Entitats i projectes contra la pobresa energètica

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
El dret a l'habitatge inclou el dret als subministraments bàsics  Font: www.endfuelpoverty.org.uk
El dret a l'habitatge inclou el dret als subministraments bàsics Font: www.endfuelpoverty.org.uk
Combatre la pobresa energètica amb comunitats autofinançades Font: Cafacció
Combatre la pobresa energètica amb comunitats autofinançades Font: Cafacció
el malbaratament de l’ús de l’energia Font: Banc d'Energia
el malbaratament de l’ús de l’energia Font: Banc d'Energia
El Llibre Vermell de l'APE és una guia bàsica d'assesorament enfront la pobresa energètica Font: Aliança contra la Pobresa Energètica
El Llibre Vermell de l'APE és una guia bàsica d'assesorament enfront la pobresa energètica Font: Aliança contra la Pobresa Energètica

Entitats i projectes contra la pobresa energètica

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

Diverses entitats treballen des de la innovació social i tècnica per trobar solucions eficaces.

Les víctimes de la pobresa energètica no tenen accés a l'energia necessària per als serveis bàsics per viure: il·luminar-se, escalfar-se o cuinar. El fenomen social no es vincula només amb els aspectes econòmics. De fet els aspectes tècnics i la deficiència energètica de les llars, causen augments en la despesa, en els impactes ambientals i major risc de pobresa energètica. Les decisions polítiques que configuren un model de mercat energètic també incideix en la problemàtica.

Ecoserveis

És una associació referent en cultura energètica. Entre els objectius d'Ecoserveis està el de donar a conèixer les tecnologies renovables, implementar mesures per fer un ús eficient de l'energia i garantir el dret i l'accés a l'energia a un preu just. Desenvolupen una tasca formant agents socials, buscant solucions per a professionals i administracions i intervenint en llars d'usuaris en situació de vulnerabilitat, per assegurar un ús conscient i transformador de l'energia. Treballen en projectes com ASSIST, que lluita contra la desinformació de les persones usuàries finals, capacitant-los per gestionar de manera eficient els consums energètics i proposant alternatives a les fonts d'energia que sovint són costoses i contaminants. Assist proporciona un assessor energètic a consumidors vulnerables, i proposa bones pràctiques energètiques. Amb el projecte SMART UP ofereixen assistència a les persones consumidores vulnerables: els comptadors intel·ligents (smart meter) i el canvi d'hàbits quotidians esdevenen els dos instruments per aconseguir estalvi energètic.

El projecte CAF-Acció impulsat conjuntament per ACAF i Ecoserveis, desenvolupa la metodologia col·lectiva autosuficient de les Comunitats Autofinançades per lluitar contra la pobresa energètica a Catalunya. En concret, es destinen els crèdits demanats als grups d'estalvi populars a la inversió en la millora de l'eficiència energètica de la seva llar, amb la finalitat que aquesta acció els fes reduir el cost de les seves factures i, per tant, la seva dependència econòmica amb el grup o amb les ajudes de l'administració o d'entitats socials. També col·laboren en el Fuel Poverty Group, una iniciativa on voluntaris i voluntàries ajuden a l'empoderament energètic de persones en situacions vulnerables, en l’exercici dels seus drets com a persones consumidores d’un bé indispensable per a la vida, i capacitar-les en una millor gestió del consum eficient i responsable de l’energia.

Enginyeria Sense Fronteres

Per a l'ONG Enginyeria Sense Fronteres la tecnologia ha de ser una eina democràtica, al servei del conjunt de la societat civil i dels processos encaminats a la construcció de drets i la millora de condicions de vida arreu del món. La capacitat tècnica és la competència específica que els membres de l'entitat poden aportar als col·lectius i moviments socials. L'entitat realitza estudis i dóna suport a l'APE. En són un exemple l'informe sobre els models de gestió de l'aigua, el sanejament i 'energia , l'estudi sobre pobresa energètica genere o, l'elaboració de recursos com el vídeo tot seguit, que ajuda a aclarir el concepte Pobresa Energètica des de les seves arrels.

Aliança contra la Pobresa Energètica

L'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) neix com a moviment social per pressionar i denunciar les administracions públiques pel seu immobilisme davant els abusos de les empreses subministradores d'energia i aigua. L'APE busca promoure canvis legals que donin resposta a la vulneració sistemàtica dels drets humans que pateixen les persones afectades, i en un marc més ampli, proposar solucions per fer efectiu l'accés universal als subministraments bàsics.

En formen part entitats com Xarxa per la Sobirania Energètica, Unió de Consumidors de Catalunya, Plataforma Afectats per la Hipoteca, Observatori del Deute en la Globalització, Confederació d'AV de Catalunya, Coordinadora d'assemblees de treballadors/es en atur de Catalunya, Federació d'AV de Barcelona, Federació d'AV del Baix Llobregat, Front Cívic de Catalunya i la Plataforma Aigua és Vida,

Ofereix assessorament a través de les seves agrupacions locals, i a través del LLibre Vermell de l'APE, una guia bàsica per actuar en les situacions de pobresa energètica.

Tarpuna

Tarpuna és una cooperativa d'iniciativa social sense ànim de lucre formada per un equip de persones compromeses amb la sostenibilitat, la igualtat d'oportunitats i la justícia social. Desenvolupen projectes locals i transformadors des de l'àmbit de l'agricultura i l'alimentació, l'energia, i la fabricació. Promouen el Banc d'Energia, una iniciativa contra la pobresa energètica i el canvi climàtic. El Banc d'Energia afronta l'accés bàsic a l’energia, millorant les condicions dels habitatges per fer-los energèticament menys dependents i fent un acompanyament energètic formatiu, inversió inclosa, però no pagant factures; alhora es minimitza el malbaratament de l’ús de l’energia, lluitant d'aqueta manera contra el canvi climàtic.

Afegeix un comentari nou