Canvi climàtic: moviment juvenil i educació ambiental

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Dani Gallart
El psicòleg assegura que els 'influencers' ajuden a connectar amb la quotidianitat de l'adolescent perquè arribi millor el missatge. Font: Suport Tercer Sector. Font: Font: Suport Tercer Sector.
El psicòleg assegura que els 'influencers' ajuden a connectar amb la quotidianitat de l'adolescent perquè arribi millor el missatge. Font: Suport Tercer Sector.
El ponent també es va referir a les xarxes i el món digital com a eina clau per lluitar contra el canvi climàtic.  Font: Font: Suport Tercer Sector.
El ponent també es va referir a les xarxes i el món digital com a eina clau per lluitar contra el canvi climàtic. Font: Suport Tercer Sector.

Canvi climàtic: moviment juvenil i educació ambiental

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector

Resum: 

La jornada de reflexió sobre l’emergència climàtica va remarcar la importància dels i les joves per conscienciar la ciutadania i el paper de les xarxes socials i Internet per mobilitzar-la.

El passat 23 de gener es va celebrar la jornada de reflexió ‘Davant del repte climàtic: moviment juvenil i educació ambiental’. Juana Barber, cap de l’Oficina Tècnica de Parcs Naturals va donar la benvinguda i va remarcar que els objectius de la sessió eren trobar solucions per frenar el canvi climàtic i fer-ho de la mà dels joves.

Abans de la ponència marc, Josep Tarin, diputat delegat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals va recordar les conseqüències que ha tingut el temporal Glòria en terres catalanes. “El Delta de l’Ebre ha patit una regressió devastadora, el cabal del Ter ha superat els mil metres cúbics per segon, quan el risc està en 800 i molts altres rius catalans s’han desbordat com mai. Aquest és un clar exemple de que estem davant d’una emergència climàtica”.

Xesco Gomar, president delegat de l’Àrea d’Acció Climàtica va apuntar que es necessita "el jovent per fer canviar de mentalitat a la ciutadania. Són una peça clau perquè la societat sigui conscient del que està passant al planeta”.

Joves, educació i emergència climàtica

Jaume Funes, psicòleg, educador i periodista, va ser el ponent convidat per la ponència marc. El psicòleg va estructurar la seva xerrada en cinc grans punts: motivacions, joves, societat digital, condicions educatives i on fer tot això.

Funes va assegurar que una de les motivacions de la ciutadania per salvar el planeta és genera per un ‘egoisme sensible’. “La gent vol viure bé i perquè això succeeixi necessitem un planeta que estigui bé. No som crítics, sinó egoistes”. L’educador va assenyalar que es necessita una ‘consciència interdependent’. “Hem de ser conscients que les nostres accions i la manera com vivim afectarà als altres”. “Si prioritzo els meus beneficis, una altre persona viurà pitjor”, va afegir Funes.

El periodista va explicar que és el jovent el que s’està mobilitzant perquè veu que la gent gran no fa res al respecte. “Els joves pensen que els adults són estúpids per no fer res i que a més els estan enganyant i això els obliga a reaccionar i començar una revolució”.

El ponent també es va referir a les xarxes i al món digital com a eina clau per lluitar contra el canvi climàtic. “Ens trobem amb una hiperconnectivitat deslocalitzada, on el problema no és tenir accés a la informació, sinó tenir ganes d’accedir”. “Els joves els interessa més mirar Instagram que les notícies”, apunta Funes.

En aquesta línia, el psicòleg va assegurar que “els nous oracles anomenats ‘influencers’ ajuden a connectar amb la quotidianitat de l’adolescent i que li arribi millor el missatge”.

Funes va recordar que “vivim en un entorn informatiu saturat, amb desinformació, manipulació i falsedat on tothom pot crear, opinar i divulgar i s’ha de saber seleccionar la informació que és real”.

Respecte l’educació que reben els i les joves, el periodista va reforçar la idea que “s’ha d’educar per dubtar, pensar i cercar activament les respostes, els joves han de provar, assajar i descobrir per ells mateixos i ens hem d’allunyar de l’estructura clàssica de memoritzar per un examen i oblidar”.

Finalment, Funes va proposar crear una sinèrgia entre la vida natural i les escoles, amb propostes locals al servei de l’escola. “Si el jove coneix de primera mà la natura i l’entorn que l’envolta serà més fàcil que emfatitzi amb ell i sigui un factor actiu del canvi”.

Afegeix un comentari nou