Crida a actuar davant l'informe de l'ONU que alerta dels danys irreversibles del canvi climàtic

Ravalnet
Autor/a: 
Carla Fajardo Martín
Els incendis forestals a Grècia, Turquia i Catalunya són algunes de les conseqüències visibles de l'emergència climàtica. Font: Ervins Strauhmanis (CC BY 2.0)
Els incendis forestals a Grècia, Turquia i Catalunya són algunes de les conseqüències visibles de l'emergència climàtica. Font: Ervins Strauhmanis (CC BY 2.0)

Crida a actuar davant l'informe de l'ONU que alerta dels danys irreversibles del canvi climàtic

Autor/a: 
Carla Fajardo Martín
Ravalnet

Resum: 

Entitats ecologistes demanen un lideratge polític que emprengui accions per mantenir l'escalfament global per sota dels 1,5ºC.

El canvi climàtic és "un fet inequívoc" provocat per l'activitat humana que ja ha causat "danys irreversibles per als pròxims segles o mil·lenni" a totes les regions del planeta. És el que diu l'informe de l'IPCC, el més complet fins a dia d'avui, fet pel comitè de persones científiques expertes vinculades a l'ONU.

L'informe preveu que la temperatura del planeta augmentarà fins a 4,4ºC a finals de segle, i que també augmentarà el nivell del mar i els desastres naturals, i alerta: "Si no hi ha una reducció dels gasos d'efecte hivernacle de manera ràpida, immediata i a gran escala, limitar l'escalfament als 1,5ºC estarà fora del nostre abast".

Les entitats ecologistes, molt pendents d'aquesta publicació elaborada durant tres anys per més de 230 veus expertes, ja han posat el crit al cel, tot i que coincideixen que no diu res que no hagin denunciat fins ara. I és que l'emergència climàtica ja era una realitat amb un escalfament global dels 1,1ºC i amb els efectes visibles d'incendis forestals, inundacions i sequeres cada cop més freqüents.

Ecologistes en Acció ha criticat "la sordesa dels governs a les reduccions marcades per la ciència" com una "actitud injustificable que condemna durant segles la vida al planeta".

L'organització considera que l'informe hauria d'obligar la COP26 a augmentar la pressió política per mantenir l'escalfament global per sota dels 1,5ºC, tot i que dubta de la seva credibilitat ja que s'han negat a assumir els informes de l'IPCC en altres ocasions. De la mateixa manera, WWF insta el lideratge mundial a aprofitar tant aquesta cita climàtica com el G20 per emprendre una acció que garanteixi l'objectiu de l'Acord de París perquè no quedi fora del seu abast.

L'organització descarta també el lideratge de la Unió Europea i del govern espanyol, i aprofita per denunciar accions imminents com ampliacions d'aeroports i desmantellaments de xarxes de ferrocarril convencionals.

Des d'Ecologistes creuen que hauria de ser "una bufetada de realitat a tota la classe política, un fre als grans interessos fòssils (...) i una crida a la consciència global" per aturar un problema d'arrel que atribueix al sistema econòmic basat en el creixement il·limitat. Així, llegeixen les conclusions com "una esmena a la totalitat a la inacció climàtica internacional i a un sistema econòmic productivista depredador de la vida", però també com una crida a reaccionar.

Una reacció que té data als carrers amb un objectiu més concret, recorda la Xarxa per la Justícia Climàtica: impedir l'ampliació de l'Aeroport del Prat. Per la seva banda, Fridays for Future clama: "És hora de canviar el rumb. Organitzem-nos!"


Afegeix un comentari nou