El mòbil "just"

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

El mòbil "just"

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

Fairphone comença a fabricar un smartphone, que dóna prioritat als valors socials i ambientals en tot el seu cicle de producció. Amb el lema "Compra un mòbil i engega un moviment”, pretén canviar les normes de joc de la indústria de la telefonia mòbil, des de dins.

Fairphone ja n’ha començat la producció. Després que hagi aconseguit que 5.000 consumidors hagin apostat per aquest nou model de telèfon mòbil amb valor afegit, els primers aparells es començaran a distribuir aquesta tardor.

Es tracta d’un mòbil intel•ligent per oferir al gran públic de forma transparent i justa, donant màxima prioritat als valors socials i ambientals en la seva elaboració.

L’objectiu és doble: satisfer un sector de consumidors conscienciats i, alhora, servir de model per a la indústria.

L’elecció dels materials i el seu origen (minerals provinents de la República Democràtica del Congo, lliure de conflictes bèl•lics), la fabricació (a Xina, amb unes condicions laborals dignes) o el reciclatge (per cada Fairphone que es vengui, es donaran 3€ per a la neteja de deixalles electròniques a Ghana), són mostres d’aquesta cura social i ambiental que volen incorporar en tot el procés.

Qui hi ha darrera?

El que va ser en el seu dia un grup de pressió holandès que -des de fora del Mobile World Congress- perseguia que els consumidors coneguessin els abusos fets per la indústria dels mòbils, és ara una empresa social que impulsa aquest nou mòbil "just".

Miquel Ballester, un jove mallorquí membre de l'equip, explica que "vam haver de canviar el nostre xip mental des d'una entitat sense ànim de lucre a una empresa social, perquè ens vam adonar que si volíem fer un telèfon mòbil més just, havíem d'estar en la indústria - que havíem de ser part del mateix sistema que desenvolupa telèfons".

Recentment, s'ha creat també la Fairphone Foundation que avança en paral·lel.

Compra i distribució

El fairphone es compra d'avançada, de fet, s'encarrega. De moment, es pot adquirir -en forma de comanda- només a Europa i via virtual a través de www.fairphone.com. Com que ja han sobrepassat les 5.000 unitats –que han reservar els compradors a través del crowdfunding- ja han començat a fabricar-lo. De fet a principis de juliol, ja s'ha arribat a més del 50% dels 20.000 previstos i els primers exemplars es distribuiran a partir de la tardor. El preu és de 325 euros.

Una mòbil de gamma mitja

Està basat en Android (4.2) però pot funcionar amb altres plataformes com Firefox, Ubuntu o Tzien.

Compta amb processador de quatre nuclis a 1.2Ghz pantalla de 4,3 polzades amb resolució qHD, càmera posterior de 8 Megapíxels (càmara frontal per videoconferència de 1,3 Megapíxels) 16 GB de memòria interna, bateria intercanviable i ranura micro SD.

En definitiva, les seves especificacions poden equiparar-se a un model de gamma mitjana, però amb la diferència que és totalment obert, es ven alliberat i amb el 'bootloader' (gestor d'arrencada) desbloquejat.

El telèfon no inclou ni auriculars ni mircoUSB, precisament per evitar la producció de perifèrics que la majoria d’usuaris ja tenen de mòbils més antics. El que ells anomenen residus inútils.

“Compra un mòbil i engega un moviment”

Fairphone sosté que es pot canviar la forma com els productes són fets a partir d'un telèfon. Junts, es pot redefinir, pas a pas, l'economia.

Per més informació consulteu el web ww.fairphone.com o seguiu-los a través de les seves xarxes socials (facebook. twitter, flickr, vimeo).

També podeu consultar el reportatge de Tendències (2/07/13).

Afegeix un comentari nou