Ignasi Doñate: “ L'espai verd ha d'estar a l'abast de tothom."
Comparteix
Entrevista amb l’Ignasi Doñate, membre de la Plataforma Ribera Salines en defensa del Parc Agrari de Cornellà de l’especulació immobiliària.
L'Ignasi Doñate va néixer a Cornellà de Llobregat i hi ha viscut tota la vida. És pare, avi i advocat de professió, ara jubilat i militant per la defensa del territori. Ens trobem el 13 de juny de 2023 a la Bardissa, l'hort comunitari, autogestionat i obert al públic ocupat per la Plataforma que serveix com espai de trobada, de reivindicació i de tradició agrícola.
Ara mateix ens trobem a l'hort de la Bardissa. Ens podries explicar què és la Plataforma i què simbolitza aquest espai per a vosaltres?
La Plataforma Ribera Salines és un col·lectiu de veïns i veïnes de Cornellà que des de fa dos anys ens coordinem per oposar-nos a l'Àrea Residencial Estratègica (ARE) Ribera Salines. L'ARE és un pla urbanístic, propulsat per l'Ajuntament de Cornellà, que preveu l'edificació de 2497 habitatges a l'última zona natural que resta a la ciutat.
Des de la Plataforma vam netejar aquest espai que estava degradat i ple d'esbarzers fins dalt i hem construït la Bardissa, un hort comunitari enmig de la zona on volen construir aquesta àrea residencial. És un espai autogestionat on els productes de la terra es reparteixen entre els veïns i veïnes, on els nens i nenes dels esplais venen a plantar i estar en contacte amb la terra i veure els aliments créixer... La Bardissa és un petit símbol de la voluntat dels membres de la plataforma per estar a prop de la terra i mostrar com voldríem que fos tot aquest espai.
Quan dius aquest espai et refereixes a la zona de Ribera-Salines, ens podries explicar què és?
L'Espai Ribera salines és l'última zona no urbana que existeix a Cornellà. És un espai fluvial, tradicionalment agrícola, ric en la deposició de sediments. També és un espai que fa de transició i de protecció del nucli urbà de Cornellà. Des que es va aprovar el Pla Director per construir l'Àrea Residencial Estratègica (ARE) l'any 2009, la zona s'ha anat degradant perquè ha deixat d'haver-hi inversió pagesa per cultivar-la. Això ha donat lloc a què creixés l'ocupació de petits horts per aprofitar l'espai.
Ens pots explicar en què consisteix exactament aquest ARE Ribera Salines i per què us hi oposeu?
L'ARE és un pla urbanístic decretat l'any 2007 i aprovat el 2009, per subvenir la necessitat de construcció urgent d'habitatges. En un principi, es proposava que la construcció seria del 2011 al 2013, estem al 2023 i encara no s'ha fet res respecte a la urbanització i a la reparcel·lació. Nosaltres ens preguntem, com pot ser que un projecte concebut l'any 2009 amb base a dades del 2007 encara sigui considerat vigent?
Cornellà és la ciutat amb més densitat del Baix Llobregat i està per sota del nivell d'espais verds recomanat per l'OMS. L'Ajuntament, en comptes de dignificar aquest espai com un espai verd opta per edificar, cimentar i posar asfalt.
La comarca del Baix Llobregat s'està mobilitzant contra l'urbanisme desmesurat. Per què és important frenar-lo?
Tota l'àrea del Baix Llobregat està patint la pressió derivada dels poders finances i econòmics de la gran urbs de Barcelona que fan servir el territori en funció dels seus interessos especulatius. El Parc Agrari del Baix Llobregat és un exemple viu d'aquestes pressions: ampliació del port, ampliació de l'aeroport, construcció d'un gran casino com Eurovegas...
Avui en dia hi ha molta poca preocupació perquè aquests espais agraris es mantinguin. L'agricultura es concep com una idea romàntica que no té res a veure amb el progrés. Tot i la tendència existent de potències econòmiques i borsàries comprant terrenys agrícoles en països del Sud Global aquí ens permetem el luxe de retallar els espais agrícoles.
