Glossari de moda sostenible

Colectic
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Coneixes la diferència entre els conceptes 'moda ètica' i 'moda de segona mà'? Saps que és la cosmètica natural? T'ho expliquem en aquest glossari. Font: iStock. Font: iStock
Coneixes la diferència entre els conceptes 'moda ètica' i 'moda de segona mà'? Saps que és la cosmètica natural? T'ho expliquem en aquest glossari. Font: iStock.

Glossari de moda sostenible

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic

Resum: 

Si vols consumir moda i cosmètica d’una manera molt més ètica i sostenible, aquests són els conceptes clau que has de conèixer.

Segons dades de l'Organització de les Nacions Unides, la indústria de la moda és la segona manufactura més contaminant, només superada pel sector del petroli i els seus derivats. El tèxtil utilitza cada any 93 mil milions de metres cúbics d'aigua, quantitat suficient per abastir a cinc milions de persones. A més, la indústria de la moda és responsable també del 20% de les aigües residuals que es generen a tot el planeta.

Davant aquestes dades, ja fa diverses dècades que han sorgit alternatives sostenibles, ètiques i conscients amb les condicions del planeta i de les treballadores del sector, donant lloc a tota una nova indústria: la moda sostenible.

A mesura que s'ha anat desenvolupant, aquest tipus de moda ha anat diversificant-se i implementant diferents conceptes que cal conèixer per consumir d'una manera més responsable. En aquest glossari, us expliquem set dels conceptes clau sobre moda sostenible.

Moda ètica

La moda ètica és una forma de producció i consum conscient en la indústria de la tèxtil que té com a objectiu empoderar les consumidores perquè prenguin decisions informades i recolzin una indústria més responsable i sostenible.

Aquest tipus de producció s'enfoca en la responsabilitat social i mediambiental, considerant els aspectes ètics en cada etapa del procés de fabricació. Les marques de moda ètica es preocupen per utilitzar materials sostenibles, com ara cotó orgànic o fibres reciclades, i busquen garantir condicions laborals justes per a les seves treballadores. A més, les companyies de moda ètica promouen la transparència en tota la cadena de subministrament i eviten pràctiques nocives, com ara l'explotació infantil o laboral.

Un exemple de moda ètica a casa nostra és la plataforma Slow Fashion Next, que organitza esdeveniments, conferències i tallers per a conscienciar sobre els problemes de la indústria tèxtil i fomentar alternatives responsables. Aquesta plataforma també ofereix assessorament a marques i dissenyadores que desitgin adoptar pràctiques ètiques en la seva producció.

Moda de segona mà

La moda de segona mà es basa en la compra i venda de peces prèviament usades, donant a la roba una segona vida a partir de l'extensió del seu cicle d'ús i reduint l'impacte ambiental de la indústria de la moda.

Una de les organitzacions de roba de segona mà més present a Catalunya és la Fundació Humana, que té més de vint botigues arreu del territori, on es poden trobar peces de vestir de segona mà en bon estat i a preus assequibles. A més, l'entitat treballa també en programes de recollida de roba per a la seva posterior revenda o reciclatge.

Comprar roba de segona mà no només és una forma sostenible de vestir-se, sinó que també permet accedir a peces úniques i de qualitat a preus més assequibles. Aquesta pràctica fomenta l'economia circular, on els productes es reutilitzen i s'evita la producció de nous articles, estalviant recursos naturals i reduint la generació de residus.

Upcycling

El concepte 'upcycling' sovint es tradueix al català com a 'superreciclatge' o 'reutilització creativa' i fa referència a la transformació de materials i peces rebutjades en productes nous de major valor o qualitat. Això implica reparar, redissenyar o combinar diferents elements per a crear peces úniques i originals.

L''upcycling' té com a objectiu reduir la quantitat de residus tèxtils i promoure l'aprofitament màxim dels recursos existents, de manera que quan s'aposta per la moda 'upcycling' no només es contribueix a la reducció del consum excessiu, sinó que es fomenta la creativitat i la sostenibilitat en la indústria de la moda.

