El regadiu intensiu, principal causa de la sequera

Ravalnet
Camp de cultiu de regadiu en una imatge d'arxiu. Font:  Fernando Augusto (Pixabay)
Camp de cultiu de regadiu en una imatge d'arxiu. Font: Fernando Augusto (Pixabay)

El regadiu intensiu, principal causa de la sequera

Ravalnet

Resum: 

Ecologistes en Acció i WWF aposten per un canvi de les polítiques de l'aigua que comenci per reduir el reg i no per restringir el consum de la població.

"Més que sequera és excés de consum", diuen des d'Ecologistes en Acció davant de la situació dels pantans catalans, per sota del 40% de capacitat. Els embassaments de Riudecanyes, al Baix Camp, estan al 27%, i el de Siurana, al Priorat, al 9%, segons informa l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

L'estat és de mínims històrics i l’ACA ha declarat l'alerta per sequera als municipis situats a les zones de l’Anoia, del Llobregat mitjà i de la capçalera del Ter. Aquest pla suposa restriccions de consum d'aigua per a les indústries, però també per a la ciutadania.

En concret, es redueix en consum d'aigua per a usos recreatius i per al reg de jardins, es prohibeix omplir piscines i fonts ornamentals, i es restringeix el consum per habitant a un màxim de 250 litres per persona al dia. Ara bé, cada ajuntament pot decretar les seves mesures i, en alguns casos, han estat més restrictives.

Entre el 85% i el 93% del consum total

Ecologistes en acció considera que la principal causa de la sequera no és la falta de pluges sinó la mala gestió i el consum excessiu d'aigua per al regadiu, que suposa entre el 85% i el 93% del consum total sense contemplar el regadiu il·legal.

Per això, l'entitat demana al ministeri per a la Transició ecològica i Repte Demogràfic (MITECO) que redueixi el reg a Espanya i no el torni a pujar fins que el nivell dels embassaments es normalitzi, en comptes de començar a fer front a la situació restringint el consum d'aigua a la població.

De fet, el portaveu de l'entitat, Santiago Martín Barajas, explica que "l'aigua es deriva al regadiu tan aviat com arriba als embassaments, que cada vegada funcionen menys com a magatzems d’aigua". És per això que a la Comunitat de Madrid, els embassaments, que es dediquen gairebé exclusivament a l'abastament humà, es troben al 63%.

Des d'Ecologistes en acció, consideren "inacceptable" en un comunicat que "cada cop hi hagi més pobles amb talls d’aigua al país, privant la ciutadania o dificultant-ne l’accés a l’aigua potable —considerat un dret humà per les Nacions Unides— quan alhora s’està gastant massivament l’aigua a una activitat econòmica privada com és el regadiu".

Espanya, el país amb major sobreexplotació d'aigua d'Europa

WWF recolza també aquest reclam d'un canvi de model de gestió de l'aigua per a les persones i per a la natura. Ho explica Rafa Séiz, expert del programa d'aigües de l'organització a Espanya, que també denuncia la sobreexplotació d'aqüífers a les zones on no hi ha pantans ni rius. Aquesta gestió converteix Espanya, afirmen, en "el país amb major sobreexplotació d'aigua d'Europa".

És aquesta una de les raons de la conclusió de la seva anàlisi que conclou que serà un dels països amb més risc de patir estrès hídric en menys de 30 anys si no es fa res per evitar-ho.

Les polítiques públiques, però, per ara preveuen que la demanda d'aigua per a l'ús agrari continuï creixent.

Afegeix un comentari nou