Agrodit: un sensor per acabar amb el malbaratament d’aigua a l’agricultura

Colectic
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Les creadores d'Agrodit, Maria Martínez i Fernando Carrasco, són originàries de Múrcia, una de les regions més castigades per la sequera. Font: iStock. Font: iStock
Les creadores d'Agrodit, Maria Martínez i Fernando Carrasco, són originàries de Múrcia, una de les regions més castigades per la sequera. Font: iStock.

Agrodit: un sensor per acabar amb el malbaratament d’aigua a l’agricultura

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic

Resum: 

Dues estudiants de la Universitat Oberta de Catalunya desenvolupen una solució tecnològica per reduir el consum d’aigua en l’agricultura.

Una de les conseqüències més evidents del canvi climàtic que ja fa diversos anys que estem patint són les constants sequeres. En el cas de la península Ibèrica, la sequera afecta particularment l'est d'Espanya que, a l'hora, és una de les zones agrícoles més prolífiques. Ara per ara, el sector agrícola acumula el 80% de la despesa d'aigua de tot el país. És per aquest motiu que optimitzar els sistemes de reg agrícola esdevé clau per poder fer front a la sequera.

Controlar el malbaratament d'aigua el sector agrícola va ser el repte que van entomar Maria Martínez, estudiant del grau d'Administració i Direcció d'Empreses, i Fernando Carrasco, cursant el grau d'Enginyeria Informàtica, totes dues a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Per donar resposta a aquesta qüestió, Martínez i Carrasco van crear Agrodit, una solució tecnològica dissenyada per facilitar el control dels conreus i implementar el reg hipereficient en l'agricultura amb l'objectiu d'estalviar costos i recursos.

Amb aquest projecte, les dues estudiants van guanyar el premi del jurat a l'edició d'enguany de l'SpinUOC, el programa d'emprenedoria de la Universitat.

Recull de dades per regar més eficientment

La principal innovació d'Agrodit és que aconsegueix evitar el reg excessiu i, per tant, permet estalviar aigua, a través de la recollida d'una sèrie de dades, com ara la temperatura i la humitat del sòl o les condicions hídriques en les quals es troben els conreus. El sensor, a més, també ajuda a identificar àrees amb sequedat excessiva per aplicar reg addicional de manera precisa i evitar el desgast del sòl que pot acabar provocant un trencament l'estructura.

Aquesta tecnologia, a més, funciona de manera autònoma i amb energia solar, per la qual cosa els sensors no necessiten ser recarregats, sinó que estan connectats a una aplicació mòbil que mostra les dades recollides i les prediccions meteorològiques d'una zona concreta, permetent així controlar el reg de manera remota.

Agrodit s'ha testat ja en dos projectes pilot, en un camp exterior de xirivies i en un hivernacle on es conreaven tomàquets 'cherry'. Les primeres conclusions asseguren que, amb el sensor, es pot arribar a estalviar fins a un 50 % d'aigua de reg, regant només quan fa falta, la quantitat que el conreu necessita.

En el cas, per exemple, del cultiu dels 'cherrys', la instal·lació dels sensors va suposar una reducció del 25% en hores de feina, augmentant la qualitat del producte. Aquest fet va permetre vendre el producte a un preu un 20% més alt en comparació amb l'any anterior. D'aquesta manera, segons va assegurar Maria Martínez durant la presentació del projecte a l'SpinUOC, des d'Agrodit pretenen "apoderar les agricultores, fent-les més independents en la implementació de pràctiques de reg eficients i optimitzant els resultats que obtenen en el camp".

Actualment, l'empresa promotora de la tecnologia té ja més de quinze clientes comercials, entre les quals s'inclouen les empreses dels projectes pilot, que repeteixen a causa de l'alt grau de satisfacció amb la solució.

Espanya és un dels països de la Unió Europea on l'agricultura té un pes econòmic més gran. De fet, segons les darreres dades de l'Institut Nacional d'Estadística, el 2,5% del producte interior brut de l'estat depèn de l'agricultura, el que suposa el doble de la mitjana europea.

Afegeix un comentari nou