4 trucs per no passar calor a casa a l’estiu (i evitar escalfar el planeta)

Ravalnet
Autor/a: 
Sara Borrella
És fonamental baixar les persianes, tancar les cortines i les finestres Font: Pexels
És fonamental baixar les persianes, tancar les cortines i les finestres Font: Pexels
Col·locar recipients amb gel davant d'un ventilador és molt efectiva per a refrescar una habitació Font: Pexels
Col·locar recipients amb gel davant d'un ventilador és molt efectiva per a refrescar una habitació Font: Pexels
A l’estiu, és fonamental mantenir-nos hidratats Font: Pexels
A l’estiu, és fonamental mantenir-nos hidratats/des
Limitar l'ús dels electrodomèstics és fonamental, per exemple, tendint la roba a l'aire lliure en comptes d'endollar l'assecadora Font: Pexels
Limitar l'ús dels electrodomèstics és fonamental, per exemple, tendint la roba a l'aire lliure en comptes d'endollar l'assecadora Font: Pexels

4 trucs per no passar calor a casa a l’estiu (i evitar escalfar el planeta)

Autor/a: 
Sara Borrella
Ravalnet

Resum: 

Quan el termòmetre marca els 35 graus en l'exterior existeixen trucs que ens faran estalviar amb les nostres factures alhora que protegim el planeta i les nostres cases fent un ús conscient i sostenible dels recursos.

Amb l'arribada de l'estiu, la calor s'instal·la a les nostres cases i es converteixen en un infern.

Quan el termòmetre marca els 35 graus en l'exterior el més temptador i còmode és encendre l'aire condicionat però no el més sostenible. Us donem uns trucs que us faran estalviar amb les nostres factures alhora que protegim el planeta fent un ús conscient i sostenible dels recursos.

1. Ventilar, abaixar les persianes i tancar les finestres

El primer truc es basa a fixar-nos en les hores del dia en què les nostres cases reben la llum (i la calor) directa del sol. En cases amb orientació est, el sol arribarà al matí. Per contra, en cases amb orientació oest farà acte de presència cap a les tres de la tarda. És fonamental en tots dos casos desplegar el tendal (si el tenim), abaixar les persianes, tirar les cortines i tancar les finestres.

Això últim, encara que de primeres sembli asfixiant, és clau perquè la calor que acumula la façana exterior no entri a casa. De la mateixa manera, és important tancar les portes de les habitacions per a aïllar la calor que pugui entrar per elles i obrir-les a la nit, quan faci més fresc.

A més, si hi compteu amb ventilació creuada, cal aprofitar-la perquè el vent fresc circuli. Un truc de tota la vida de la saviesa popular dels pobles és mullar les cortines amb aigua i aprofitar l'aire fresc que sortia en passar per elles.

2. Aire fresc i casolà!

Una idea tan senzilla com col·locar recipients amb gel davant d'un ventilador és molt efectiva per a refrescar una habitació. Convé situar-ho dirigit cap a l'interior de l'habitació que es vulgui refredar, perquè la circulació de l'aire sigui idònia.

Perquè aquest aire condicionat casolà funcioni, n'hi ha prou amb col·locar el gel davant del ventilador, sense oblidar posar una tovallola sota el recipient per a absorbir la condensació.

Després d'això, cal posar en marxa el ventilador i controlar el gel perquè, quan estigui mig fos, es pugui canviar el recipient per un altre acabat de treure del congelador. Una bona idea és reutilitzar el que es retira i ficar-ho de nou al congelador. Així estalviarem aigua i necessitarem menys temps perquè es congeli, perquè està ja freda.

3. Mantenir-nos hidratats/des

La calor i la sequedat ambiental així com altres circumstàncies especials poden afavorir la deshidratació, per això i sobretot a l’estiu, és fonamental mantenir-nos hidratats/des. Les recomanacions varien segons el pes, l'edat i el nivell d'activitat, però una cosa fàcil de recordar és la regla del 8×2: vuit gots equivalents a dos litres d'aigua al dia.

A més, és recomanable que bevem aigua (encara que sigui uns xarrups) cada vegada que sentim set, ja que és l'avís del cos que necessitem hidratar-nos. Aigua sí. Sucs també. Els sucs, la llet i els tes i infusions poden ajudar a hidratar el nostre cos. Això sí, recordeu que el nostre cos demana primordialment aigua.

I si ens cansem de beure aigua, podem fer-la més divertida i saborosa si afegim fruites! Les aigües amb sabors són tendència i preparar-les és tan senzill com afegir a les vostres ampolles d'aigua habitual una porció de maduixes, cogombre, llimona o menta per a donar-li sabor. Hidratació i salut sense conservants ni sucres addicionals.

4. Limitar les fonts de calor dels electrodomèstics

Un altre factor per a protegir-nos de la calor a casa implica minimitzar l'ús dels electrodomèstics i de les llums, la qual cosa implica reduir la seva utilització de manera raonable. Per exemple, tendir la roba a l'aire lliure en comptes d'endollar l'assecadora, cuinar amb la porta tancada, no abusar del forn o no encendre o deixar les llums enceses si no hi ha una veritable necessitat.

En aquest sentit, hem d’evitar posar en rentavaixelles i la rentadora durant el dia, ja que desprenen molta calor, i fer-ho a la nit. El mateix ocorre amb l'aigua calenta, sobretot en aquelles llars amb instal·lacions més antigues, responsables que les canonades desprenguin una calor que acaba repercutint en l'ambient.

Un altre truc és no oblidar-nos d’encendre la campana de la cuina mentre cuinem i l'extractor en el bany (si en tenim) mentre ens dutxem. D’aquesta manera, aconseguirem que surti l'aire calent.

Afegeix un comentari nou