Àmbit de la notícia
Ambiental

Ciència ciutadana per estudiar els ratpenats

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marc Gómez
  • Els detectors d'ultrasons automàtics permeten capturar mostreigs acústics de ratpenats i agrupar-los per espècies.
    Els detectors d'ultrasons automàtics permeten capturar mostreigs acústics de ratpenats i agrupar-los per espècies.
  • No calen coneixements previs o experiència per col·laborar de manera voluntària en el projecte.
    No calen coneixements previs o experiència per col·laborar de manera voluntària en el projecte.
  • La ciutadania que vulgui participar pot escollir entre quatre protocols d'estudi dels quiròpters.
    La ciutadania que vulgui participar pot escollir entre quatre protocols d'estudi dels quiròpters.

El programa de seguiment d'aquest animal, engegat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers, anima a la ciutadania a col·laborar en l'estudi dels quiròpters en quatre àmbits diferents.

Els ratpenats sempre han estat relacionats amb falsos mites sobre malalties i altres estigmes. Aquests estereotips es veuen especialment agreujats durant aquesta etapa. Per aquesta raó, El Museu de Ciències Naturals de Granollers ha engegat un projecte de ciència ciutadana centrat en l’estudi del ratpenat al territori català.

El projecte és possible gràcies a la col·laboració del museu amb la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i la botiga Oryx de Barcelona, així com investigadors i agents rurals de Catalunya, que participen directament en el programa.

Dins del projecte hi ha quatre protocols que es dediquen a fer un seguiment específic per diferents poblacions de quiròpters. L’objectiu és realitzar un seguiment de l’entorn i hàbitats dels ratpenats per tal de poder protegir-los a la vegada que contribuir a l’estudi del quiròpter.

  • QuiroHabitats: es realitza un seguiment dels quiròpters en hàbitats de caça utilitzant un detector d’ultrasons automàtics. El funcionament d’aquest sistema permet que QuiroHàbitats es pugui desenvolupar en qualsevol tipus d’ambient: ja sigui en zones urbanes, agrícoles, forestals... Els mostreigs acústics que recullen aquests aparells permet classificar els ratpenats per espècies.
  • QuiroRius: es dedica a fer seguiment a ratpenats aquàtics, aquells que habiten prop de rius, estanys o embassaments. D’aquesta manera, també és possible estudiar la qualitat de l’aigua de les zones d’estudi.
  • QuiroRefugis: estudia els ratpenats en refugis naturals, és a dir, coves, baumes i cavitats, però també en refugis artificials, com les mines, túnels, teulades... L’objectiu és realitzar un seguiment dels ratpenats cavernícoles, els més difícils de detectar.
  • QuiroCaixes: es realitza un seguiment a les espècies forestals i urbanes, aquelles més susceptibles a habitar refugis artificials, generalment caixes, a causa de la manca de disponibilitat de refugis naturals en aquests espais.

Tots els protocols són executats de la mà d’agents rurals i investigadors, amb la col·laboració de diverses entitats ambientals de Catalunya i d’una xarxa extensa de voluntaris. El museu fa una crida a la ciutadania que estigui interessada a participar. No cal experiència en l’àmbit ni tenir cap coneixement previ, tothom pot participar-hi. Per fer-ho cal enviar un correu a l'adreça info@ratpenats.org.

El Museu de Ciències Naturals de Granollers no només es dedica a la recerca en quiròpters, sinó que també compta amb 3 àrees més d’investigació: lepidòpters, petits mamífers i amfibis i rèptils.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari