Àmbit de la notícia
Ambiental

Barcelona prepara la moneda local

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • El Bristol Pound és un exemple de moneda local d'èxit (bristolpound.org)
  • Jordi Via, comissionat de Barcelona per l'Economia Social i Solidària durant l'anunci de la creació de la moneda local, el passat 15 de novembre (imatge: btv.cat)
  • Totnes és un municipi anglès pioner en l'ús de moneda local. És també un referent del moviment de les Transition Towns (imatge: totnespound.org)
  • Santa Coloma de Gramenet posa en marxa la seva moneda local al mes de gener (imatge: gramenet.cat)

En un impuls per incentivar l'economia local, Barcelona anuncia la creació de la seva moneda. La iniciativa recull l'experiència de diverses ciutats europees, i la molt propera de Santa Coloma de Gramenet.

Les monedes locals tenen una gran capacitat de circulació, però sempre entre la gent i el comerç de la zona, generant riquesa local. Volten i volten però sempre es mantenen dins de l'economia local. Es pot dir que permeten saber a on van els nostres diners una vegada que els gastem. Aquesta mobilitat les fa actuar com a estimuladores en l'economia local.

Són nombroses les experiències existents, en ciutats, pobles i regions. En són exemples la Bristol pound, el SoNantes, el Chiemgauer alemany, o el Sardex, a l'illa de Sardenya. I les més de més de 50 monedes locals a l’Estat.
 

Forma part de Pla d'impuls de l'Economia Social i Solidària de Barcelona

El 15 de novembre Jordi Via, Comisionat d'Economía Social i Cooperativa de Barcelona, va explicar que el Pla per impuls del sector inclou la implementació de la moneda local el 2019. La proposta serà desenvolupada en el marc del projecte pilot Eix Besòs durant el 2017, impulsat a través de fons de la Unió Europea. La nova moneda, paritària a l'Euro i en format digital, s'implantarà a Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí, i un cop consolidada, la moneda s'extendrà pels comerços de la resta de la ciutat. Aprofitarà de l'experiència del municipi de Santa Coloma de Gramenet, que ja posa en marxa la seva moneda al gener de 2017. 

Amb la Pla presentat, Barcelona es posiciona al costat de ciutats capdavanteres en l'impuls de l'economia social i solidària, com París, Mont-real o Seül. El pla té un pressupost de més de 24 milions d'euros i que es concreta amb 124 accions previstes fins al 2019. Una de les grans propostes, és la de crear un centre municipal de referència per a la innovació socioeconòmica
 

Monedes fetes per moure's però no per escapar-se

Com totes les monedes, les monedes locals són un instrument d'intercanvi, d'ús voluntari, amb el qual s'intercanvien béns i serveis. Estan pensades per facilitar i dinamitzar les transaccions, però no amb l'objectiu d'inversions i estalvi.

No només fomenten l'economia local, també impedeixen les bombolles econòmiques relacionades amb l'especulació. Socialment es considera que promouen les relacions a l'interior de les comunitats, i per tant acaben generant més participació ciutadana.

S'utilitzen de forma complementària o alternativa a la moneda de curs oficial, amb la que tenen un valor de bescanvi paritari. Les monedes destinades a un ús local i regional estan multiplicant-se en els darrers anys, sempre amb l'objectiu de dinamitzar les economies locals. Els Bancs del Temps poden ser considerats una modalitat de moneda local.

En són exemples els municipis pioners de Totnes, Lewes, Brixton i Stround, així com la ciutat de Bristol. El Bristol Pound és ja la moneda més popular en la ciutat, i ha esdevingut una alternativa real a la moneda oficial. Els ciutadans i les ciutadanes de Bristol no només compren en els establiments del municipi, sinó també poden pagar els impostos, i rebre i pagar els salaris i la factura de l'electricitat amb aquesta moneda.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari