ClimACT, el projecte de formació i mobilització climàtica per a joves de tot el món

LaviniaNext
Autor/a: 
Ona Bachrach
ClimAct és un projecte de formació i mobilització climàtic per a joves d'entre 16 i 35 anys.  Font: Oxfam Intermón
ClimAct és un projecte de formació i mobilització climàtic per a joves d'entre 16 i 35 anys. Font: Oxfam Intermón
El 76% dels joves espanyols creuen que el canvi climàtic augmentarà les desigualtats. Font: Oxfam Intermón
El 76% dels joves espanyols creuen que el canvi climàtic augmentarà les desigualtats. Font: Oxfam Intermón
Cal transformar l'actual model econòmic com a única via per mitigar el canvi climàtic i les desigualtats que aquest genera.  Font: Oxfam Intermón
Cal transformar l'actual model econòmic com a única via per mitigar el canvi climàtic i les desigualtats que aquest genera. Font: Oxfam Intermón

ClimACT, el projecte de formació i mobilització climàtica per a joves de tot el món

Autor/a: 
Ona Bachrach
LaviniaNext

Resum: 

L'ONG Oxfam Intermón llança una campanya de formació i mobilització col·lectiva per les noves generacions.

ClimAct és una iniciativa europea impulsada per l'ONG Oxfam Intermón amb el propòsit de donar veu i espai de mobilització als joves d'entre 16 i 35 anys. El projecte reuneix vint organitzacions de més d'una desena de països, que treballen conjuntament per oferir un extens itinerari que doni resposta a les inquietuds del jovent.

"L'objectiu d'aquesta iniciativa és reconnectar i reactivar la joventut amb la justícia climàtica" sosté Javier Gacio, coordinador del projecte ClimAct, "volem oferir els espais i les eines perquè els joves puguin mobilitzar-se i fer-se sentir davant l'emergència actual".

A través d’uns itineraris de formació i sensibilització, les organitzacions plantegen oferir activitats com cursos gamificats, xerrades amb activistes pel clima, sessions de música, convocatòries en diverses ciutats o sorteigs, entre altres.

La campanya sorgeix de la necessitat de donar eines a una generació compromesa i inconformista, amb ganes de lluitar per un futur lliure d'injustícies. Segons una enquesta de Qualtrics, realitzada l'abril d'aquest any, el 76% dels joves espanyols creuen que el canvi climàtic augmentarà les desigualtats i el 65% demanen que se'ls escolti i se'ls deixi decidir sobre el seu futur.

Tal com explica Gacio, les noves generacions manifesten inquietuds característiques davant l'emergència mediambiental. "Per una banda, hem notat la presència d'ecoansietat, és a dir, d'una angoixa pel futur i sobre què passarà", afirma el coordinador del projecte, "però al mateix temps veiem com els joves transformen aquesta angoixa en una mobilització per l'acció". En altres paraules, el jovent expressa una voluntat que va més enllà de la preocupació i que té una major consciència i exigència per la necessitat d'actuar.

Així mateix, tenen més facilitat per reconèixer l'actual connexió sistèmica entre la crisi climàtica i la reproducció de les desigualtats. "Són més conscients que l'emergència mediambiental no afecta de la mateixa forma a totes persones i que depèn d'una sèrie de factors preexistents que es veuen agreujats per la crisi climàtica", explica Javier Gacio.

Davant d'aquesta urgència neix ClimAct, un projecte que no només anima als joves a plantar cara als efectes del canvi climàtic, sinó que els guia a través de la formació, la conscienciació i la mobilització col·lectiva perquè puguin liderar la lluita actual.

Reinventar el sistema

Oxfam Intermón també aprofita aquesta campanya per incidir en la necessitat de transformar l'actual model econòmic com a única via per mitigar l'escalfament global i les desigualtats que aquest genera. "La crisi climàtica té a veure amb la reproducció d'un sistema que és opressor i extractiu amb els recursos naturals, però també amb les persones" comenta Javier Gacio. És per això que des de l'organització, juntament amb altres moviments de joves i organitzacions, defensen un model que respecti els drets humans i que promogui la distribució equitativa dels recursos i la riquesa.

No totes les persones experimenten els efectes climàtics de la mateixa manera, les comunitats més vulnerables tenen menys recursos per fer-li front. Així és que des de l'ONG demanen solucions que incloguin les veus de les persones vulnerables més afectades i que es tingui present la participació dels joves, que són els que viuran en el sistema que es necessita reconstruir.

Afegeix un comentari nou