3 iniciatives que ens apropen als ocells

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

3 iniciatives que ens apropen als ocells

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

L'afició a l'ornitologia va en agument a Catalunya. I és que cada cop hi ha més consciència de la importància del ocells dins del patrimoni natural i, a l'hora, del plaer de contactar amb la natura a través d'ells.

Una mostra d'això és com han augmentat els aficionats que col·laboren amb el seguiment d'ocells que fa l'Institut Català de l'Ornitologia (ICO), que han passat del voltant de 1.000 fa 10-15 anys als prop de 6.0000 col·laboradors actuals.

En aquest àmbit de la recerca científica i la ciència ciutadana, ara l'ICO ha posat en marxa una nova edició de l’Atles dels ocells nidificants de Catalunya.

Es tracta d'una obra col·lectiva que permetrà actualitzar la distribució de totes les espècies que fan el niu casa nostra. Serà una eina de referència que servirà fer un seguiment dels ocells a Catalunya i a per a la conservació del medi natural.

El treball de camp comença aquesta primavera i seguirà fins 2017, en què es recolliran dades de cria de tot el territori català amb una metodologia semblant a les dels darrers atles i la col·laboració de centenars d'experts i aficionats voluntaris.

Serà la tercera recopilació a gran escala després de l’Atles dels ocells nidificants de Catalunya i Andorra (1975-1983) i l’Atles dels ocells nidificants de Catalunya 1999-2002.

Des de llavors, algunes espècies han esdevingut més abundants a Catalunya, com el picot garser petit, o més rares, com la terrerola vulgar; n’hi ha d’altres que han nidificat per primera vegada, com el xarxet marbrenc, o que han desaparegut, com l’alosa becuda.

Els ocells arriben a TV3

Prova també del creixent interès pels ocells a Catalunya, és que TV3 ha començat a gravar una sèrie de 13 capítols sobre ornitologia i ornitòlegs, que s’emetrà a la tardor pel gran públic.

El programa seguirà un format similar al popular "Caçadors de bolets" i girarà entorn d'una sortida de camp amb diferents perfils d'aficionats a l'ornitologia com a fil conductor. Cada capítol també inclourà petits resums de diferents espècies, explicacions d'experts, consells i curiositats. L’Institut d’Ornitologia de Catalunya (ICO) que fa de consultor científic del programa.

Un festival internacional

Per últim, un nou senyal que l'ornitologia cada cop té més seguidors, és que ja té data la segona edició d'un tipus de festival que són freqüents a països com Anglatera però a Catalunya no ho han estat fins ara.

Es tracta del Delta Birding Festival, el Festival Internacional d’Ornitologia del Delta de l’Ebre que organitza la Fundació Catalunya-la Pedrera, Oryx i l’Institut d’Ornitologia de Catalunya (ICO).

Serà els 18, 19 i 20 de setembre, una època de migració de tardor de molts ocells i, a més, el moment de l’any en que, amb més freqüència, arriben espècies extraordinàries, rareses, que vénen del continent americà.

Afegeix un comentari nou