Àmbit de la notícia
Ambiental

La defensa dels drets energètics, al 2n congrés de pobresa energètica

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • El 8 i 9 novembre al Centre Cívic Cotxeres de Sants de Barcelona se celebra el 2n congés de pobresa energètica
    Font: Congrés Pobresa Energètica
  • El congrés se centrarà en analitzar-ne les causes de la pobresa energètica i les estratègies en defensa dels drets energètics
    El congrés se centrarà en analitzar-ne les causes de la pobresa energètica i les estratègies en defensa dels drets energètics Font: Congrés Pobresa Energètica

Més de 100 ponències per analitzar-ne les causes i en defensa dels drets energètics es podran escoltar a Barcelona entre el 8 i 9 de novembre al 2n congrés de la pobresa energètica.

 

Enfront l'augment de casos de pobresa energètica, un grup d'entitats va crear el 2016 el primer congrés que tenia per objectiu sumar esforços i poder oferir una resposta conjunta més eficient a pobresa energètica. D'aquell primer congrés, al que van participar 400 persones i 80 ponents d'àmbit nacional i internacional, en va resultar una declaració que demanava el compromís de l'Estat, la Generalitat i les empreses, per garantir l'accés als subministraments bàsics de tota la població.

El 8 i 9 de novembre, a les cotxeres de Sants, tindrà lloc el segon congrés, que compta amb una àmplia participació de ponents, i que té l'objectiu, en aquest cas, d'aprofundir en les causes de la pobresa energètica. Segons les dades d'IDESCAT, més de 400.000 persones a Catalunya no poden accedir a l'energia necessària per garantir serveis bàsics per la vida, com la llum, la cuina o escalfar la casa, és a dir, pateixen pobresa energètica.

 

Perquè hi ha pobresa energètica?

Es tracta d'un fenomen complex que es considera que té tres causes estructurals, com el preu de l'energia, la qualitat de l'habitatge i la situació socioeconòmica de la persona.

Les persones especialistes consideren que a Catalunya estem pagant preus superiors a la mitjana europea, tot i tenir un poder adquisitiu inferior. El cost en subministraments bàsics té per tant una càrrega més gran en la cistella bàsica de les llars catalanes. En 10 anys, a l'Estat espanyol, la factura mitjana d'una família s'ha vist incrementada en un 40% a igualtat de consum. Cal sumar que més del 50% del parc d'habitatges a Espanya està construït sense criteris d'eficiència energètica i gairebé el 17% presenten humitats, goteres o altres problemes derivats d'un mal aïllament. Pel que fa a la situació socioeconòmica, cal tenir en compte que, actualment, 174.300 llars catalanes no tenen cap persona perceptora d'ingressos, segons les dades de l'Enquesta de Població Activa.

 

Més de 100 ponències per buscar solucions conjuntes

El congrés serà espai de debat i reflexió sobre l'energia i la seva relació amb la societat: des de l'energia com a dret, a la protecció jurídica de les persones i les llars, dels riscos associats a la pobresa energètica, als indicadors i mesures que ofereixen una radiografia de la pobresa energètica a Catalunya, compresa la relació que hi té amb la desigualtat de gènere. És també una oportunitat per conèixer quines són les estratègies per l'apoderament energètic que es duen a terme des del món local i el sector social per defensar el dret a l'energia i donar suport a les persones.

Javier Garcia Breva, un dels principals referents en política energètica a Espanya, explicarà 'Com hem arribat a l'actual model energètic i com afecta la pobresa energètica'. La professora de la Universitat de Manchester Harriet Thomson presentarà 'L'Observatori Europeu de Pobresa Energètica', i la investigadora Marylin Smith, directora d'EnAct (Energy Action Project), exposarà solucions que faciliten superar les barreres que impedeixen l'accés a l'energia.

 

La defensa dels drets energètics, una estratègia compartida

La mateixa visió transversal amb la qual va néixer el congrés és a la base de la defensa dels drets energètics, que es podran assolir a partir d'una estratègia compartida entre entitats del tercer sector i administracions locals i supralocals. El congrés està organitzat per la Taula del Tercer Sector Social, l'associació Ecoserveis, l'Aliança contra la Pobresa Energètica, i els ajuntaments de Barcelona, Sabadell i Badalona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya, i l'Associació Catalana de Municipis.

Es poden realitzar les inscripcions i consultar el programa del Segon Congrés de Pobresa energètica en aquest enllaç.

 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari