Des de l'1 d'agost estem en deute ecològic amb la Terra

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Anna Parisi
Un any més, la data del dia en que la humanitat ha acabat els recursos naturals que el planeta genera en un any, s'ha avançat. Enguany a l '1 d'agost. Font: overshootday.org
Un cop més el dia en el que la humanitat ha acabat els recursos naturals del planeta s'ha avançat. Enguany ha estat l'1 d'agost.
Algunes àrees del món vam superar el seu consum ja fa setmanes.  Font: OvershootDay.org
Algunes àrees del món vam superar el seu consum ja fa setmanes. Font: OvershootDay.org
La calculadora permet saber quin dia hem superat el nostre consum de recursos de naturals i quants planetes necessitem per viure de la manera en la que ho fem Font: OvershootDay.org
La calculadora permet saber quin dia hem superat el nostre consum de recursos de naturals i quants planetes necessitem per viure de la manera en la que ho fem Font: OvershootDay.org

Des de l'1 d'agost estem en deute ecològic amb la Terra

Autor/a: 
Anna Parisi
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

Ha estat anomenat Overshoot Day, el dia de l'excés. És a dir el dia en el qual la humanitat hem consumit tots els recursos que la Terra pot generar en un any, i per tant, hem superat el límit.

Gastem més recursos naturals del que la natura pot generar. El consum de recursos naturals és més gran que la capacitat de regeneració dels ecosistemes. Excés significa pescar més peixos dels que poden néixer, tallar més arbres dels que poden créixer en un any, o emetre més CO2 del que la terra pot absorbir.

Des dels anys 70 la Xarxa Global de la Petjada ecològica (Global Footprint Network) va començar a calcular el nombre de dies que la capacitat biològica de la terra pot suportar la petjada ecològica humana. El 1971 l'Overshhot Day va ser el 21 de desembre, el 2017 va caure el 2 d'agost, i el 2018 s'ha avançat 1 dia més: significa que els 152 dies que queden de l'any, haurem de viure del crèdit de la Terra. Per fer front a la petjada ecològica actual, necessitaríem 1,7 planetes.

En realitat, en algunes àrees del món ja fa setmanes que vam superar la data. A Qatar i Luxemburg van consumir el seu stock anual al febrer, Estats Units i el Canadà al març, Alemanya, França, Anglaterra o el Japó al maig, i Espanya ho va superar al juny. Jamaica i Vietnam superaran el límit al desembre. Existeix una desigualtat entre els estats, però la tendència global indica que la petjada ecològica s'ha multiplicat per 2,5 en els darrers 50 anys, superant la biocapacitat del planeta.

La Global Footptint Network

Per ser capaços de viure dintre dels límits del planeta, va néixer l'associació sense afany de lucre Global Footprint Network. Té per missió ajudar a evitar la pèrdua ecològica fent que els límits ecològics esdevinguin un aspecte central en la presa de decisions, amb la visió que és possible prosperar dintre dels límits del planeta. Per això, treballen per dotar d'eines i recursos que ajudin a les persones, les ciutats i els estats.

La calculadora

Per poder avaluar quina és la incidència, han desenvolupat una calculadora, que posa en relació els recursos del planeta amb el consum. Cada persona pot calcular quin és el dia particular en que el seu comportament supera els límits de la terra: aportant dades sobre el nostre model de vida, de consum, de transport i del nostre habitatge, calcularem la nostra petjada ecològica, i sabrem si som capaços de viure dintre dels límits del planeta, o si per contra en necessitem més d'un...

La campanya 'Move the date'

Amb la campanya Move the date, conviden a moure la data del dia de l'excés, per tal de desplaçar-la cap al més tard possible. Per fer-ho suggereixen accions com menjar menys carn, reduir el malbaratament alimentari, reduir la mobilitat en cotxe, en especial quan anem sols, o implicar-nos activament en les mesures ambientals de la nostra ciutat i exigir-ne la millora.

Afegeix un comentari nou