La Unesco promou la pedra seca a Patrimoni de la Humanitat

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Anna Parisi
La Unesco promou la pedra seca a patrimoni de la humanitat Font: Eda Belingar, 2014 per Unesco
La Unesco promou la pedra seca a patrimoni de la humanitat Font: Eda Belingar, 2014 per Unesco
a Fundació El Solà és una entitatque treballa per l'estudi, la conservació, el desenvolupament i la divulgació del patrimoni cultural, principalment de la Fatarella, però també de la Terra Alta i de les comarques veïnes de parla catalana, amb una atenció  Font: Fundació La Fatarella
La Fundació El Solà treballa per l'estudi, la conservació, el desenvolupament i la divulgació del patrimoni cultural, principalment de la Fatarella, però també de la Terra Alta i de les comarques veïnes de parla catalana, amb una atenció
Volunatariat per la pedra seca amb l'Associació Mediambiental La Sínia Font: Associació Mediambiental La Sínia
Voluntariat per la pedra seca amb l'Associació Mediambiental La Sínia

La Unesco promou la pedra seca a Patrimoni de la Humanitat

Autor/a: 
Anna Parisi
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

La històrica tècnica que és a la base de quilòmetres i quilòmetres de paisatge mediterrani, ha estat inscrita a la llista dels elements immaterials declarats Patrimoni de la Humanitat.

Els murets i les construccions de pedra seca representen una forma d'actuar que sempre ha estat en perfecta harmonia amb el medi, i la tècnica exemplifica una relació harmoniosa entre home i natura. Són testimoni dels mètodes i pràctiques utilitzades per persones des de la prehistòria fins a l'actualitat per organitzar el seu espai de vida i treball, mitjançant una l'acurada selecció i col·locació de pedres, i encaixades sense cap tipus d'argamassa.

A més a més, tenen un paper fonamental en la prevenció d'allaus, inundacions i esllavissades, en la lluita contra l'erosió de la terra i la desertificació, la millora de la biodiversitat i la creació de les millors condicions microclimàtiques per a l'agricultura. Amb aquestes paraules la Unesco ha anunciat la incorporació de la tècnica a la llista del patrimoni immaterial de la humanitat, aprovant la proposta rebuda des de 8 estats del mediterrani.

Les entitats darrere la pedra seca

Aquesta declaració és també un èxit de les associacions que treballen dia a dia per la pedra seca. La Coordinadora d'Entitats de Pedra Seca agrupa les entitats i les persones vinculades amb la seva protecció, com, per exemple la Fundació El Solà La Fatarella de la Terra Alta, el Centre Excursionista de Catalunya (CEC), el centre Miró Grup Barracaire de Mont-roig del Camp, el Grup Barraquer el Drac Verd de Sitges, la Unió muntanyenca Eramprunyà de Gavà, l'Associació Pedra Tosca de Les Preses, l'Associació Via Pirena.
L'Observatori del Paisatge ha elaborat el dossier de la pedra seca i el catàleg interactiu Wikipedra, que recullen i difonen tant els paisatges com les iniciatives, entitats i treballs en matèria de pedra seca. La Fundació Catalunya La Pedrera, i les entitats ambientals Gepec i Associació Mediambiental La Sínia organitzen freqüentment jornades per la restauració d'elements de pedra seca.

Afegeix un comentari nou