Us coordineu amb altres projectes o intervencions similars al territori del Baix de Llobregat?
Formem part de la Plataforma SOS Baix Llobregat, en la qual confluïm uns 60 moviments en contra de projectes que estan afectant zones agrícoles, zones naturals, la gran majoria per fer-hi edificacions d'habitatges. El mateix que està passant a Cornellà, amb les seves especificitats, està passant amb el tema de les Oliveretes de Viladecans, el Calamot de Gavà, l'Olla del Rei de Castelldefels, l'ARE del Prat de Llobregat... Totes aquestes experiències en reforcen i ens fan veure que no estem sols.
Com es relaciona la protecció d'aquesta àrea del Llobregat amb els reptes actuals que tenim com a humanitat: canvi climàtic, desigualtats creixents, pèrdua de biodiversitat i un llarg etcètera?
Primer de tot, el Pla Director del projecte, aprovat el 2009 amb dades del 2007, no fa cap referència el canvi climàtic. Està totalment desfasat de la situació actual on ja parlem d'emergència climàtica i no està alienat amb els objectius de descarbonització marcats pels anys 2030 i 2050. En certa manera, tirar endavant l'ARE significa executar un projecte negacionista.
Un altre gran repte és tornar a valorar l'agricultura i la pagesia com a solució per guanyar espai en la sobirania alimentària. L'elaboració de productes de proximitat és imprescindible per garantir una millor qualitat i reduir el consum de combustibles fòssils.
Ens trobem en un moment marcat per la pèrdua de biodiversitat i de les funcions que fan els diferents espais naturals de la comarca. El creixement especulatiu va en contra de poder mantenir el corredor del Llobregat com un espai verd, perquè no s'està respectant l'espai fluvial que necessita el riu per recuperar, escampar o absorbir aigua.
Finalment, tenim un gran repte que és el tema de la salut. Les cases que es volen construir estan a 60 metres de l'A2 el principal focus de contaminació de Cornellà. S'està forçant la construcció del barri en un lloc que no és saludable.
Quines lògiques hi ha darrere de l'ARE Ribera Salines? Com es justifica aquesta urbanització?
La primera lògica que té l'ajuntament és una desconsideració total del món agrícola i una de com el tema mediambiental va lligat amb la salut. L'espai verd ha d'estar a l'abast de tothom, no només pels que tinguin temps, cotxe o una segona residència. Per superar aquestes contradiccions l'ajuntament pinta de verd el projecte. Diuen que faran un ECO Barri. Què vol dir això? No ho sabem. El Pla Director diu que un 23% de l'espai estarà dedicat a espais viaris, és a dir asfalt. Com pot ser això ECO?
El segon argument és que fan falta habitatges. Nosaltres preguntem, quin tipus d'habitatge fan falta? Es parla d'un 20% d'habitatge de renda lliure i un 80% d'habitatge de protecció oficial, però de cent vuitanta a tres-cents mil euros. Això no està destinat a persones amb pocs recursos i amb emergència d'habitatge.
Quina és la relació entre el que esteu vivint vosaltres i les obres i megaprojectes que estan passant arreu del món propiciats per una lògica especulativa i extractiva?
El repte d'evitar que es construeixi l'ARE i es perdi sòl agrícola és realment contribuir a mitigar i adaptar-nos al canvi climàtic amb el qual tenim uns compromisos clars de descarbonització cara el 2030 i 2050. Quan lluitem per mitigar el canvi climàtic lluitem contra tots els projectes productivistes basats en un concepte de creixement que comporta més generació de CO₂ i una espoliació de recursos naturals.
Així com veiem que només al Baix Llobregat hi ha 59 altres projectes que estan sotmesos a les mateixes amenaces, també veiem els paral·lelismes que la nostra lluita té amb el que passa a Gàmbia, a Colòmbia o a Centreamèrica, etc. Lluitar contra la situació d'emergència climàtica ens fa lluitar amb els companys i pobles indígenes que estan defensant els seus territoris, que estan intentant subvenir les seves necessitats i no sotmesos a les necessitats especulatives d'un capitalisme ultraliberal.
Afegeix un nou comentari