Àmbit de la notícia
Ambiental

Els Pares Noel de la discòrdia

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • La 'Papanoelada motera' es va celebrar el 15 de desembre a Barcelona. Font: Unlimited Racing Bike's.
    La 'Papanoelada motera' es va celebrar el passat 15 de desembre a Barcelona. Font: Unlimited racing Bike's.
  • Uns 5.000 Pares Noels es van reunir a lloms de les seves motos. Font: Unlimited Racing Bike's.
    Uns 5.000 Pares Noels es van reunir a lloms de les seves motos. Font: Unlimited Racing Bike's.
  • L'Associació de Dones de Sant Josep va repartir les joguines recaptades. Font: Unlimited racing Bike's.

La 'Papanoelada motera' que es va celebrar diumenge a Barcelona ha generat crítiques a les xarxes, també des de l'Ajuntament, i ha obert un debat sobre una iniciativa solidària que enguany ha arribat a la seva sisena edició.

Hi ha detalls que evidencien que el pensament de les nostres societats evoluciona cap a una presa de consciència de noves problemàtiques que abans no es tenien en compte. Així ho exemplifica la controvèrsia que ha generat la ‘Papanoelada motera’ d’aquest passat diumenge 15 de desembre als carrers de Barcelona.

Aquell dia, de ben segur que molts visitants i veïns que passejaven pel centre de la ciutat es van topar amb una gran desfilada de Pares Noel motoristes. Participaven a l’anomenada ‘Papanoelada motera’, una iniciativa de caràcter solidari que, per sisè any, es va celebrar a la capital catalana -i a moltes altres ciutats de Catalunya i de l’Estat-, organitzada per l’entitat Unlimited Racing Bike’s.

L’esdeveniment reuneix milers de motoristes vestits de Pare Noel, que recorren els carrers de la ciutat per recollir joguines i repartir-les a infants en problemes d’exclusió social. Marc Giménez, president de l’entitat organitzadora, considera que l’edició d’enguany "ha resultat tot un èxit”. La cita va aplegar uns 5.000 Pares Noel que, a llom de les seves motos, van recol·lectar més de 4.000 joguines

D’un temps ençà, però, han augmentat les crítiques cap a una iniciativa que, si bé té una finalitat solidària, també ha despertat molta polèmica pels inconvenients i perjudicis que genera. Especialment contundents han estat les reprovacions a les xarxes socials, on s’han multiplicat els detractors de la ‘Papanoelada motera’.

La 'Papanoelada motera' va repartir més de 4.000 joguines. Font: Unlimited Racing Bike's.

Una presa de consciència ecològica

“Estem molt sorpresos del canvi respecte a altres anys, no entenem què ha passat ni perquè aquest any se’ns han posat tants pals a les rodes. Hem passat de ser molt estimats a ser tractats gairebé com a criminals”, lamenta el president d’Unlimited Racing Bike’s.

Certament, aquest canvi sobtat del qual parla Giménez és revelador del moment que vivim, un nou temps en què l’emergència climàtica ha passat de ser un tema gairebé ignorat a saltar a la primera plana, centrar cimeres internacionals, crear icones inspiradores com Greta Thunberg i també, perquè no dir-ho, generar noves resistències. 

Així ho pensa Guille López, de la plataforma veïnal Eixample Respira, que lluita contra l’alta contaminació del barri barceloní: “Creiem que ni tan sols els organitzadors de l’esdeveniment són conscients del canvi de paradigma que vivim com a societat. El que fins ahir era normal, avui ja no ho pot ser”, raona.    

Eixample Respira creu que és una “incongruència” que una activitat solidària es faci generant molt de soroll i un alt volum de contaminació. “És esperpèntic que un diumenge a la tarda el carrer s’ompli de motos que contaminen i fan soroll, no és la millor manera de fer una iniciativa solidària”, assegura.

S’hi suma l’associació ProuTrànsit, que tampoc entén que es porti a terme una rua com aquesta en nom d’un objectiu solidari. “Des del nostre punt de vista hi ha coses que no es poden justificar de cap manera, no podem compartir que, per donar-li un regal a un nen, es provoqui que els veïns pateixin aquest volum de contaminació i soroll. I més quan acaba de sortir un estudi que apunta que el 90% de l’asma infantil es deu a la contaminació ambiental”, explica Paula de Benito, una de les portaveus de l’entitat.

En aquest sentit, els organitzadors de la iniciativa es mostren conciliadors: “nosaltres entenem les crítiques, per sort som bastant empàtics i intentem aprendre per millorar, però tampoc podem entendre perquè aquest any han intentat ensorrar una iniciativa que, a més, té un rerefons solidari”, assegura Marc Giménez

Soroll als carrers i a les xarxes

Un dels aspectes que més s’ha criticat és que alguns participants han tingut un comportament poc justificable: s’han dedicat a cremar pneumàtic, accelerar sense necessitat i fer més soroll del normal, com es pot veure en vídeos penjats a les xarxes. 

