Àmbit de la notícia
Ambiental

5 maneres d'evitar els plàstics a la teva entitat

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Dani Gallart
  • Una de les mesures de la fundació és utilitzar tasses de ceràmica o bambú pels cafés per emportar. Font: Unsplash.
    Una de les mesures de la fundació és utilitzar tasses de ceràmica o bambú pels cafés per emportar. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
  • L'entitat proposa substituir les bosses de plàstic per bosses de tela. Font: Unsplash.
    L'entitat proposa substituir les bosses de plàstic per bosses de tela. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
  • Fundesplai ha ofert a tots els i les treballadores ampolles de vidre per evitar les de plàstic. Font: Unsplash.
    Fundesplai ha donat als i les treballadores ampolles de vidre per evitar les de plàstic. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
  • Fundesplai ha creat el personatge Pota Verda per conscienciar sobre el residus i el canvi climàtic. Font: Fundesplai.
    Fundesplai ha creat el personatge Pota Verda per conscienciar sobre el residus i el canvi climàtic. Font: Fundesplai. Font: Font: Fundesplai.

Seguir la llei de les tres ‘R’, organitzar sessions formatives o crear un eix d’animació per motivar a les persones treballadores són només algunes de les mesures proposades per Fundesplai.

Cada vegada és més freqüent que les entitats adoptin unes polítiques mediambientals per tal de lluitar contra el canvi climàtic i seguir uns criteris de sostenibilitat. A través d’unes mesures fàcils i pràctiques d’aplicar, tant l’organització com les persones treballadores poden ser sostenibles i adoptar hàbits en aquesta línia.

Comitè ambiental

Una de les primeres mesures que pot fer una entitat per evitar els plàstics i complir amb l’Agenda 2030 és crear un comitè ambiental amb l’objectiu de tractar aquests temes, difondre’ls cap a les persones treballadores i que d’aquesta manera es puguin aplicar.

Des de Fundesplai ja fa anys que existeix un departament d’educació ambiental que fa campanyes municipals, campanyes amb alumnes escolars, amb grups de famílies i amb persones adultes. També fan xerrades de sensibilització i tallers a mida per qualsevol organització que vulgui treballar una temàtica concreta.

Reduir, reutilitzar i reciclar

Mariona Sala, treballadora de Fundesplai al departament d’Educació Ambiental, explica que “reciclar està molt bé, però abans hem de reduir aquests residus i reutilitzar tot el que puguem”. Per tant, el primer pas per evitar el plàstic a una entitat és reduir el seu ús.

A l’hora de fer una compra, s’ha de tenir en compte d’on prové el producte i quin tipus d’embalatge porta. Per aquest motiu, quan es compra material d’oficina s’ha d’evitar que sigui d’un sol ús, així com utilitzar material que tingui una vida de llarga durada.

“Al gener de 2021, entrarà en vigor una normativa europea que prohibirà l’ús del plàstic d’un sol ús, com canyetes, bastonets, gots i plats. Quan abans ho implementem serà millor pel planeta”, apunta Sala.

Comprant productes amb una vida més llarga no només es reduirà el consum de plàstic a l’entitat, sinó que també es fomentarà reutilitzar aquests materials i quan ja no es pugui utilitzar més, es reciclarà adequadament.

Capitana Pota verda: motivar a través d’un eix d’animació

“A Fundesplai existeix la icona de la capitana Pota Verda, un personatge que motiva als i les treballadores per dur a terme un estalvi energètic i complir amb la llei de les tres R (reduir, reutilitzar i reciclar)”, remarca Sala.

Aquest personatge apareix en moments específics com actes i jornades de l’entitat amb l’objectiu de crear consciència a través de la motivació, enlloc de la imposició o la simple informació.

“Fent aparèixer la capitana Pota Verda el missatge cala molt més, perquè a la gent li fa gràcia i es motiva. Si volem que es comparteixi cotxe o que es redueixi el número d’impressions, és més fàcil transmetre el missatge a través d’un imput motivador i divertit que posar un cartell a la sala de reprografia per controlar les impressions”, afegeix Sala.

Fundesplai també ha pres altres mesures per motivar al personal, com un premi al departament més sostenible. D’aquesta manera, el departament que tingui les millors idees per ser sostenible guanyarà un obsequi en la línia dels valors de la sostenibilitat.

Accions formatives

Un dels elements clau per evitar els plàstics són les accions formatives que es fan a l’organització. Fundesplai ja ha fet diverses sessions a les persones treballadores, mostrant la importància que té la generació de residus en el nostre dia a dia.

“Durant la setmana de prevenció de residus, la fundació va fer un taller específic de com fer un boc’n’roll, per eliminar el paper de plata i poder utilitzar un envàs reutilitzable”, explica Sala.

Altres formacions també han fomentat accions individuals com utilitzar tasses de cafè de ceràmica o de bambú amb tapes de silicona pel cafè per emportar i així no generar cada dia el residu de l’envàs. Anar al supermercat amb bosses de tela enlloc de bosses de plàstic o comprar el xampú i el gel de bany a granel enlloc de comprar-ho en envasos de plàstics són només algunes recomanacions de les accions formatives.

Fundesplai amb el medi ambient

L’entitat ja fa temps que té un fort compromís amb els ODS i un dels seus pilars és la sostenibilitat. Per això, la fundació ja ha pres mesures per reduir els residus i evitar materials com els plàstics.

Una de les darreres mesures del departament ambiental ha estat proporcionar a totes les persones treballadores una ampolla de vidre per omplir a les fonts d’osmosis d’aigua que ja estan instal·lades al centre. “Al final aquesta ampolla s’haurà de canviar, però haurà tingut una vida molt més llarga que l’habitual ampolla de plàstic”, apunta Sala.

També s’ha dotat a les instal·lacions de contenidors perquè les persones treballadores puguin reciclar adequadament els residus que generen.

Des de Centre Esplai també s’han pres diverses mesures sostenibles, com evitar la brioixeria que va empaquetada en plàstics d’un sol ús o canviar els sobres d’una dosis d’oli i vinagre per setrilleres de vidre.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari