Àmbit de la notícia
Ambiental

La gran presència d’embarcacions de motor posa en perill les banyistes i l'ecosistema de la Costa Brava

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Míriam Martos
  • Una de les línies de treball de SOS Costa Brava se centra a salvar les pinedes a primera línia de mar.
    Una de les línies de treball de SOS Costa Brava se centra a salvar les pinedes a primera línia de mar. Font: Cedida per SOS Costa Brava
  • Participants en el projecte
    La iniciativa es fa el marc del projecte 'Dofins de tramuntana' de l'associació Submón. Font: Submón
  • La campanya anima a unir-se a un repte de set dies sense consumir peix i seguint una dieta sana. Font: Unsplash.
    La campanya anima a unir-se a un repte de set dies sense consumir peix i seguint una dieta sana. Font: Unsplash. Font: Unsplash

SOS Costa Brava denuncia el poc control de l’Administració a l'hora de supervisar l'activitat indeguda de les embarcacions de motor a la costa catalana, especialment les motos d'aigua.

No només la força natural de l'aigua o els fenòmens meteorològics condicionen la seguretat a les platges, totes en som responsables d'assegurar una correcta convivència, especialment entre les banyistes i les altres persones que s'hi apropen per navegar o practicar esports d'aigua, per exemple.

La situació de benestar general sembla una utopia, perquè malauradament no tothom respecta la zona que li correspon segons l'activitat que duu a terme. Des de la federació sense ànim de lucre SOS Costa Brava, una entitat que des de 2018 lluita per defensar tot allò que forma part de la franja litoral catalana, han denunciat, un any més, l'ambient incívic que es viu a les cales gironines, principalment per culpa de les embarcacions de motor, però posant especial èmfasi en les motos d'aigua.

Tot i que la situació es pot percebre si qualsevol persona s'atansa a la costa, la viralització d'un vídeo a les xarxes socials ha desplegat la polèmica. Es tracta d'un fragment de setze segons gravat a la Cala El Cau, a Llafranc. Al vídeo es pot veure com una moto d'aigua circula a gran velocitat per la zona restringida únicament al bany, amb banyistes i persones practicant submarinisme a tocar. No només això, també apareixen una sèrie de petites embarcacions ancorades en aquesta mateixa zona.

Més control per sancionar comportaments incívics a alta mar

SOS Costa Brava apunta que, tot i ser fets "prohibits i sancionables" que es repeteixen en cada temporada estival, no se'ls castiga com dicta la llei. De fet, constata que "l'Administració segueix sense posar prou recursos per controlar el compliment normatiu per part de les embarcacions recreatives de motor", per la qual cosa, no és possible sancionar gran part dels comportaments indeguts. Això provoca que molts casos quedin impunes.

Segons la normativa, a les platges on s'instal·len boies i es marca un límit, la superfície que es ressegueix està destinada a les banyistes i, per tant, no es permet l'accés a les embarcacions. Més enllà de la boia, és l'espai habilitat pels vehicles d'aigua, la zona on poden circular sense obstacles i on s'evita posar en perill i molestar a les persones que es refresquen a l'aigua. De totes maneres, és una condició que no es respecta.

Per aquest fet, el reclam de mesures és urgent, amb la intenció d'aconseguir-ho de cara al proper estiu, per tal d'erradicar una situació que té tots els números de tornar-se a repetir, ja que anualment "el litoral gironí pateix l'arribada de milers de iots a bona part de l'espai costaner i hi tenen lloc els mateixos conflictes". D'altra banda, també demanen que es restringeixi més la velocitat de navegació establerta a tota la costa.

Una pràctica que posa en perill la flora i la fauna de la costa gironina

Les banyistes que visiten les platges i les mateixes veïnes dels municipis ja fa anys que pateixen les conseqüències de la circulació indeguda dels vehicles d'aigua, un fet que posa en perill a les persones, però també a la resta d'elements de la zona.

A escala ambiental, el soroll, la contaminació dels motors i la presència de les embarcacions afecten directament a tota espècie que habita al fons marí gironí. Indiquen que el fondeig de les embarcacions posa en especial perill la posidònia, una planta clau per l'oxigenació de l'aigua i imprescindible per a la supervivència de molts animals marins.

De fet, l'efecte que produeixes és encara més perjudicial si es té en compte que es tracta d'un entorn altament fràgil per la forta activitat humana que s'hi desenvolupa, cada vegada major per la massificació, una que es tradueix en més embarcacions a alta mar. El cas que s'ha viralitzat resulta molt alarmant, ja que la zona es troba dins la Xarxa Natura 2000, una xarxa europea d'espais naturals que vetlla per mantenir en bon estat les espècies i els hàbitats de les àrees incloses i contribuir a la seva supervivència.

El projecte compta amb un marc legal creat per la Unió Europea per tal d’assegurar la protecció de les zones, on a Catalunya hi ha un total de 117 espais. En aquest cas, la Cala El Cau pertany a la Xarxa Natura 2000 del Litoral del Baix Empordà, zona que "per la seva condició protegida hauria de gaudir de majors mesures de protecció", però que actualment ho està mínimament.

Des de la federació animen a tothom a denunciar les il·legalitats que presenciïn, un tràmit que es pot realitzar contactant amb la policia local, els agents rurals o el 112 en aquells casos més greus. No només es multiplicarà el control i se sancionarà a les que no actuïn correctament, també suposa contribuir en la lluita per salvaguardar el fons marí i protegir les costes catalanes.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari