Baika, la fira de la mobilitat sostenible

Ravalnet
Una nena pedalant. Font: Vane Monte (Pixabay)
Una nena en bicicleta. Font: Vane Monte (Pixabay)

Baika, la fira de la mobilitat sostenible

Ravalnet

Resum: 

El proper 5 de juny tindrà lloc a Vic la primera edició de Baika, una fira que aplega les últimes tendències de mobilitat sostenible i el món de la bicicleta.

Al capdavant de Baika hi ha la cooperativa Aurora, Biciclot i Partee i el seu objectiu és ser un punt de trobada d'empreses i organitzacions que treballen en les últimes tendències de sostenibilitat, consum responsable, proximitat i valors socials.

El programa començarà amb una marxa ciclista i també inclourà una zona de jocs i una mostra de vehicles innovadors. També es faran xerrades en un escenari on l'electricitat funcionarà amb persones pedalant.

Entre les participants, hi haurà l'Associació la Clota que parlaran del seu projecte de ràdio ambulant. També es presentarà el projecte No Limits Bikes, un projecte de rehabilitació social i econòmica a càrrec de la Cooperativa Aurora, la Universitat de Vic i personal tècnic de l'Ajuntament de Manlleu.

A més, hi haurà entitats dedicades a la logística amb bicicleta que compartiran coneixements i experiències. I a la tarda es donarà veu a la iniciativa del BiciBus i la xarxa ciclable d'Osona, amb la participació del col·lectiu Osona amb Bici i Canvis en Cadena, entre d'altres.

Una amalgama de projectes que posen la sostenibilitat al centre

El projecte BiciBus neix el dia que dues mestres de la ciutat de Vic decideixen acompanyar 9 infants cap a l'escola amb bicicleta. Bicibus.cat és un projecte comunitari i col·laboratiu impulsat des de Canvis en Cadena que implica a tota la comunitat educativa per promoure el canvi.

El març de 2020, abans del dur confinament per coronavirus, dues mestres, l'Helena Vilardell i la Marga Pou, engresquen 9 alumnes i inicien el camí escolar que s'anirà transformant en l'experiència de bicibús més gran d'Europa, amb més de 250 infants pedalant cada divendres cap a 9 escoles d'Osona.

Seguidament es van constituir com a entitat sense ànim de lucre per engegar més bicibusos arreu, donant suport a la comunitat educativa del territori.

Estretament vinculat amb BiciBus trobem el projecte Osona bici, una iniciativa popular i col·laborativa per crear una xarxa ciclista segura a Osona que faci front a l'emergència climàtica, promogui la mobilitat quotidiana en bicicleta i fomenti un turisme sostenible.

Osona, l’epicentre de la ciclabilitat comunitària

Gràcies a la interco-operació entre Canvis en Cadena, Osona amb Bici i l'Àrea Metropolitana de Barcelona, s’han posat en marxa 18 línies de bicibús en 6 mesos. S’han acompanyat directament a 12 escoles de 5 municipis tot esdevenint un model d’inspiració per a moltes més a Catalunya i a la resta de l’estat. Cada setmana s'hi sumen a través de l'app més de 300 infants i 70 persones adultes. Un projecte que implica tota la comunitat educativa i que només fa que créixer.

Llarga vida a la bicicleta!

Afegeix un comentari nou