Eduard Folch: “Hi ha persones que estan redescobrint la bicicleta durant el confinament”

LaviniaNext
Autor/a: 
Ariadna Roca
L'Eduard Folch va iniciar l'iniciativa d'Osona amb Bici. Font: Osona amb Bici
L'Eduard Folch va iniciar l'iniciativa d'Osona amb Bici. Font: Osona amb Bici
L'Helena Vilardell, forma part d'Obici Educa. Font: Osona amb Bici
L'Helena Vilardell, forma part d'Obici Educa. Font: Osona amb Bici
El principal objectiu d'Osona amb Bici és aconseguir una mobilitat segura. Font: Osona amb Bici
El principal objectiu d'Osona amb Bici és aconseguir una mobilitat segura. Font: Osona amb Bici

Eduard Folch: “Hi ha persones que estan redescobrint la bicicleta durant el confinament”

Autor/a: 
Ariadna Roca
LaviniaNext

Resum: 

Parlem amb dos dels membres de l'equip d’Osona amb Bici, sobre l’ús de la bicicleta a la comarca i els objectius que volen aconseguir.

En un moment en el qual tot s’ha aturat, cal que tots i totes reflexionem sobre com podríem millorar el nostre dia a dia i, a la vegada, millorar el nostre entorn. Un dels gestos que beneficiaria tant a la salut com al medi ambient seria aparcar el cotxe i agafar la bicicleta. I precisament d’això n’hem parlat amb l’Eduard Folch i Helena Vilardell.

Ells formen part d’Osona amb Bici, una iniciativa que vol crear una xarxa ciclista segura a la comarca per promoure la mobilitat quotidiana en bicicleta i fer front al canvi climàtic. Dins d’aquest equip existeix també el projecte d’Obici Educa, centrat en les escoles.

Com neix Osona amb Bici?

Eduard: Tot va començar quan vam constatar que a Osona hi ha molts camins que uneixen diferents poblacions, sobretot al que seria la plana de Vic, i ens vam preguntar “aquests camins on porten? Realment podríem crear una xarxa municipal per connectar-los?”. I partint d'aquestes preguntes, i sumant-hi la lluita contra el canvi climàtic i la intenció de potenciar més el cicloturisme, va néixer el projecte.

Per tant, un dels objectius és potenciar un estil de turisme diferent?

E: Cal promoure un tipus de turisme de proximitat, ecològic, que no faci mal al lloc on vas. La comarca d’Osona, malauradament, és una de les comarques més contaminades de tot Catalunya, també pel que fa al sòl. Però també té un valor paisatgístic i cultural que és molt interessant de descobrir i la bicicleta és el vehicle ideal per descobrir-ho. Osona turisme fins ara ha estat apostant molt per bicicleta de muntanya i rutes de BTT però hi ha altres possibilitats i la idea del projecte era posar-les sobre la taula.

Quines són aquestes possibilitats?

E: Pots creuar la comarca de nord a sud per vies que es poden fer amb una bicicleta i no cal que sigui de muntanya. Això té un potencial enorme, perquè són gairebé 40 km de distància de punta a punta, per pistes de terra o asfaltades.

Després de la crisi del coronavirus aquest estiu es podrà potenciar més aquest tipus de turisme?

E: Jo, personalment, crec que aquest any la gent no podrà marxar fora i pel que fa al poder adquisitiu moltes persones s’estan veient afectades. Per tant la gent podrà anar un cap de setmana a Girona o a fer una de les nostres rutes.

Donant continuïtat al track d'ahir, avui us presentem un trajecte des de La Gleva a Vic passant pel Passeig del Ter de Manlleu, vorejant el riu i gaudint d'un refresc a l'embarcador. Baixant per mig de camps cap a la capital de la comarca en paral.lel a la línia de tren, veient creuar conills allunyats de la carretera. Aquesta ruta, gairebé plana, us permetrà pedalar de forma segura i conèixer diferents nuclis urbans. Podeu completar el trajecte fent visites culturals o alguna altra activitat. Pensem que la pista de Manlleu a Vic podria potenciar-se com una ruta alternativa al carril bici que discorrera per la carretera. A Vic cal enllaçar amb carrils bici els polígons industrials que enllacen amb aquests camins. Cal posar atenció a l'enllaç des del pont de Manlleu fins el carrer Via Ausetana. Cal fer-lo segur pels ciclistes. Ben aviat publicarem el track!! #obicicat #osonabici #Cyclocat #osonaturisme #turisme #osona #vic #manlleu #lagleva #santhipolitdevoltrega #bicicleta #bici #sostenible #turismesostenible #cicloturisme @osonaturisme @aj_vic @ajmanlleu @santhipolitdevoltrega @cyclocat_cat

Una publicación compartida por Osona amb bici - OBici.cat (@osonabici) el

Quanta gent participa a Osona amb Bici?

E: A l'inici va ser una incitativa meva que, aprofitant una baixa de paternitat, vaig començar a mirar mapes i unir punts i després ho vaig estendre a més gent de la comarca que estava interessada en el projecte i de mica en mica va anar creixent el grup. Alguns ajuden a mirar aquestes rutes, a documentar-les, a treballar sobre el terreny, etc. Després el projecte s’ha anat estenent i també estem treballant amb escoles de Vic per fomentar l’ús de la bicicleta a la ciutat i a la comarca.

Aquests els hi dieu xerpes?

E: Els i les xerpes són persones que volten pel territori i passen un 'rapport' del que veuen. És un projecte molt obert, tothom qui vulguin participar s’hi pot apuntar. Estem bastant contents.

