La Setmana de la Natura a Solidaris

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

La Setmana de la Natura a Solidaris

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

El programa conduït per Adrià Bas ha dedicat el 4 de juny a la Setmana de la Natura i a la força dels moviments ambientals, amb una retransmissió en directe des del bioblitz al Pont del Diable de Tarragona.

El programa ha volgut celebrar la Setmana de la Natura, que ha definit "d'intensitat encomanadissa". Així ha recollit la preocupació per la importància de la salut del medi ambient, decisiva per la salut de les persones i de la societat , i ha fet ressò de les iniciatives per passar "de la consciència al compromís"

A través de les més de 200 activitats per apropar-se a la natura i prendre consciència de la necessitat d'actuar per la seva protecció, de la mà de 150 entitats i organitzacions ambientals, la Setmana serveix també per presentar el tercer sector ambiental. Un sector petit de pressupost limitat, però de gran importància per la defensa dels valors naturals, socials i els serveis ecosistèmics.Bioblitz al parc eco-històric del Pont del Diable


Un bioblitz és una experiència en la qual la biodiversitat i la natura s'apropa a les persones a través del voluntariat i la ciència ciutadana: durant 24 hores s'identifiquen el màxim nombre d'espècies en un indret, acompanyant els especialistes en plantes, insectes, aus o liquens, entre d'altres. Solidaris s'ha desplaçat al Bioblitz organitzat al parc ecohistòric del Pont del Diable de Tarragona per recollir l'experiència de l'acte i de la Setmana de la Natura en la qual s'emmarca. Eduard Soler, explica que aquest entorn conserva els valors naturals, els històrics i culturals, que considera indissolubles. Tal com explica l'alcalde de Tarragona, es tracta d'un espai recuperat per a la ciutadania.Impulsat per les entitats ambientals

Els impulsors de la Setmana de la Natura són dues xarxes d'entitats sense afany de lucre de referència en el món del conservacionisme i el medi ambient. Durant el programa s'ha presentat la Custòdia del Territori, amb la presència de Sergi Marí, coordinador de la Xarxa de Custòdia del Territori, i el Voluntariat Ambiental, amb Jesús Ortiz, president de la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya. Sandra Carrera ha pogut explicar la campanya de recuperar 50 fonts d'aigua durant la setmana de la natura, com a elements de connexió de l'ecosistema i la funció social de les fonts.


Experiències inspiradores


L'aventurer i empresari Albert Bosch i el músic i ambientòleg Eduard Costa, dels Amics de les Arts, han participat explicant les seves experiències i convidant a actitud activa i compromesa per la protecció del medi ambient.

Durant el programa també s'ha presentat la iniciativa pionera d'ajuntaments com el de Maçanet de la Selva, que han decidit dedicar el 0,5 % de l'IBI a la conservació de la natura.

Gustavo Duch, de la Xarxa de Sobirania Alimentària, fa una reflexió sobre el model agrícola i la importància de la presència d'una pagesia i un model de proximitat per garantir la sobirania alimentària en u context sostenible. Per això cal promoure l'accés a la terra per part d'una pagesia jove.Solidaris, un programa compromès

Solidaris és un programa de Catalunya Radio que posar en valor la feina dels homes i dones que s'arremanguen i es comprometen cada dia per un món més digne, pel millor món possible. Un programa que es declara convençut que la defensa dels drets humans, la cooperació al desenvolupament, l'activisme per la pau i el medi ambient, o la reivindicació de la justícia social, no són només un estil de vida sinó que són cosa de tots.

Es pot escoltar el programa des del menú a la carta a la pàgina web.

Afegeix un comentari nou