Crida de voluntariat per custodiar el niu de tortuga babaua a Calafell

LaviniaNext
Autor/a: 
Ariadna Roca
És molt important que les tortuguetes arribin a sortir de l'ou, ja que és una espècie en perill d'extinció. Font: CC
És molt important que les tortuguetes arribin a sortir de l'ou, ja que és una espècie en perill d'extinció. Font: CC
Els voluntaris queden encantats amb l'experiència i solen repetir. Font: GEPEC-EdC
Els voluntaris queden encantats amb l'experiència i solen repetir. Font: GEPEC-EdC
La tortuga babaua és la tortuga més present al Mar Mediterrani.  Font: CC
La tortuga babaua és la tortuga més present al Mar Mediterrani. Font: CC

Crida de voluntariat per custodiar el niu de tortuga babaua a Calafell

Autor/a: 
Ariadna Roca
LaviniaNext

Resum: 

El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) demana ajuda per vigilar els vuitanta-cinc ous i garantir el naixement de les tortuguetes.

Una femella de tortuga babaua ha post un total de cent quaranta-sis ous a la platja de Calafell, un dels tres municipis on, casualment, el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) ha establert un acord per garantir la protecció d’aquesta espècie marina en greu perill d’extinció.

Un equip de professionals ja s’ha encarregat de retirar seixanta-un dels ous per incubar-los artificialment a les instal·lacions de la Fundació CRAM i ara fan falta voluntaris perquè vigilin constantment els vuitanta-cinc ous restants. És per això que el GEPEC-EdC fa una crida per custodiar el niu i garantir el naixement de les tortuguetes en el seu hàbitat natural.

Les persones voluntàries s’organitzaran en grups de quatre i es distribuiran en torns de quatre hores, al llarg de les vint-i-quatre hores del dia. La seva tasca consistirà a vigilar que ningú s’apropi al niu i sensibilitzar a la ciutadania de la importància de respectar-lo. D’altra banda, també hauran d’observar el niu i avisar a les autoritats pertinents en cas de detectar qualsevol moviment o novetat relacionada amb els ous.

Aquestes tasques s’allargaran durant dos mesos i seran molt importants per assegurar que les tortuguetes arriben a sortir dels ous. “Cal vigilar que les persones que visiten la platja no els trepitgin accidentalment o que cap pilota colpegi el niu”, explica la Susanna Cuadros, coordinadora del voluntariat del GEPEC-EdC.

A més a més, altres voluntaris i voluntàries hauran de fer tasques de prospecció del litoral català, en torns de nit i matinada perquè, com ens ha explicat la coordinadora del voluntariat, es preveu que a inicis de juliol la tortuga “torni a buscar una platja tranquil·la on posar un segon niu”.

Èxit de participació

L’estiu passat, a la platja de la Pineda de Vila-seca, gairebé quatre-cents voluntaris i voluntàries van custodiar dos nius de tortuga babaua i molts han tornat a apuntar-se com a voluntaris enguany, a Calafell.

“És una experiència molt enriquidora, els voluntaris aprenen molt i estan molt agraïts de poder estar involucrats”, explica la Susanna, que valora molt positivament que molts dels voluntaris es desplacin diàriament des d’altres localitats per cobrir el seu torn.

D’altra banda, ens explica que enguany la posta dels ous s’ha avançat i que els experts apunten que això es deu al canvi climàtic. “Les tortugues podrien estar buscant aigües més fredes”.

Les persones voluntàries, una figura molt important

La tasca de les persones voluntàries a la GEPEC-EdC no se centra només en aquestes setmanes de l’estiu. Hi ha un equip de voluntariat estable que durant tot l’any es coordina per protegir aquesta tortuga en perill d’extinció.

A banda de la prospecció de platges a la recerca de qualsevol rastre, niu o exemplar de la tortuga babaua, els voluntaris i les voluntàries també s’encarreguen de la confecció de material divulgatiu i de la sensibilització de la ciutadania.

Des del GEPEC-EdC recorden que és molt important que tota la ciutadania sàpiga que si veuen una tortuga o un niu han de trucar ràpidament al 112 perquè es pugui protegir.

Afegeix un comentari nou