5 conflictes entre el món rural i l'OMC

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Anna Parisi
El 17 d'abril es commemora el dia internacional de la lluita camperola Font: Via Campesina
El 17 d'abril es commemora el dia internacional de la lluita camperola Font: Via Campesina

5 conflictes entre el món rural i l'OMC

Autor/a: 
Anna Parisi
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

Un vídeo de Via Campesina explica 5 motius de desacord entre pagesia i l'Organització Mundial del Comerç.

El 17 d'abril de 1996 dinou pagesos brasilers que lluitaven per la terra i la justícia van ser assassinats. Avui en aquesta data se celebra el dia internacional de la lluita camperola, amb esdeveniments arreu del món al voltant de la sobirania alimentària, l'agroecologia, els drets de la pagesia, la dignitat de les persones migrants, la justícia climàtica, una reforma agrària que protegeixi les terres, l'aigua i els territoris i la solidaritat internacional.

El 2018 la lluita camperola va aconseguir la fita que els drets del món rural fossin reconeguts. La Comissió de Drets Humans de Nacions Unides va adoptar la Declaració dels drets de la pagesia i de les persones treballadores de les zones rurals, reconeixent al món pagès i als seus actors un paper fonamental a la producció d'aliments. La votació, però, va tenir vot contrari dels Estats Units, Israel, Austràlia, i l'abstenció de països de la Unió Europea, entre els quals Espanya, fet que fa entendre la incidència d'aquesta declaració sobre els interessos de grans multinacionals de l'agroindústria.

El 2019 hem vist néixer la coalició Por Otra PAC per reclamar una política agrària comuna amb criteris socials, ambientals, de gènere i salut. Està composta per 40 organitzacions de producció ecològica, ramaderia extensiva, ONG ambientals, de cooperació al desenvolupament i persones expertes en nutrició i consum, que treballen per l'agricultura sostenible i els drets de la pagesia, en benefici de la ciutadania en general.

En aquest vídeo de 5 minuts Via Campesina aporta 5 explicacions de per què consideren que l'Organització Mundial del Comerç és perjudicial per a l'agricultura i el món rural.

Afegeix un comentari nou