12 entitats que defensen els drets dels animals

LaviniaNext
Autor/a: 
Ariadna Roca
A Catalunya existeixen multitud d'entitats que lluiten pels drets dels animals. Font: CC
A Catalunya existeixen multitud d'entitats que lluiten pels drets dels animals. Font: CC
L'entitat va anunciar fa uns dies la mort d'en Toni, un dels ximpanzés del centre. Font: Twitter @FundacioMona
L'entitat va anunciar fa uns dies la mort d'en Toni, un dels ximpanzés del centre. Font: Twitter @FundacioMona
Les associacions d'animals recomanen que la carn que es consumeix incorpori una garantia del benestar dels animals. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
Les associacions d'animals recomanen que la carn que es consumeix incorpori una garantia del benestar dels animals. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.

12 entitats que defensen els drets dels animals

Autor/a: 
Ariadna Roca
LaviniaNext

Resum: 

Repassem algunes de les associacions i fundacions catalanes que protegeixen els animals i promouen el seu respecte dins la societat.

L’any 1977, la Lliga Internacional dels Drets de l’Animal i les Lligues Nacionals afiliades van redactar la Declaració Universal dels Drets de l’Animal. Un text que va ser proclamat un any més tard a la seu de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO), organisme que mai li ha donat la seva aprovació.

A Catalunya, diverses entitats lluiten cada dia per protegir els animals i defensar els seus drets. Són organitzacions que duen a terme tasques com el rescat d’animals maltractats o gestions d’apadrinament i adopció. I, d’altra banda, també efectuen accions de transformació social que volen promoure el respecte pels animals dins la societat, la política i el poder judicial.

A continuació us oferim un llistat amb deu entitats que fan una tasca admirable en matèria dels Drets de l’Animal:

1. FAADA

La Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals, va néixer a Barcelona l'any 2004 amb una missió: promoure el respecte als animals en l'àmbit social, legal i educatiu i aconseguir un món on es respectin i garanteixin els seus drets. Gràcies a la seva experiència en el sector, actualment donen assessorament tècnic i jurídic als diferents agents socials sobre la protecció animal, dirigeixen projectes de sensibilització, vetllen pel compliment de la legislació i col·laboren amb les institucions per instaurar normatives més respectuoses amb els animals.

2. Fundació MONA

La Fundació MONA és una entitat que disposa d'un centre de rescat i de rehabilitació envoltat de natura que serveix de llar als primats rescatats que han estat artistes de circ, de televisió, models de publicitat o mascotes, alliberant-los així d'un maltractament invisible a la societat. El centre també serveix com a lloc per comprendre i respectar els animals salvatges, i està obert a visites per poder mostrar la tasca de l'entitat.

Existeix una branca de l'entitat al Regne Unit, MONA-UK, amb base a Cambridge, que fa funcions per ajudar als primats del centre de recuperació mitjançant la recollida de fons, així com a la realització de tasques administratives relatives als donants britànics, la gestió de les Estades Curtes, assistència a esdeveniments, campanyes de difusió i relacions públiques.

3. Fundació Daina

L'any 2010, la Protectora d'Animals de Mataró va crear la Fundació per a la Defensa dels Animals i la Natura (DAINA), que té com a objectiu dur a terme projectes socials compatibles amb la tasca proteccionista. El seu equip fa tasques de formació i sensibilització; promociona l'estudi, investigació i divulgació del món animal i de la natura; i gestió de centres d'acollida d'animals abandonats.

L'entitat també dona suport a persones afectades per discapacitats de caràcter físic i/o psíquic a través d'activitats terapèutiques amb animals de companyia dels centres d'acollida.

4. ADDA

L'Associació Defensa Drets Animal (ADDA), va néixer a Barcelona l'any 1976 i va ser la primera ONG catalana dedicada a la defensa i al benestar dels animals. Des d'aleshores treballa conjuntament amb diverses coalicions d'àmbit europeu i amb diferents associacions de diversos països per denunciar l'abús i maltractament cap als animals, crear campanyes de conscienciació, elaborar programes educatius i defensar, protegir la natura i la conservació de la seva biodiversitat i moltes més accions.

