Àmbit de la notícia
Ambiental

Els nostres veïns falcons

Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • Falcó a la Sagrada Família (imatge: Falcons Urbans)
  • Falcó sobrevolant Barcelona (imatge: Falcons Urbans)
  • Falcó a la ciutat (imatge: Falcons Urbans)

La ciutat és un hàbitat de convivència en el que compartim espai les persones però també altres espècies. Ara mateix els nostres veïns falcons estan preparant els seus nius per a les seves postes.

El falcó pelegrí s’hi troba bé amb la vida urbana. Els hi agraden els edificis alts, amb forats i entrants on poder-se amagar i amb bones vistes per a poder controlar els coloms, un dels seus àpats preferits. Hi ha nombroses referències històriques de la seva presència a les torres d'emblemàtiques esglésies barcelonines, com Santa Maria del Pi, Santa Maria del Mar o la Sagrada Família.

En els darrers anys els moderns edificis alts com els de Francesc Macià, l’Hotel Princesa Sofia, o recentment l’Hotel Ibis d'Heron City, s'han afegit a les velles torres com a espais d'interès pels falcons. Les llums nocturnes de la ciutat els ajuden a trobar aliments, i el fet d'estar en rutes migratòries els posa a l’abast un variat menú.

Galanthus i la Biodiversitat Urbana

L’associació Galanthus treballa per potenciar la biodiversitat a la ciutat, amb projectes sobre orenetes, ratpenats, eriçons, musaranyes, amfibis, rèptils, gralles i falciots. Un dels projectes que impulsen és el dels Falcons Urbans, en col·laboració amb l’empresa Thalassia Estudis Ambientals, responsable del projecte de reintroducció.

Per conèixer el dia a dia dels exemplars, saber quines estratègies hi ha per afavorir la presència d’aquestes espècies a la ciutat, i col·laborar com a voluntari, podeu seguir la pàgina de facebook de "Falcons urbans", mantinguda per tots dos.

Els darrers dies, les parelles residents a Barcelona estan en període de reproducció, així que s’espera la posta d'ous a mitjans de març i poder identificar els pollets un mes més tard. És especialment important no molestar les aus - amb obres, per exemple- en aquest moment.

El projecte de recuperació

L’ús generalitzat del DDT i altres insecticides organoclorats va causar danys en la reproducció dels falcons, que van desaparèixer de la ciutat el 1973. El 1999 l’Ajuntament de Barcelona va impulsar la reintroducció d’aquestes aus, i va ser introduïda una primera parella, que es va reproduir el 2003 a les xemeneies de la tèrmica del Besòs.

La població fixa és fluctuant, amb poques parelles reproductores. Actualment són 3, una establerta al  penya-segat marítim de Montjuïc, una a la Sagrada Família i una a la zona de Diagonal Mar.

La presència de falcons també està impulsada per l’Ajuntament de l'Hospitalet i el de Sant Adrià del Besòs, mentre que l’Aeroport de Barcelona hi viuen 80 exemplars, amb la finalitat d'espantar altres ocells de les pistes per tal d'evitar accidents.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari