25 campaments amb mirada naturalista

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Anna Parisi
http://xanascat.gencat.cat/campsdetreball/3033.pdf Font: Fundació Catalunya La Pedrera
La Fundació Catalunya La Pedrera organitza campaments de natura per a diverses edats, i també estades per anar-hi en família. Font: Fundació Catalunya La Pedrera
L'associació Boscos de Muntanya organitza estades per a persones adultes als boscos del Pirineu durant tot l'estiu Font: Associació Boscos de Muntanya
L'associació Boscos de Muntanya organitza estades per a persones adultes als boscos del Pirineu durant tot l'estiu Font: Associació Boscos de Muntanya
L'associació SEO Birdlife organitza estades de voluntariat al llarg de tot l'any a la reserva de Riet Vell, al Delta de l'Ebre Font: Riet Vell
L'associació SEO Birdlife organitza estades de voluntariat al llarg de tot l'any a la reserva de Riet Vell, al Delta de l'Ebre Font: Riet Vell
L'associació La Sorellona organitza campanents i camps de treball per a diverses edats a espais naturals, com el Parc Natural del Cap de Creus Font: Associació La Sorellona
L'associació La Sorellona organitza campanents i camps de treball per a diverses edats a espais naturals, com el Parc Natural del Cap de Creus Font: Associació La Sorellona
L'associació Xatrac també organitza un casal enfocat a la natura marina Font: associació Xatrac
L'associació Xatrac també organitza un casal enfocat a la natura marina Font: associació Xatrac

25 campaments amb mirada naturalista

Autor/a: 
Anna Parisi
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

L’estiu és una oportunitat per a què infants, joves i persones adultes visquin experiències a la natura. Les entitats ambientals organitzen propostes on la natura no és només l’entorn, n'és la protagonista.

A Catalunya hi ha propostes diverses impulsades des de ong ambientals, destinades a totes les edats. En presentem 25.

1. Voluntariat al Pirineu amb Boscos de Muntanya

Hi ha 15 torns diferents, al Massís de l’Orri i a Ginestarre, al Pallars Sobirà, o a la Vall de Camprodon, al Ripollès, per passar una setmana de voluntariat ambiental als boscos i prats dl Pirineu, realitzant tasques de silvicultura i gestió forestal, i fer difusió per a la millora del bosc i la seva conservació. Dedicats a persones d’entre 18 a 88 anys.

2. Voluntariat a Riet Vell al Delta de l’Ebre

Durant tot l'any es poden fer estades de voluntariat ambiental amb l’associació Seo Bird Life a Riet Vell, al Delta de l'Ebre, col·laborant amb l'entitat a gestionar i fer funcionar les reserva natural.

3. Estades marines per persones estudiants del mar amb Xatrac

Les estades marines per a universitaris són una oportunitat on aprendre a desenvolupar projectes d’educació ambiental, del 2 al 15 de setembre.

Campaments i camps de treball

4. Estades de natura i lleure de La Sorellona: els espais naturals protegits.

Durant tot el juliol i l’agost l’associació La Sorellona fa una proposta de colònies i camps de treball per estimar la natura, dedicades a infants, joves i també a famílies. Són propostes de lleure educatiu basades en l’observació i el gaudi de la natura, estades en les que col·laboren persones expertes en la conservació dels espais naturals, i que es realitzen en entorns privilegiats com els parcs naturals de Catalunya: als Aiguamolls de l’Empordà, a l’Alt Pirineu, al Cadí-Moixeró, a Aigüestortes i Estany de Sanyt Maurici, al Cap de Creus, a la Zona Volcànica de la Garrotxa, al Delta de l’Ebre i a Banyoles.

5. L’associació Xatrac organitza estades marines: protagonista la biologia marina

Estades marines per a joves de 13 a 17 anys, i campus marí per a nois i noies de 14 i 16 anys per descobrir la natura i, en concret, el mar. A Lloret de mar, Mataró i Sitges.

6. Al Pirineu amb la Fundació Catalunya La Pedrera

La Fundació organitza propostes diverses per a nois i noies de grups d’edat d’entre els 8 als 17 anys. Es fonamenten en activitats de descoberta de la natura, de la ciència, de la reflexió ambiental i, pels més grans, de participació en un projecte de recerca .

