‘Camina amb nosaltres!’ amb la Setmana Europea de la Mobilitat

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Paula Puy
Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura Font: mobilityweek.eu
Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura Font: mobilityweek.eu
Pedalada a Barcelona Font: Massa crítica Barcelona
Pedalada a Barcelona Font: Massa crítica Barcelona
El lema de la Setmana de la Mobilitat 2019 vol promoure els desplaçaments a peu Font: .
El lema de la Setmana de la Mobilitat 2019 vol promoure els desplaçaments a peu Font: .

‘Camina amb nosaltres!’ amb la Setmana Europea de la Mobilitat

Autor/a: 
Paula Puy
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

La Setmana Europea de la Mobilitat ens convida a caminar de la mà per una mobilitat sostenible, saludable i segura del 16 al 22 de setembre.

El transport representa el 28% de l’origen de les emissions d’efecte hivernacle a Catalunya (només després de la indústria amb un 31%, al 2015), la causa principal del canvi climàtic. Amb els moviments de persones i mercaderies actuals s’aboquen grans quantitats de gasos a l’atmosfera, com el diòxid de carboni, el metà o l’òxid nitrós.

La crema de combustible pel transport també té importants implicacions en la qualitat de l’aire, principalment a zones de gran densitat urbana, com a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. En aquest sentit, el transport terrestre suposa el 50% de l’origen de les emissions de diòxid de nitrogen i de partícules en suspensió, els quals són perjudicials per la salut.

Davant del repte de reduir aquestes emissions nocives per les persones i el planeta, són múltiples els col·lectius i les persones que treballen per promoure una mobilitat sostenible, que asseguri una dràstica reducció de contaminants, i que sigui segura, saludable i accessible per a tothom.

En aquest sentit s’organitza del 16 al 22 de setembre la Setmana Europea de la Mobilitat, per reivindicar i recordar la necessitat del canvi progressiu en el model de mobilitat dels nostres territoris.

La celebració de la setmana europea a nivell català és una iniciativa del Departament de Territori i Sostenibilitat, i compta amb la participació de nombroses administracions i entitats.

Una setmana plena d’activitats per repensar la mobilitat

L’objectiu de la setmana és promoure hàbits de mobilitat com caminar, anar en bicicleta, combinar opcions de transport públic, o si cap d’aquestes opcions és viable, desplaçar-se amb vehicle elèctric. Alhora també busca repensar l’ús de l’espai públic per dotar d’un paper central aquests modes de mobilitat.

El lema del 2019 'Camina amb nosaltres!' posa l’èmfasi en valorar de nou els desplaçaments a peu, animant a la ciutadania a caminar com a opció vàlida per fer salut, viure els pobles i ciutats, reduir les despeses del transport i no contaminar.

A moltes ciutats s’organitzen caminades saludables, pedalades, activitats de mobilitat en bicicleta, curses de transports, projecció de documentals, exposicions i altres activitats relacionades amb la qualitat de l’aire i acústica dels municipis.

Coincidint amb el final de la setmana, el 22 de setembre se celebra a nombrosos municipis urbans el 'Dia sense cotxes'. Una jornada on no es permet la circulació de vehicles de motor a l’interior de les ciutats, per repensar la relació amb l’espai urbà i apropar a les persones a una altre mode de viure els municipis.

Per estar al dia de totes les novetats i activitats i de la setmana, es pot seguir #mobilitat2019 a Twitter.

Afegeix un comentari nou