La Clínica Jurídica Ambiental de la URV treballa al servei de la comunitat

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

La Clínica Jurídica Ambiental de la URV treballa al servei de la comunitat

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

El projecte té com a referent el conegut model anglosaxó Clinical Legal Education, una de les fórmules d'aprenentatge servei amb més èxit en l'àmbit internacional.

La Clínica Jurídica Ambiental de la Universitat Rovira i Virgili (URV) va néixer el curs 2005-2006 i s'emmiralla en el famós model anglosaxó conegut com a Clinical Legal Education (formació jurídica clínica), una de les fórmules d'aprenentatge servei (APS) més esteses a nivell internacional.

De clíniques com aquesta n'existeixen de molts tipus però totes comparteixen dos principis: formar a l'estudiant a nivell pràctic i servir a la comunitat.

Per això mateix, només poden demanar els serveis de la Clínica les institucions, entitats, ONG o altres col·lectius que treballin per aconseguir els interessos generals o comunitaris.

Els responsables d'oferir aquests serveis són els estudiants del màster de Dret Ambiental i, en menor grau, alguns del grau de Dret que hi poden participar a través de l'assignatura de pràctiques externes. En ambdós casos, els estudiants treballen sota la tutorització d'un grup de professors i s'encarreguen de redactar informes jurídics i propostes normatives locals entre d'altres. Tot això tenint molt en compte la conciliació i mediació ambiental.

Segons Maria Marquès, directora de la Clínica, el fet que siguin els estudiants els responsables del resultat final fa que esdevingui "cabdal el compromís amb la qualitat".

"La intervenció en casos reals a petició d'entitats socials i organitzacions és una eina que serveix als estudiants per fer una presa de contacte amb la pràctica jurídica, aplicar els coneixements teòrics i desenvolupar competències professionals, a la vegada que adquirir un compromís actiu amb l'entorn social", valoren des de la URV.

Afegeix un comentari nou