Activisme ecologista: tips per a involucrar-se
En els últims anys ha crescut la conscienciació mediambiental i la mobilització de la societat civil per a protegir el planeta del canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat i l'esgotament de recursos naturals. Us proposem quatre consells.
Milers de persones ja ho saben i s'han posat en marxa per evitar-lo. El moviment Fridays for Future (Divendres per al futur, en anglès) n'és una mostra recent. L'agost de 2018, Greta Thunberg, una adolescent sueca de setze anys, va començar a manifestar-se davant el parlament del seu país per a demanar al govern que implementés mesures per a frenar el canvi climàtic, com les reduccions de carboni segons l'Acord de París.
Thunberg va inspirar el jovent de tot el món i la primera gran vaga estudiantil en l'àmbit internacional pel clima es va celebrar el 15 de març de 2019 en més de 2000 ciutats. Des de llavors cada divendres milions de persones segueixen mobilitzant-se per a demanar a governs que passin a l'acció.
Una persona activista mediambiental és responsable i conscient de l'impacte que tenen pel planeta les seves accions i treballa per a la implementació de mètodes sostenibles i respectuosos amb l'entorn. Us proposem quatre consells per a sumar-vos a l'activisme mediambiental.
1. Comenceu a poc a poc i de forma local
L'ideal és anar modificant petites rutines diàries, marcar-nos objectius concrets i a curt termini. Alguns exemples serien reciclar tot el que puguem, fer la compra amb bosses de tela reutilitzables o utilitzar l'aigua que es malbarata abans que es posi calenta a la dutxa i regar amb ella les plantes.
A nivell econòmic, el consum responsable implica que només comprem allò que necessitem, tenint en compte la qualitat, les implicacions socials i les conseqüències ambientals, sense deixar-nos portar únicament pel preu. Cada producte o servei que adquirim té un preu que no veiem i que paguem indirectament.
Aquest preu invisible és l'impacte ambiental i social, resultat de tots els processos que pateix el producte o servei al llarg del seu cicle de vida (extracció de matèria primera, fabricació, distribució, venda, ús i fi de la vida útil). Hem de preocupar-nos per cadascuna de les fases per ser consumidors/es responsables.
Altres idees són posar plantes al balcó, participar en els horts comunitaris dels vostres barris o atrevir-vos amb un a casa, reduir l'ús del cotxe privat a la ciutat i potenciar el transport públic, desplaçar-nos a peu o amb bicicleta, practicar el turisme responsable i viatjar menys amb avió per compensar les emissions.
2. Informeu-vos-en!
Actualment no tenim excuses per a no estar al dia: hi ha més informació disponible que abans. Això si, fa falta seleccionar-la i analitzar les diferents fonts d'informació que tenim al nostre abast per a no acabar saturats/es i/o desinformats/es.
Un consell és acostumar-nos a contrastar les notícies en diferents mitjans de comunicació. Per què? Doncs perquè la desinformació està a l'ordre del dia i cada dia s'envien centenars de missatges falsos a través d'eines de missatgeria instantània i es publiquen continguts en xarxes socials com Facebook o Twitter.
També podeu seguir publicacions especialitzades o persones expertes en medi ambient i conèixer les lleis actuals i procediments necessaris per a canviar-les. Aquí parlàvem de sis dones capdavanteres del tercer sector mediambiental.
3. Impliqueu-vos en organitzacions locals
Per a començar en l'activisme mediambiental, una bona idea és anar a organitzacions que treballin a les nostres viles, pobles i/o ciutats. Col·laborar amb entitats locals, aportant el nostre temps lliure, coneixements i habilitats ens permetrà saber quins són els objectius i resultats de les nostres accions quotidianes.
Aquí podeu trobar un llistat d'entitats socials de Catalunya que treballen per al medi ambient i la sostenibilitat. A més a més, al portal web Voluntariat Ambiental a Catalunya trobareu infinitat d'activitats per a la conservació del patrimoni natural arreu del territori.
4. Compartiu allò que feu
No us quedeu callats/es. Si expliquem la nostra activitat, és possible que molta gent ens conegui i ens pugui seguir o, almenys, reflexionin. Cal compartir les nostres accions i idees amb positivitat. Les xarxes socials són una eina molt poderosa per arribar a moltes persones, començant pel vostre entorn més proper.
Tothom podem opinar i tenim la capacitat d'ensenyar. Les nostres actituds o exemples pràctics són el millor ensenyament que podem donar als que ens envolten: els petits actes són revolucionaris.
I més enllà del fet mediàtic, l'activisme ecologista ha portat les discussions científiques i tècniques als carrers, aconseguint que la pressió social inciti als governs a prendre accions com la decisió que va prendre el Parlament Europeu de declarar als estats de la Unió Europea en emergència climàtica.
Afegeix un nou comentari