Els col·lectius ecologistes es mobilitzen per les eleccions del 26M

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Paula Puy
Xarxa per la Sobirania Energètica Font: Xarxa per la Sobirania Energètica
La Xarxa per la Sobirania Energètica treballa per defensar i implantar un nou model energètic, més democràtic i sostenible.
Proposta municipalista Xse Font: Xarxa per la Sobirania Energètica
La Xse ha publicat un seguit d'accions a dur a terme pels municipis per assolir la sobirania energètica.

Els col·lectius ecologistes es mobilitzen per les eleccions del 26M

Autor/a: 
Paula Puy
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

L’emergència climàtica està a l’ordre del dia, per això diferents entitats posen al centre del debat electoral què faran els partits per fer front al canvi climàtic i com assolir la transició energètica.

La Xarxa per la Sobirania Energètica ha publicat una proposta municipalista per les eleccions del 26 de maig que pretén obrir debat i polititzar el discurs energètic des de diferents sectors.

La Xse és una entitat conformada des del 2013 per diverses associacions i col·lectius de Catalunya, dedicada a promoure un nou model energètic democràtic i just, basat en renovables. Entitats com l’Associació Naturalistes de Girona, IAEDEN, la SCEA o Ecologistes en Acció formen part d’aquesta xarxa, que busca posar al centre del debat públic quin canvi de model energètic és necessari per aconseguir la sobirania energètica i com implantar-lo.

El document publicat conté diverses propostes d’accions a dur a terme pels governs municipals resultants de les eleccions del 26 de maig. Posa l’èmfasi en la necessitat de l’electrificació del sistema energètic, ja que tot i reduir considerablement el consum energètic de la societat, tota l’energia que actualment prové d’origen fòssil haurà de ser d’origen elèctric renovable en els propers anys.

Però per fer aquesta transició, proposen posar al centre les persones, garantir el dret a l’energia i incloure la perspectiva feminista a tot el sector energètic. Altres accions inclouen l’augment de la participació i de l’empoderament de la societat vers l’energia, emprendre projectes de generació elèctrica renovable a petita escala o crear incentius per la generació de renovables.

La transició energètica, clau per fer front l’emergència climàtica.

S’apropen les eleccions municipals i diferents entitats i col·lectius ecologistes apel·len a les diferents formacions polítiques a posicionar-se sobre com faran front a l’emergència climàtica des dels possibles governs i com pensen reduir les emissions d’efecte hivernacle.

El 17 de maig el Moviment per la Justícia Climàtica ha organitzat una trobada de les diferents candidatures per Barcelona al local de veïns de Calàbria 66 sota el títol “L’emergència climàtica a debat”. L’esdeveniment ha comptat amb la presència de molts col·lectius dedicats a promoure la qualitat de l’aire de la ciutat o posar al centre del debat social el canvi climàtic, com per exemple Fridays for Future Barcelona, la Xse, Aire Net, 350BCN o l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible.

Infografia de la proposta municipalista de la XSE Font: Xarxa per la Sobirania Energètica

Afegeix un comentari nou