Energia Justa: voluntariat contra la pobresa energètica

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Anna Parisi
Els voluntaris i les voluntàries del programa Energia Justa assessoren persones en situacions de vulnerabilitat Font: Energia Justa
Els voluntaris i les voluntàries del programa Energia Justa assessoren persones en situacions de vulnerabilitat Font: Energia Justa
Voluntariat contra la pobresa energètica Font: Energia Justa
Voluntariat contra la pobresa energètica Font: Energia Justa

Energia Justa: voluntariat contra la pobresa energètica

Autor/a: 
Anna Parisi
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

Els voluntaris i voluntàries del projecte Energia Justa actuen per fer front a les vulneracions dels drets energètics que es detecten diàriament.

El sistema energètic - electricitat, aigua, gas... - és un sistema complex, en el que es relaciona tecnologia, impacte ambiental, drets de la ciutadania, rendiments econòmics, i, per tant, voluntat política. Amb coneixements o sense, cada persona es retroba a haver de prendre decisions i haver de gestionar l'energia de la llar: triar energia neta, augmentar l'eficiència, decidir la potència contractada, seleccionar companyies d'acord amb els valors, i, haver de fer front a uns pagaments importants pel que es considera un dret.

En un entorn críptic i laberíntic, moltes persones se senten perdudes, i aquelles que es troben en situacions més vulnerables econòmicament pateixen pobresa energètica: les seves llars queden sense llum, calor ni cuina. Es calcula que un 10% de les llars catalanes pateix pobresa energètica.

Una mirada social a l'energia

L'entitat ambiental Ecoserveis reivindica des de fa temps una mirada social de l'energia, que inclogui aspectes de generació, de gestió i també de consum. Juntament amb l'entitat ABD promouen des de fa uns anys el programa Energia Justa. Es tracta d'un programa de voluntariat en el qual persones altruistes dediquen a assessorar persones en situació vulnerabilitat social: ajuden a desxifrar les complexitats del sistema energètic, a millorar l'eficiència energètica de les seves llars per tal de reduir el consum, i promou mesures d'estalvi sostenible, amb el propòsit de pal·liar la pobresa energètica.

Una de les maneres més bàsiques per fer-ho és a través de tallers per comprendre la factura de la llum; també se'n realitzen d'eficiència energètica, assessoraments a domicilis i punts d'informació individualitzats. Tot el projecte pretén l'apoderament de les persones vulnerables: dotar-les del coneixement i els recursos necessaris perquè puguin prendre consciència dels seus drets i de la gestió dels seus subministraments.

Com ser voluntari o voluntària d' Energia Justa?

L'entitat ha fet una crida per aquelles persones que vulguin implicar-se socialment contra la pobresa energètica com a voluntàries. Rebran una formació per conèixer els aspectes tècnics de l'àmbit energètic, avaluar tots els usos de l'energia a la llar, els hàbits de consum i estalvi, i comprendre les factures elèctriques, i ser capaços d'identificar la pobresa energètica. Alhora, rebran una formació per saber afrontar aspectes socials, i conèixer recursos i estratègies d'intervenció en els casos en els casos d'exclusió i la vulnerabilitat.

Per ser voluntari o voluntària d'Energia Justa no cal tenir una capacitació tècnica prèvia, però sí que es requereix tenir una certa empatia amb les persones, tenir ganes d'implicar-se socialment i estar interessada o interessat a aprendre sobre el sistema dels subministraments energètics i aigua. Els grups de voluntariat actuen de moment a l'Àrea Metropolitana de Barcelona i de la ciutat de Madrid, a l'espera de crear-se nous grups actius en altres àrees.

Les persones interessades poden omplir el formulari per esdevenir voluntàries contra la pobresa energètica o escriure a info@energiajusta.org

Afegeix un comentari nou