A casa nostra, l'associació Upcycling Barcelona promou i difon el concepte d''upcycling' com a forma sostenible de consum i producció. L'entitat posa el focus en la sensibilització i educació, a més d'organitzar tallers, xerrades i esdeveniments on comparteixen tècniques i habilitats per a dur a terme projectes d''upcycling'. A més, col·laboren amb artistes, dissenyadores i artesanes locals per a fomentar la creativitat i la innovació en la reutilització de materials.

Slow Fashion

L''slow fashion' o 'moda lenta' és un model de moda que s'oposa al consum ràpid i promou un enfocament més conscient i sostenible, que es basa en la idea de consumir menys però millor, valorant la qualitat i durabilitat de les peces.

Aquest model busca allunyar-se de les tendències efímeres i fomentar la producció de peces atemporals, a més de preocupar-se per l'impacte social i mediambiental de la moda, promovent la transparència en la cadena de subministrament i el respecte pel medi ambient.

L'empresa catalana Thinking Mu fa anys que promou la 'moda lenta', centrant-se en la producció de peces de vestir fetes de materials orgànics i mitjançant pràctiques responsables. A més, es preocupen per la transparència en la seva cadena de subministrament i promouen la justícia social i el respecte pel medi ambient.

Cosmètica natural

La cosmètica natural es basa en la utilització d'ingredients derivats de fonts naturals, com ara plantes, olis essencials i minerals. Aquests productes eviten l'ús de substàncies químiques nocives per a la salut i el medi ambient, com són els parabens i sulfats.

La cosmètica natural busca promoure una bellesa més saludable i sostenible, prioritzant la cura i l'equilibri de la pell i el cabell, a més de preocupar-se per l'impacte ambiental, utilitzant ingredients biodegradables i envasos respectuosos amb el medi ambient.

Matarrania és una marca de cosmètica natural i ecològica que opera des de Catalunya. Els seus productes estan elaborats amb ingredients orgànics i d'origen local, com ara l'oli d'oliva verge extra. Aquesta companyia s'enfoca en la sostenibilitat i l'ètica en la producció cosmètica, evitant l'ús de químics nocius i promovent la cura de la pell de manera natural.

Cosmètica ‘Cruelty Free’

La cosmètica 'cruelty free' (lliure de crueltat) o cosmètica vegana es caracteritza per no utilitzar ingredients d'origen animal en els seus productes i no realitzar proves en animals. Aquest model opta per ingredients d'origen vegetal, com són olis, extractes de plantes i ceres vegetals, per tal de protegir els animals i promoure un consum més ètic i sostenible, alhora que es crea consciència sobre els impactes de la indústria cosmètica en la vida animal i el medi ambient.

A Catalunya hi ha diverses marques, moltes d'elles amb projecció internacional, que fan productes de cosmètica vegana. Una d'elles és Amai Hana, reconeguda pel seu compromís amb la bellesa natural i sostenible. Aquesta marca s'inspira en la flora local per a crear productes de cura de la pell i maquillatge d'alta qualitat.

Comerç just

El concepte 'comerç just' fa referència a un enfocament del comerç que busca garantir condicions laborals dignes i justes per a les treballadores en totes les etapes de la cadena de subministrament, a més de posar el focus en la sostenibilitat ambiental. En el context de la moda i la cosmètica, el comerç just implica assegurar salaris adequats, horaris de treball raonables i un tracte respectuós a les fàbriques i tallers de producció.

A més, aquest model es preocupa per promoure la igualtat de gènere, la protecció dels drets humans i el respecte per les comunitats locals, promovent una distribució més justa dels beneficis econòmics i contribuint a millorar les condicions de vida de les treballadores i les seves comunitats.

A casa nostra, la cooperativa Alternativa3 porta més de trenta anys promovent aquest tipus de comerç. L'entitat treballa en col·laboració amb comunitats desfavorides de tot el món, promovent la igualtat i el desenvolupament sostenible.

Afegeix un comentari nou