7 entitats on fer voluntariat ambiental a Barcelona

LaviniaNext
Autor/a: 
LaviniaNext
Les protectores i refugis d'animals accepten persones voluntàries per dignificar la qualitat de vida dels animals sense llar. Font: Llicència CCO.
Les protectores i refugis d'animals accepten persones voluntàries per dignificar la qualitat de vida dels animals sense llar. Font: Llicència CCO.
Moltes activitats de voluntariat ambiental es realitzen en grup. Font: Llicència CCO.
Moltes activitats de voluntariat ambiental es realitzen en grup. Font: Llicència CCO.
Ajudar en la neteja d'espais naturals és una de les tasques més necessàries dins el voluntariat ambiental. Font: Llicència CCO.
Ajudar en la neteja d'espais naturals és una de les tasques més necessàries dins el voluntariat ambiental. Font: Llicència CCO.

7 entitats on fer voluntariat ambiental a Barcelona

Autor/a: 
LaviniaNext
LaviniaNext

Resum: 

La protecció de la natura i de les seves espècies de flora i fauna és una responsabilitat de tots. Les entitats que treballen en aquest camp necessiten persones voluntàries i mai és tard per fer un pas endavant i començar a col·laborar activament.

El planeta ens necessita i cada dia que passa, encara més. Si vols posar el teu granet de sorra, pots realitzar voluntariat a alguna entitat que vetlla pel medi ambient, tant per la biodiversitat, com pel benestar animal, la flora o el reciclatge. En aquest article hem fet un recull d'algunes de les entitats que treballen en aquest camp. Si vius a Barcelona o a prop i vols col·laborar, aquí et deixem algunes idees d'on poder-ho fer.

1. SEO BirdLife
Aquesta entitat ambiental promou la biodiversitat i la convivència en harmonia entre l'ésser humà i la natura. Té oficina a Barcelona i també al Delta de l'Ebre i un dels seus puntals d'actuació és la protecció dels ocells.

Per col·laborar-hi es pot fer tant de forma puntual com permanent, adquirint un compromís a llarg termini. Es duen a terme activitats de voluntariat de ciència ciutadana com poden ser recomptes i censos d'aus, així com accions de neteja a platges, boscos i rius. També es proposen accions de conservació d'espais, col·laboració a actes i moltes altres propostes on sempre calen mans.

2. AVDA Barcelona
L'Associació de Voluntaris per la Defensa dels Animals de Barcelona és un col·lectiu format per persones voluntàries que pertanyen al CAACB (Centre d'Acollida d'Animals de Companyia). Tots junys treballen per millorar i dignificar la qualitat de vida dels animals sense llar que arriben a les protectores i centres d'acollida.

Aquesta entitat està sempre oberta a rebre noves persones voluntàries perquè, de fet, al seu ADN hi ha el reconeixement de la tasca del voluntariat. Per poder col·laborar-hi, hi ha la possibilitat de fer-se soci/a, adoptar o acollir un animal. També pots ajudar a dignificar la vida dels animals oferint el teu temps a les protectores o refugis d'animals per treure'ls a passejar i donar-los afecte.

3. Aula Ambiental Bosc Turull
És gestionada per la Societat Catalana d'Educació Ambiental (SCEA) i promou pràctiques comunitàries sobre sostenibilitat. És una iniciativa que aglutina entitats, escoles del barri (zona Vallcarca), associacions i tota mena de grups i iniciatives de la zona per fer xarxa en matèria de biodiversitat i cura de la natura.

Per col·laborar amb aquesta aula ambiental hi ha diverses opcions. Es pot participar en les jornades de manteniment del Bosc Turull o, per exemple, prendre consciència dels residus que es generen a la llar i dipositar les restes orgàniques de cuina o jardí a alguna de les tres compostadores que hi ha a l'aula.

4. Associació Hàbitats
L'educació ambiental i la participació ciutadana són dos dels eixos d'aquesta associació que treballa per millorar la qualitat de l'entorn natural i cultural. Tot plegat, s'encamina a fer conscient la societat de la importància de vetllar per l'entorn, conservar-lo i protegir-lo per garantir la supervivència.

La col·laboració amb l'associació es pot realitzar dins el Projecte Rius, que permet que les persones voluntàries coneguin els ecosistemes fluvials i els valors ecològics i socioculturals dels entorns naturals. Es poden fer tasques d'inspecció de rius, adopció i custòdia d'espais fluvials i activitats d'educació ambiental. El voluntariat sempre es realitza en grups de tres participants o més.

5. Animal Latitude
Amb 21 anys de trajectòria, aquesta entitat centra els seus esforços a informar i formar la societat sobre el medi ambient i, sobretot, sobre la fauna. Porta a terme projectes educatius i col·labora amb altres organitzacions i professionals per generar coneixement i consciència ecològica.

Es pot col·laborar amb l'entitat participant en la dinamització d'activitats i tallers ambientals, organitzant esdeveniments i, fins i tot, ajudant en tasques de comunicació externa com poden ser les xarxes socials, el disseny de cartells o altres tasques.

6. CRAM
El Centre de Recuperació d'Animals Marí és fundació privada sense ànim de lucre, que treballa per protegir el medi marí i les espècies que l'habiten. L'entitat disposa d'un centre de recuperació capdavanter, així com equips tècnics per donar assistència a les espècies amenaçades o en perill.

Per col·laborar amb la fundació es pot apadrinar una tortuga, fer donacions o participant activament en campanyes de protecció del mar i de les seves espècies.

7. Surfrider
La delegació a Catalunya de Surfrider Foundation Europe se centra al litoral barceloní, principalment en 3 eixos: contaminació marina, defensa del litoral i canvi climàtic. L'entitat treballa per conscienciar i educar sobre els residus, així com per pressionar administracions i empreses per revertir la situació greu que viu el planeta.

Fer voluntariat a Surfrider és possible gràcies al programa 'Ocean Iniciatives', que promou accions participatives com la recollida de brossa a la platja i el fons marí. Aquesta activitat és molt important dins l'entitat, ja que tot el que es recull s'analitza posteriorment per conèixer l'origen d'aquests residus i buscar responsabilitats.

Afegeix un comentari nou