7. Camp de treball del Gaià: un món entre Altafulla i Tamarit amb l’Associació Mediambiental La Sinia

És un camp de treball per a joves de 14 a 17 anys incidirà en el manteniment, restauració i conservació dels hàbitats de l’entorn del riu Gaià i l’estudi i seguiment de la seva biodiversitat. Es realitzen tasques per la millora d’hàbitats forestals, fluvials i litorals i actuacions de millora del conjunt dunar i litoral d’Altafulla – Tamarit, eliminació d’espècies exòtiques invasores i seguiment de grups faunístics d’interès.

8.Camp de treball a l'Estany de Banyoles

El camp de treball Estany Natura està adreçat a joves d'entre 14 i 17 anys que estiguin motivats/des per a conèixer la fauna i flora de l'Espai d'Interès Natural del Pla de l'Estany i amb interès per ajudar en el seguiment de fauna i en realitzar alguna actuació de conservació de la natura, així com conèixer una comarca i el seu teixit associatiu.

9. Resseguint els rius de l’Alta Garrotxa Vall del Bac, Oix i Beget (Garrotxa) amb l’Associació La Sorellona

Aquest camp de treball està pensat per a apropar la natura als joves d’una manera directa, estudiant i coneixent la fauna i la flora que enriqueix el nostre patrimoni natural. El projecte es desenvoluparà íntegrament en contacte amb la natura. La intenció del camp és arribar a descobrir els secrets que ens amaguen els nostres espais naturals ja que només es pot arribar estimar i respectar allò que realment es coneix. És un camp itinerant on els i les participants es traslladaran a peu entre els diferents campaments portant el seu material.

10. Descoberta i recuperació del riu Sió a Agramunt Agramunt (l’Urgell) amb Fundesplai

La Vall d’Ora, un feu de biodiversitat a Navès, al Solsonès, amb Fundesplai. L'objectiu del camp és contribuir a la millora ambiental de la zona a través del seguiment de la qualitat de les basses de pastura; fer accions de gestió forestal com esclarissades, podes i col·laborar en alguna tala, i col·laborar en el projecte Orenetes per la ciutat de Solsona.

11. Conservació de la natura de la Plana de la Selva amb la Fundació Emys

Del 27 de juliol al 10 d’agost el camp de treball permet a adolescents aprendre moltes coses relacionades amb el medi ambient (ecologia, sostenibilitat, conservació...), a través de la pràctica i l’acció directe sobre un espai. També és una oportunitat de conèixer un projecte de conservació amb una entitat sense afany de lucre, amb tot el que això suposa: objectius, voluntaris, personal, projectes....

12. Recuperació del patrimoni de la Vall de Sau, amb Fundesplai

Ubicada a l’extrem nord-oest de les Guilleries, ha estat modelada durant el pas dels anys pel Riu Ter i les nombroses rieres que la vertebren .

13. Tocats per la Tramuntana: gestió de la biodiversitat al Cap de Creus

El camp de treball planteja la intervenció transversal en el medi social i natural en col·laboració amb l’Ajuntament de Selva de Mar i el Parc Natural del Cap de Creus, així com d’altres entitats que treballen al territori com ara la Confraria de Pescadors d’El Port de la Selva o el Grup de Recerca en Opistobranquis de Catalunya, entre d’altres

14. Camp de treball a Viladamat amb l’Associació El Teix

El objectius d'aquesta experiència són, per una banda, continuar les tasques d’implantació de la línia de contenció́ d'incendis de la zona de Palau Borrell. La intervenció́ sobre el terreny es divideix en dos treballs bàsics: aclarir els pins joves i desbrossar del sotabosc. Per altra banda, crear una ruta de curt recorregut que enllaci diferents punts d’interès patrimonial de la muntanya

15. Descobrint la Natura amb l’associació Espai Natura a la Cerdanya

Als camps de treball Descobrint Natura es realitzen tasques de ciència ciutadana per ajudar a diferents projectes mediambientals que s'estan duent a terme. També s'estudia el món dels ocells, i es treballa en la rehabilitació d’un refugi de muntanya i de parets i construccions de pedra seca. Per nois i noies amb inquietuds i interès respecte la fauna, flora i el món de l'excursionisme

16. Descobrint la biodiversitat del Pirineu Gironí Setcases (Ripollès) amb l’associació La Sorellona

Durant 15 dies es descobriran petits corriols i s'observarà la fauna salvatge: entre les tasques principals, marcar els camins més freqüentats de la zona i fer mostrejos de fauna i flora del Parc Natural.

