La Terra ja ha superat el llindar ecològic

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Cristina Muelas Guiu
 Font: Pixabay
La Xarxa Global de la Petjada Ecològica és l’encarregada de calcular, any rere any, aquesta fatídica data. Font: Pixabay
 Font: Pixabay
Espanya fa servir tants recursos ecològics com si visqués a 2,52 Terres. Font: Pixabay

La Terra ja ha superat el llindar ecològic

Autor/a: 
Cristina Muelas Guiu
Suport Tercer Sector

Resum: 

El 29 de juliol és el dia en què se sobrepassen els recursos que genera el planeta, segons la Xarxa Global de la Petjada Ecològica.

Aquest dijous, 29 de juliol, la Terra lamenta la superació del llindar ecològic: els recursos generats pel planeta s’acaben. La Xarxa Global de la Petjada Ecològica –originalment en anglès, Global Footprint Network- és l’encarregada de calcular, any rere any, aquesta fatídica data en funció de les estadístiques de l’Organització de les Nacions Unides (ONU).

El resultat del càlcul ve donat per la divisió entre els recursos que genera la Terra entre la petjada ecològica de la humanitat. Segons l’organització, que reuneix a centenars de persones, països, científics i ONG entre altres, “els éssers humans fem servir tants recursos ecològics com si visquéssim a 1,6 Terres”.

L'evolució del llindar ecològic

La Xarxa Global de la Petjada Ecològica es nodreix també de les dades recollides pel Projecte Global de Carboni (GCP), el qual integra el coneixement dels gasos d’efecte hivernacle per a les activitats humanes i el sistema de la Terra. Tot plegat, determina una evolució al llarg del temps.

Segons es mostra al gràfic, la tendència general del dia de superació del llindar ecològic de la Terra és progressiu. Ara bé, durant les passades dècades la data del calendari ha anat avançant a un ritme més lent.

Si ens fixem en l’any 2020, la data de superació va ser el passat 22 d’agost. Aquesta xifra és conseqüent d'acord amb la caiguda inicial de l’ús de recursos naturals durant la primera meitat de l’any, degut als bloquejos que va causar la pandèmia per la Covid-19.

El cas d'Espanya

Particularment a Espanya, segons les dades de la Xarxa Global de la Petjada Ecològica per a l’any 2017, el país ostenta una petjada ecològica de 4 gha per persona. Això vol dir que Espanya explota el seu ecosistema 4 vegades més ràpid del que aquest és capaç de renovar-se a sí mateix.

Si ens fixem en el nombre de Terres, Espanya fa servir tants recursos ecològics com si visqués a 2,52 Terres.

Segons el darrer informe ‘Living Planet Report 2020’ publicat per l’organització World Wildlife Fund (WWF), “el nostre món natural s’està transformant més ràpidament que mai com a resultat dels nostres estils de vida del segle XXI, i el canvi climàtic està accelerant aquest procés”.

L’informe del WWF planteja també que “des del 1970 la nostra petjada ecològica ha superat la taxa de regeneració de la Terra i, aquest excés, erosiona la salut del planeta i, amb ell, les perspectives de la humanitat”.

Calcula la teva pròpia petjada ecològica

El portal de la Xarxa Global de la Petjada Ecològica ofereix també la possibilitat de fer els teus propis càlculs i veure quants planetes faríem servir si tota la població visqués com un mateix. A través de footprintcalculator.org pots determinar també quin seria el teu dia de superació del llindar ecològic de la Terra.

Per tal de determinar-ho, la plataforma demana qüestions com, per exemple, amb quina freqüència menges productes pecuaris (d’origen animal o vegetal que no han estat sotmesos industrialment per produir productes elaborats o semielaborats); en quin tipus d’habitatge vius i de quin material està fet, entre d'altres.

Afegeix un comentari nou