Com heu viscut la crisi del coronavirus? Ha afectat al projecte?

E: Ens ha afectat perquè no ens hem pogut reunir en persona, hem aprofitat molt les xarxes per fer algunes videoconferències. Però una de les coses bones és que ara hi ha moltes persones que estan redescobrint la bicicleta. A moltes ciutats la gent està agafant la bici, però el que passa és que aquí anem molt endarrerits.

En quin sentit?

E: A Alemanya, per exemple, ja fa dos mesos que van prendre mesures i han fet moltíssims carrils bici per potenciar la mobilitat sostenible. França té un pressupost milionari per impulsar la bicicleta en els mesos vinents. El Regne unit té 2.000 milions d’euros destinats a potenciar l’ús de la bicicleta durant els pròxims cinc anys, etc. I aquí van molt més lents, però, tot i això, hem vist que ara a Osona hi havia una oportunitat a la ciutat de Vic.

Quina?

E: Vic és una ciutat que té unes distàncies que són molt assumibles per fer-les a peu o en bicicleta i ara hem volgut promoure una moció, que el ple municipal ha aprovat per unanimitat, per posar el debat sobre la taula i pressionar a l’ajuntament perquè es mogui.

Per què ara?

E: Ara tenim l’oportunitat perquè ens cal un distanciament físic i les bicicletes haurien de baixar a la calçada perquè els vianants pugui passejar amb més espai. I l’altre factor és la contaminació atmosfèrica. Vic ha sigut una de les ciutats catalanes més afectades pel coronavirus i en un estudi recent han demostrat que la contaminació té una incidència molt important en la mortalitat del coronavirus i la seva afectació.

Quan teniu previst complir el vostre objectiu?

E: Ens donarem per satisfets en el moment que el Consell Comarcal acabi de definir el pla director i es puguin demanar un FEDER (ajuda del Fons Europeu) poder arreglar aquesta xarxa i fer-la ciclable.

Dins d’Osona Bici teniu un projecte educatiu, Obici Educa, com va sorgir?

Helena: Quan ens vam reunir amb tot l’equip d’Obici hi havia diferents àmbits i un era de mestres i pares que fa anys que estem treballant per promoure la bicicleta a les escoles i una mobilitat segura. Llavors es va crear el ‘Canvis en cadena’, una proposta col·laborativa i pedagògica que estem treballant amb l’Ajuntament i totes les AMPA.

Quines accions realitzeu?

H: El programa, bàsicament, proposa unes activitats que anomenem ‘plats’ i unes altres que anomenem ‘pinyons’. Aleshores, tots els centres educatius, juntament amb les AMPA, poden escollir entre una de les activitats i combinar-les com vulguin, depèn de les necessitats.

Podries posar un exemple d’alguna d’aquestes activitats?

H: De ‘plats’ una és ‘Peus al pedal’, un taller de mobilitat organitzat pels agents de la Guàrdia Urbana i pels agents cívics. Ells fan de guies als alumnes, ensenyant-los les diferents rutes ciclables de la ciutat de Vic i també fan una xerrada sobre seguretat. Una altra activitat és el ‘BUSBICI’, uns quants mestres que acompanyem als alumnes a l’escola en bicicleta, perquè hi puguin anar d’una forma segura.

Els divendres són especials perquè el BUSBICI passa per un dels carrers més transitats de la ciutat. 10 infants i 3 adults s’han desplaçat fins a l’escola amb la bonica incorporació de la Bruna, una nena de 4 anys que ha fet el camí per la vorera acompanyada del seu pare. Famílies compromeses! #divendressensefum #ecofriendly #mobilitatsostenible ESP | Los viernes son especiales porque el BUSBICI pasa por una de las calles más transitadas de la ciudad. 10 niños y 3 adultos se han desplazado hasta la escuela con la bonita incorporación de Bruna, una niña de 4 años que ha hecho el camino por la acera acompañada de su padre. Familias comprometidas! #viernessinhumo #ecofriendly #movilidadsostenible

Una publicación compartida por @ canvis_en_cadena el

Quants centres educatius hi participen?

H: Actualment s’està duent a terme a tres escoles i l’any que ve es preveu que s’apuntin moltes més.

I com ha afectat la crisi del coronavirus a aquesta iniciativa?

H: La Covid-19 ens ha permès fer una mica més de pressió en el projecte de Canvis en cadena, amb el qual ja fa un any que estem promovent a través de les AMPA i centres educatius perquè els més petits puguin anar amb bicicleta. Hem pogut pressionar a l’Ajuntament perquè faci canvis sobretot en les vies d’accés a les escoles.

De quina manera heu actuat?

H: Ara estem passant una enquesta a les famílies i nens de quart de primària fins a segon de batxillerat sobre la mobilitat de la ciutat de Vic. Així tindrem moltes dades i això ens permetrà fer un treball molt més exhaustiu amb l’Ajuntament.

I quina resposta heu rebut per part de l’Ajuntament?

H: Ens han escoltat molt, perquè els hi interessa tenir molts infants i joves pedalant, són uns agents molt potents. Si aconsegueixen tenir aquest hàbit, la ciutat es pot arribar a transformar. A més estem treballant plegats per la Setmana de la Mobilitat, que es farà al setembre.

Per acabar, esteu contents amb l’evolució del projecte?

E: Dona molta força el fet de veure que hi ha resultats, estem obrint camí, i hi ha molta gent que cada cop ens segueix més. Una de les coses bones d’aquest projecte és que mai hem esperat que algú fes alguna cosa per nosaltres.

Afegeix un comentari nou