7 curiositats sobre natura que es poden aprendre al Delta Birding Festival

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Anna Parisi
El Festival és una oportunitat per gaudir de la natura i aprendre conceptes al voltant de l'ornitologia, la fotografia i la comunicació naturalista.  Font: Ponç Feliu Latorre
El Festival és una oportunitat per gaudir de la natura i aprendre conceptes al voltant de l'ornitologia, la fotografia i la comunicació naturalista. Font: Ponç Feliu Latorre
Graffiti que representen aus. Una de les propostes innovadores del Delta Birding Festival d'enguany Font: Roc Blackblock
Graffiti que representen aus. Una de les propostes innovadores del Delta Birding Festival d'enguany Font: Roc Blackblock
L'estimaocells, un innovador concepte que es contraposa a l'espantaocells Font: Estimaocells
L'estimaocells, un innovador concepte que es contraposa a l'espantaocells Font: Estimaocells

7 curiositats sobre natura que es poden aprendre al Delta Birding Festival

Autor/a: 
Anna Parisi
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

Com cada any des de ja en fa 6, el setembre porta un dels festivals més especials que se celebren a Catalunya: el Delta Birding Festival. Dedicat a les aus i a reivindicar el territori, enguany duu un bon nombre de curiositats.

Se celebra a Món Natura Delta, del 20 al 22 de setembre, coorganitzat per l'associació Institut Català d'Ornitologia, la botiga naturalista Oryx, i la Fundació Catalunya la Pedrera.
Ocells i ocellaires de tots els perfils en són els protagonistes, amb un ampli programa de sortides, tallers, xerrades i curiositats, com les que senyalem tot seguit.

1. Estimaocells vs Espantaocells
Al petit poble de Vallbona de les Monges, a l'Urgell, hi col·loquen estimaocells, que en lloc d'espantar les aus, les atrauen. Al cap hi tenen una caixa niu, perquè els ocells hi criïn, i als braços menjadores, perquè els s'hi apropin a menjar i s'allunyin dels conreus...
Els estimaocells contribueixen a enriquir la biodiversitat del territori, sumant-se a altres iniciatives com el projecte òliba, el projecte mussol comú, el projecte xoriguer, els observatoris de fauna o el projecte amfibis.
Dissabte 21 de setembre a les 12.30 hores i a les 17.30 h.

2. Greenbirding
Viure experiències a la natura no hauria de mai de ser a costa de fer-li mal. L'ornitologia verda, o greenbirding, proposa, entre altres coses, sortir a observar la natura sense recórrer al transport de combustibles fòssils. Dissabte a les 11 Ponç Feliu i Gary Prescott, dos dels greenbirders més coneguts a nivell europeu, explicaran com sortir a veure ocells sense crear grans impactes.

I diumenge a les 8 del matí es pot seguir amb ells un recorregut circular d'uns 17 km en bicicleta elèctrica del delta, la Deltacleta, al voltant de la llacuna de la Tancada, aprofitant tots els miradors i punts estratègics per a l'observació d'aus, com els aiguamolls de depuració de l'Embut .
Dissabte a les 11 h conferència, i diumenge a les 8 h la sortida en Deltacletes.

3. Graffbirds: graffitis i ocells
Al llarg del festival es podrà veure en directe l'artista mural Roc Blackblock, vinculat amb moviments de l'activisme social urbà, creant plafons amb motius ornitològics.

4. Dones Birder
Quines peculiaritats té ser dona birder? On són les ornitòlogues i ocellaires? Les components de 'Lechuzas Pasajeras' Uca Diaz, Maria Cabau i Maria Sanchez explicaran quines particularitats té ser dona birder i com ho afronten. Com en altres àmbits, també en el de l'ornitologia cal desmuntar tòpics, prejudicis i reticències i encara és necessari promocionar l'ornitologia en femení.
Diumenge 22 de setembre a les 11.30 h.

5. Rewilding
Resilvestrar, aselvatjar, renaturalitzar.... Com fer per retornar el medi ambient al seu estat natural, en plena era de l'Antropocé? Jordi Palau de la Reserva de Boumort explicarà aquesta tècnica i les seves aplicacions.
Divendres 20 de setembre a les 18 hores

6. Fenòmens ornitològics per treure l'alè
El cel és ple d'aus i per veure coses impressionants del món dels ocells no cal anar lluny de casa. Matt Merrit, editor of Bird Watching Magazine i autor de 'A Sky Full of Birds' explicarà on es pot anar fàcilment a veure fenòmens ornitològics que treuen l'alè.

7. Sons del Delta
El paisatge sonor del Delta el defineixen també, els ocells. Amb l'experta Eloisa Matheu es pot participar en un taller pràctic de tècniques de gravació amb aparells que permeten gravar sons reals amagats dintre dels canyissars, herbassars, entre d'altres. Dissabte i diumenge de 8 a 10 del matí.

Per descomptat, al Delta Birding Festival es surt a observar aus, aprendre amb persones expertes, i conèixer projectes de conservació d'espècies. I trastejar amb la càmera fotogràfica amb trucs dels millors experts i expertes del sector.

Afegeix un comentari nou