Des de l’organització no neguen aquestes actituds per part d’alguns participants, però asseguren que són una minoria: “tenen tota la raó de queixar-se i nosaltres no ho tolerem, però passa a totes les manifestacions, no pot ser que el que fan 10 persones de 5.000 ho tapi tot”, es justifiquen. 

L’Ajuntament entra en escena

Però les crítiques no s’han limitat a les xarxes i a les associacions ambientals, des de les mateixes institucions com l’Ajuntament de Barcelona han censurat la iniciativa. Ho ha fet el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de Barcelona, Eloi Badia (BComú), qui ha publicat una piulada criticant la ‘Papanoelada motera’ i demanant a la Generalitat que no l’autoritzi l’any que ve. Badia, a més, apunta que hi ha un informe negatiu de la Guàrdia Urbana en relació amb l’esdeveniment.

“Creiem que el tuit de l’Eloi Badia és resultat d’una pressió a les xarxes, que al final són les 4 o 5 persones de sempre, però aquest any ha arribat a l’Ajuntament. En cap moment han pensat que és una iniciativa social pensada per als infants de Barcelona”, diuen des d’Unlimited Racing Biker’s, qui afegeix que ells sempre han estat disposats a asseure’s “per anar de la mà de l’Ajuntament i millorar”, tot i que apunta que “sempre se’ns ha tancat la porta”.

Des d’Eixample Respira, en canvi, esperen que la reacció del regidor barceloní marqui un punt d’inflexió perquè l’any que ve les coses canviin: “l’important és que les institucions actuiin i si l’any que ve la iniciativa deixa de fer-se, ja haurem fet un pas endavant”. Això sí, no deixen d’expressar dubtes respecte al paper del consistori en tot aquest assumpte: “Tenim entès que les competències de trànsit dins la ciutat són de l'Ajuntament, així que no acabem d’entendre que ara estiguin passant-li la pilota a la Generalitat”, conclou en Guille López.

ProuTrànsit també critica que des del consistori no s’hagi pogut fer més per aturar-ho. Paula de Benito creu que “és un punt demagògic i absurd que, amb un informe negatiu de la Guàrdia Urbana sobre la taula, l'Ajuntament encara hagi de demanar permís per acabar amb una iniciativa com aquesta”. A més, afegeix que en aquest tema “haurien d’anar tots a l’una, perquè és un tema de salut pública”. 

La Creu Roja també se'n despenja 

“Fins i tot la Creu Roja Joventut s’ha desvinculat de l’activitat”, expressa Guille López, d’Eixample Respira. I té raó. Pocs dies abans de celebrar-se, l’entitat que s’ha encarregat cada any de coordinar el repartiment de les joguines recaptades anunciava que es despenjava de la iniciativa. “És un senyal més que les coses estan canviant i s’està prenent consciència”. Creu Roja ha explicat que s’ha desvinculat de la iniciativa perquè la rua no encaixa en els seus ideals en relació amb la contaminació.

Un pas enrere que ha fet molt de mal a la 'Papanoelada motera', com reconeixen els organitzadors, que han respost a la plantada a través d’un comunicat en què censuren les formes de Creu Roja Joventut.    

“Vam rebre una trucada dos dies abans de l’esdeveniment, quan ho teníem tot tancat, en què ens explicaven que aquest any no hi participarien per un tema de contaminació i soroll. Les coses no es fan així”, es queixa Giménez, que agraeix a l’Associació de Dones de Sant Josep que prengués el relleu, s’encarregués del repartiment dels regals i salvés l’esdeveniment. 

Des de ProuTrànsit celebren que la Creu Roja Joventut s’hagi desvinculat de la iniciativa, però els hauria agradat que la renúncia s’hagués produït anys enrere: “és absurd blanquejar aquest tipus d'iniciatives. Hi ha moltes maneres de ser solidari sense contaminar i fent soroll de manera totalment innecessària”, sentència Paula de Benito.

Quin futur albira la ‘Papanoelada motera’?

Tenint en compte la polèmica que ha generat enguany, les properes edicions de la rua motera dels Pares Noel estan en l’aire, malgrat la determinació dels organitzadors. “El més fàcil per a nosaltres seria no fer-ho, però això implicaria que 4.000 infants es quedarien sense joguina, i això és el que no volem”, resol el president de l’entitat organitzadora. Amb l'Ajuntament i part de les xarxes en contra, no ho tindran fàcil. 

 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari