Cinema i Medi Ambient: el poder de les imatges
Comparteix
El llenguatge audiovisual,la narració cinematogràfica,la crítica periodística,la fotografia, són aliats al Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient.Des de la seva creació reivindica el paper educatiu,de sensibilització i denúncia del cinema
Es tracta d'un dels festivals més reconeguts d'aquest gènere i el més antic en l'àmbit internacional, que des del 1993, estimula les noves produccions internacionals i les presenta cada any a Barcelona.
Documentals, Curtmetratges, Estrenes
D'entre els més de 80 films que ofrereix el festival del 6 al 13 de novembre, a la secció oficial del FICMA es podran veure documentals llargs que ens aproparan a problemàtiques com la tragèdia de les deixalles electròniques o la reducció comprovada dels gruixos de gel, i es presentaran actes de desobediència civil pacífica com el cas de Tim DeChristopher que va arruïnar la controvertida subhasta d'última hora del president Bush salvant 22.000 acres immaculats que envolten el Parc Nacional d'Utah, o el petit i resistent grup de valents guardaboscos de Virunga.
També protagonista és l’acció ambiental ciutadana al curtmetrage Platja LLarga: com la gent de Tarragona va aconseguir salvar la seva última platja verge. Així com la reflexió ciutadana de la cineasta Karin de Miguel Wessendorf , que volta per Europa a la recerca de si “Less is more” visitant persones, iniciatives i empreses que reconeixen que el creixement econòmic no pot ser la mesura de totes les coses.
A la secció d'estrenes, entre altres, Liam Neeson, que narrarà en Love thy nature l’impressionant viatge cinematogràfic sobre la bellesa i la intimitat de la nostra relació amb el món natural.
També pels més petits
L’agenda és ben extensa, i també incorpora al públic més jove, ja que a la secció Petit FICMA podran veure curts d'animació sobre educació ambiental, estrenes de pel·lícules, com "Un peix fora del mar" i "Crash Reel", i participar de tallers sobre el mar o sobre els primats.
El festival es desenvoluparà en diferents espais de la ciutat: des de els cinemes Girona i l’Hostal Sport a Gràcia, al Caixaforum vora l'Avinguda Tibidabo, o a la Facultat de Biologia de la UB, la Universtat Pompeu Fabra al Poble Nou i la Universitat Blanquerna a Plaça Catalunya.
Una cita per l'educació ambiental
Als visionats de les produccions audiovisuals, s’hi afegeix el II Encontre Global per l’Educació Ambiental, enguany sota el lema “El món animal: Respecte, Convivència i Protecció”. Les taules rodones estaran centrades no només en les accions cap a la recerca de l'equilibri ecològic i sostenible si no també en un equilibri de drets.
Està prevista la participació de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat, del Departament de Filosofia Moral de la Univesitat Pompeu Fabra, de l’Institut Jane Godall, Faada, WWF, i dels gestors de la l’Ajuntament de Barcelona per la fauna domèstica i de la fauna salvatge.
Un eslògan inoportú?
La línia editorial del FICMA és "parlar i defensar la vida, proposant als espectadors i a la ciutadania ser part activa de la solució a les qüestions i situacions ambientals, generant consciència a través de l'educació i sensibilització ambiental".
I és precisament el desig d'encomanar aquests valors el que va portar a l'organització a triar l’eslògan “Contagia’t”, molt abans que els cooperants contagiats d’Ebola arribessin a l’Estat espanyol. L'organització del certamen ha fet públic un comunicat per evitar que es pugui entendre de forma ofensiva.
Més informació a www.ficma.com.
Afegeix un nou comentari