5. Fundació Fauna

La Fundació Fauna és una entitat col·laboradora del Departament de Medi Natural que fomenta la protecció i el benestar dels animals. El seu propòsit és aconseguir que la societat estimi la natura en el seu conjunt i per aconseguir-ho treballen fent tasques d'educació, tant per a infants com per a adults, fomentant les medicines respectuoses cap als animals, vetllant pel respecte a les lleis de protecció dels animals i el medi ambient; elaborant campanyes per millorar el medi ambient i la seva fauna; i fent intercanvis amb altres entitats.

6. Lliga per a la protecció d'animals i plantes de Barcelona

A la protectora de Barcelona també se la coneix com 'la lliga', ja que el seu nom és Lliga per a la protecció d'animals i plantes de Barcelona. Aquesta entitat va ser creada l'any 1944 i ja fa gairebé vuitanta anys que salva animals maltractats, desemparats i abandonats i els hi aconsegueix una segona oportunitat en una nova llar on els estimin i cuidin com es mereixen.

7. Vilanimal

L'any 2008 va néixer una nova entitat animalista catalana: Vilanimal. Els seus objectius són promoure les adopcions responsables, ajudar els animals adoptats a tenir una bona adaptació, controlar colònies de gats, atendre animals amb malalties cròniques o amb necessitats especials i dur a terme tasques de sensibilització.

Gràcies a les donacions i als seus socis, el seu equip de voluntaris organitzen activitats i tallers de socialització, educació, 'agility'. També organitzen sortides, excursions i participen en diferents fires i esdeveniments.

8. Libera!

L'Associació animalista Libera! es va fundar a Barcelona l'any 2004 i actualment té delegacions arreu de l'Estat espanyol. La seva raó de ser és informar a la societat sobre l'explotació a la qual estan sotmesos molts animals i ajudar a prendre consciència sobre aquesta situació injusta. Aquesta entitat procura que els animals siguin reconeguts i protegits des de l'àmbit legislatiu, polític, social i moral.

9. Veu animal

A Santa Coloma de Gramenet hi trobem l'Associació protectora d'animals Veu Animal. Una associació sense ànim de lucre fundada l'any 2002 per un grup de voluntaris que tenien l'objectiu de vetllar pels drets i les necessitats dels animals. La seva carta de presentació destaca el seu "instint protector envers els éssers més febles", a qui volen "defensar i tornar-los la dignitat". Aquesta entitat treballa mitjançant l'ajut de voluntaris, col·laboradors puntuals i cases d'acollida particulars.

10. Lex Ànima

Lex Ànima és una associació professional de les comarques gironines que lluita per a l’ètica i el progrés en el tracte als animals. L'entitat està formada per un grup de professionals del dret i de la comunicació, que té l'objectiu de conscienciar la societat i les administracions públiques sobre la necessitat de respectar els drets dels animals. Lex Ànima també assessora i denuncia casos de maltractament i de vulneració d'aquests drets.

11. Fundació CRAM

La protecció del medi marí i de les espècies que l’habiten és un dels principals objectiu de la Fundació CRAM. Les seves línies d’actuació són la clínica i rescat de fauna marina, la investigació i conservació d’espècies i ecosistemes marins, i la sensibilització a favor de la conservació dels mars i oceans. L'entitat privada sense ànim de lucre disposa d’un centre de recuperació i un equip tècnic i humà preparat especialment per a l’assistència a espècies marines, així com del Vell Marí, un dels pocs velers científics dedicats a l’exploració del medi marí.

12. Animals sense sostre

Animals Sense Sostre és una associació protectora sense ànim de lucre, que, des del 2002, es dedica a l'acollida d'animals abandonats amb la finalitat de cuidar-los i aconseguir una bona llar per a ells. Pots seguir les seves xarxes socials, els seus perfils de Facebook i d'Instagram, per veure la tasca que fan, principalment amb gossos i gats que són abandonats.

Afegeix un comentari nou