17. Camp de treball a Els Muntanyans amb el GETE-Ecologistes en acció

Els Muntanyans sempre han estat una zona d’importància ecològica: aus migratòries, sistemes dunars, maresmes, espècies en perill d’extinció, combinada amb un entorn de gran activitat humana. El camp de treball se centra en la realització de tasques de recuperació de l’espai natural del litoral i de control de residus per preservar part del patrimoni cultural i mediambiental de la comarca.

Per als més petits i per anar en família

18. Casal naturalista El Blauet amb l’Associació de Naturalistes de Girona.

Per a nens i nenes de 4 a 11 anys, del 25 de juny al 02 d’agost, i del 2 al 5 de setembre. La inscripció es pot fer per tot el casal o per setmanes. El casal està ubicat a la Vall de Sant Daniel on es descobreix l'entorn natural de la Vall a través de jocs, excursions i tallers naturalistes.

19. Casal del Mar a la platja de Fenals

L'Associació Xatrac organitza un casal per a nens i nenes d’entre 4 a 13 anys, amb tallers i activitats, jocs de lleure i snorkel que es fan al voltant de La Casa del Mar: la platja, bosc, i roques de la platja de Fenals, a Lloret de mar. L’snorkel és l'activitat estrella d'aquest casal.

20. Campaments de natura amb l'associació La Sorellona

Als Aiguamolls de L’Empordà, a Banyoles i a la Zona Vulcànica de la Garrotxa i altres espais naturals. Per a nens i nenes a partir de 5 anys fins a 13 anys.

21. Campaments de natura en família als Parc Nacional d'Aigüestortes i Estanys de Sant Maurici

L’Associació La Sorellona organitza campaments de natura per a infants i adolescents, i també per anar-hi en família. El Parc Nacionalo és un entorn privilegiat,per dedicar a l’observació de fauna i la descoberta de l’entorn, per conèixer de primera mà les feines dels tècnics del parc i els projectes europeus de conservació que s’hi estan realitzant, i de posar tota la família en la pell de científics estudiosos de la fauna i la flora de la zona .

22. Estades en família a MónNatura Pirineus

També la Fundació Catalunya La Pedrera organitza estades per a nois i noies, i, alhora, vivències per famílies amb activitats naturalistiques com censos de voltors, de papallones, seguiment de rastres i d’ocells, i activitats sobre l’ós bru o astronomia.

Camps de treball internacionals (en anglès)

23. Permacultura a La Garrotxa amb Resilience Earth

L'objectu d'aquest camp de treball és regenerar col·laborativament els Horts d’en Soler, amb Resilienvce Earth, per tal que esdevingui de nou un espai de gestió comunal, d’especial interès natural, estimat pel poble i per totes aquelles ànimes que el trepitgin.

24. Restauració de zones humides a l’Estany de Sils amb la Fundació Emys

Aquest camp de treball preten mostrar la realitat ambiental d’un territori i com es pot intervenir en aquest, a base de contribuir a la millora i la conservació de l’Espai Natural dels Estanys de Sils i els seus elements d’interpretació, conèixer la biodiversitat i els hàbitats característics d’aquestes zones humides, conèixer la custòdia del territori i transmetre valors de cooperació i respecte vers el medi i els seus habitants.

25. Els amfibis mediterranis amb Associació Ornitològica Picampall

L’ objectiu principal d’aquest camp de treball és la conservació de la ja existent Bassa de Fornós, situada al terme municipal de l’Ampolla, i la construcció d’una bassa d’argila adjacent menys profunda com a hàbitat per a diferents amfibis.

Afegeix un comentari nou