Àmbit de la notícia
Ambiental

Barcelona se suma un any més al 'Park(ing) Day'

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Alba Marino
  • El Park(ing) Day es basa en per transformar les places d’aparcament del carrer en petits parcs i jardins.
  • La iniciativa té l’objectiu de reivindicar un model de ciutat que posi al centre el medi ambient i les persones.
    La iniciativa té l’objectiu de reivindicar un model de ciutat que posi al centre el medi ambient i les persones.
  • En aquesta edició, participaran més de 65 entitats amb diferents instal·lacions ocupant 115 places d’aparcament.
    En aquesta edició, participaran més de 65 entitats amb diferents instal·lacions ocupant 115 places d’aparcament.

L’Espai Ambiental Cooperativa i l’Institut de Salut Global de Barcelona, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, apropen a la ciutat l’esdeveniment anual de sensibilització reivindicativa de transformar places d’aparcament en parcs i jardins.

El 'Park(ing) Day' és una acció performativa ambiental que es realitza anualment a diverses ciutats del món. Arriba a Barcelona aquest divendres 18 de setembre de 2020 per transformar les places d’aparcament del carrer en petits parcs i jardins. Entitats ambientals, ecologistes, artístiques, d’arquitectura, educatives, socials i de salut donaran una nova vida a un espai utilitzat normalment per un vehicle.

La iniciativa té l’objectiu de reivindicar un model de ciutat que posi al centre el medi ambient i les persones. Mostren la necessitat d’incrementar el verd a les ciutats i de reduir els cotxes, la contaminació i les emissions generades pel transport motoritzat. Volen ensenyar altres formes de viure a les ciutats que siguin respectuoses amb el medi ambient.

“La proporció de l’espai públic destinat als vianants és del 43%, mentre que el 57% és per a la calçada”, assenyalen des de 'Park(ing) Day'. Demanen reduir l’espai cedit al transport privat per fomentar altres models més sostenibles, com anar en bici, fer les voreres amb àmplies o una transformació cap a espais verds i zones de joc.

En aquesta edició, participaran més de 65 entitats amb diferents instal·lacions ocupant 115 places d’aparcament. En elles, es portaran a terme diverses activitats com tallers o espectacles. Bioconstrucció, ciència al carrer, màgia, circuits de patins, taller d’autoreparació de bicicletes o horts ecològics són alguns dels esdeveniments del divendres. 

“Parlem de reducció de contaminació, de visibilitzar l’emergència climàtica i de crear models sostenibles, però també d’ecofeminisme i de crear un espai públic per a tothom, tenint en compte la diversitat funcional. Reivindiquem una ciutat verda però també un nou model de ciutat en tots els sentits”, declara l'organitzadora de 'Park(ing) Day' i membre d’Espai Ambiental, Jennifer Coronado.

La novetat d’enguany és l’ocupació permanent de dues de les places. Seran el Casal de Barri Transformadors del Fort Pienc i la llibreria La Raposa de Poble-sec les dues entitats que mantindran la seva instal·lació tot l’any. “De moment són proves pilot d’un mes, però si funciona es quedaran”, explica Coronado.

En una edició marcada per la Covid-19, les entitats participants hauran de complir el protocol de seguretat portant mascaretes, usant gels hidroalcohòlics, mantenint la distància i limitant el nombre de persones de cada plaça. A més, la marxa i el trasllat de plantes en bicicleta previst pel divendres a les 18 h a Plaça Universitat queda limitat a 25 persones.

Girona va tenir també el seu propi 'Park(ing) Day' gràcies a l'Associació Naturalistes Girona, Fridays For Furure GironaRebel·lió o Extinció Girona. Membres de les tres entitats, així com d'altres associacions o projectes ambientals, van ocupar places d'aparcament a diversos punts de la ciutat.

Resposta a l’emergència climàtica

Per fer front al canvi climàtic, un dels àmbits a tractar és la mobilitat i el transport sostenible. Les entitats ambientals asseguren que cal reduir la presència i l’ús del transport privat motoritzat.

Barcelona és la ciutat d’Europa amb més densitat de vehicles per km2 i està entre les cinc ciutats més contaminants del continent, superant els valors màxims fixats per l’OMS (Organització Mundial de la Salut). En concret, el 50% de la contaminació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona és causat pel trànsit motoritzat.

Des de 'Park(ing) Day' reivindiquen un nou model de ciutat per deixar el cotxe i posar a les persones al centre. Fomentar la mobilitat sostenible i crear “espais amigables amb les persones des d’una perspectiva feminista” és el que demanen des de l’organització.

L’origen als Estats Units

La primera instal·lació del 'Park(ing) Day' va ser l’any 2005 a San Francisco, als Estats Units, on el col·lectiu d’arquitectes, Rebar, va voler mostrar la reivindicació ambiental cap al trànsit motoritzat.

A Barcelona tot va començar l’any 2014, quan des d'Espai Ambiental Cooperativa es van assabentar per xarxes socials del projecte i van decidir apropar-lo a la ciutat. Enguany, és l’acte central de la Setmana de la Mobilitat de Barcelona.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari