Comunitat, art i neteja per tenir cura d'una plaça

Colectic
El compostador comunitari del Raval situat a la plaça Folch i Torres. Font: Ajuntament de Barcelona
El compostador comunitari del Raval situat a la plaça Folch i Torres. Font: Ajuntament de Barcelona

Comunitat, art i neteja per tenir cura d'una plaça

Colectic

Resum: 

Entitats del barri organitzen activitats a la plaça Folch i Torres del Raval de Barcelona per promoure el civisme i el respecte per l'espai públic.

Tenir cura d'una plaça implica que hi hagi una comunitat cívica que la respecti.

És per això que l’Aula Ambiental de Ciutat Vella i el Servei de Dinamització Comunitària, amb la col·laboració del Servei de Mediació Intercultural de Ciutat Vella i el Servei d’Intervenció a l’Espai Públic (SDI), han organitzat activitats comunitàries lúdiques, artístiques i de neteja a la plaça Folch i Torres del barri del Raval de Barcelona aquest divendres 17 de juny a partir de les 16:30 h en el marc del Cicle d’activitats XEAB Cuidem Barcelona de l'Ajuntament de Barcelona i amb la participació de les entitats del barri.

Hi haurà jocs i tallers per a tots els públics, especialment per a la infància, que podrà pujar als nous vehicles de neteja elèctrics municipals i convertir-se en jardiners al taller Sembla Natura.

Un grup de joves del programa educatiu de Franja Raval farà el manteniment i la decoració del compostador comunitari situat a la plaça, i es podrà veure al Punt Verd l'exposició fotogràfica 'La nostra tasca a la plaça' del grup de joves de l'Equip Raval.

A més, les persones usuàries del casal de Gent Gran, també allotjat a la plaça, ens conviden a omplir un "arbre de desitjos" per millorar la convivència al barri.

Una ràdio per escoltar-nos a totes

La ràdio comunitària de la cooperativa Colectic es traslladarà a la plaça per fer sentir les veus de veïnes, entitats i administració. La gent gran del projecte Mediateca del Raval i el grup de joves de la cooperativa que participen al projecte Comunitat Verda convidaran qui vulgui a parlar sobre la recollida de residus, el civisme i els usos de la plaça.

"Volem crear un espai on totes puguem opinar sobre quins usos té una plaça, modificada en diverses ocasions. Sobre com s'ha conformat, si està responent a totes les necessitats o ens estem deixant fora algun col·lectiu", expliquen des de Colectic. "Al cap i a la fi, l'objectiu és trobar-nos una estona gent diferent, posar-nos nom, conèixe'ns, i que arran d'inquietuds comunes es puguin generar accions per millorar l'espai públic".

Un problema molt greu

La Xarxa Veïnal del Raval participarà en la jornada dins l'espai de ràdio per fer-se "preguntes en veu alta" sobre la falta de conscienciació sobre la generació de residus, juntament amb les entitats, les veïnes i l'administració.

"És un problema molt greu", afirmen. El barri està "poc cuidat" i "la degradació és una suma de factors" com ara la densitat de població i la pobresa, "però això no pot ser una excusa", opina Carmela Torró, de la Xarxa. La responsabilitat és dels propis residents, però els serveis municipals són corresponsables i "si es fan coses insalubres s'ha d'actuar amb sensibilització". "Hi ha por de corregir aquestes conductes", afegeix.

Malgrat la situació, des de la Xarxa agraeixen l'espai, de la mateixa manera que valoren positivament les trobades mensuals amb l'Ajuntament per encarar la problemàtica.

Afegeix un comentari nou