El COAMB defensa una desescalada que tingui en compte l'emergència ambiental

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
El Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya exigeix una desescalada amb consciència. Font: CC
El Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya exigeix una desescalada amb consciència. Font: CC
El COAMB destaca les millores ambientals que s'ha produït durant el confinament. Font: CC
El COAMB destaca les millores ambientals que s'ha produït durant el confinament. Font: CC
La XCN ja prepara la 5a edició de la Setmana de la Natura Font: CC
Demanen aprofitar aquesta experiència per aprendre, "o millor dit, desaprendre per tornar a aprendre". Font: CC

El COAMB defensa una desescalada que tingui en compte l'emergència ambiental

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Els ambientòlegs i ambientòlogues demanen que la tornada a la normalitat es faci escoltant la veu de professionals i que permeti aprendre dels errors per canviar els models econòmics i socials.

Les mesures que el govern de l'Estat ha pres per iniciar una desescalada gradual del confinament, primer permeten la sortida al carrer de menors de catorze anys i, pròximament, autoritzant als adults a fer esport individual i passeigs en família, demostren que la tornada a la normalitat està més a prop que mai. Davant d'aquesta situació, des del Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) defensen que aquesta desescalada es faci tenint en compte l'emergència ambiental i la veu de professionals.

Els ambientòlegs i ambientòlogues consideren que és moment d'aprofitar l’oportunitat per definir "un canvi de model social i econòmic profund". Alhora, demanen que des dels sectors amb poder de decisió hi hagi valentia en aplicar polítiques ambientals i que per a fer-ho es tingui en compte la veu dels experts en la matèria. Així, des del COAMB estenen la mà als actors implicats per col·laborar activament en aquest procés de transformació.

"Aquesta experiència mai viscuda per les nostres generacions ha de servir per aprendre, o millor dit, desaprendre per tornar a aprendre", manifesten des de l'entitat ambiental, que fan una crida a demostrar que vivim en una societat madura per afrontar la situació i actuar en conseqüència.

Millores ambientals durant el confinament

La situació d'emergència que ha obligat la ciutadania a romandre a casa, seguint una sèrie de mesures sanitàries, ha provocat una desacceleració de la societat, així com l'aturada d'indústries i sectors econòmics. Durant aquests més de quaranta dies de confinament, s'han pogut observar diverses millores com ara la qualitat atmosfèrica, de l’aigua i la disminució de la pressió humana en els espais naturals. Des del COAMB es veu com una demostració que si s'actua, el medi es recupera. No obstant això, recorden que aquestes millores són temporals.

"Hi ha mesures que per petites que siguin poden contribuir positivament en millorar el nostre entorn", expliquen des de l'entitat ambiental, posant d'exemple la possibilitat del teletreball, quelcom que redueix una important quantitat de desplaçaments i per tant d’emissions a l’atmosfera. "S’ha d’optar per una transformació econòmica que vagi de la mà de la protecció del medi ambient, la salut de les persones i la qualitat de vida per sobre de tot", insisteixen.

Des del COAMB insisteixen en el fet que cal reinvertir en energies renovables, descarbonitzant la indústria i el transport, apostar per l’economia circular, l’ecoinnovació i un desenvolupament estratègic "que ens permeti seguir disposant ara i en el futur dels recursos que necessitem per viure".

Afegeix un comentari nou