La Wikipedra es millora i travessa el Pirineu

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Anna Parisi
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

La Wikipedra es millora i travessa el Pirineu

Autor/a: 
Anna Parisi
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

Ha estat presentada la nova versió del web de Wikipedra, el portal col·laboratiu per referenciar les construccions en pedra seca del nostre paisatge, i ara també de les àrees del Pirineu francès.

Un nou web

Després de 5 anys, el portal ha estat actualitzat amb un disseny més modern i responsive. La ubicació de totes les cabanes es pot consultar ara amb el geoservei en línia WMS (Web Map Service), un servei web estàndard per publicar cartografia a Internet a través d'un navegador. El mapa interactiu del visor de la Wikipedra és ara més ample, i, en visualitzar el web a través de mòbils i tauletes, s'activa la funció de geolocalització, que facilita als usuaris trobar les construccions més properes.

El projecte col·laboratiu de la Wikipedra

Wikipedra és "el portal de la pedra seca" un catàleg digital que identifica i georefencia els elements de pedra seca al territori -en particular barraques, cabanes i orris-, que va néixer "per contribuir al coneixement i preservació" de la pedra seca, elaborat amb la col·laboració ciutadana. El projecte, ha estat impulsat per la Fundació Catalunya La Pedrera, i ha estat coordinat per Drac Verd i per l'Observatori del Paisatge, amb la col·laboració d'altres entitats i nombroses persones voluntàries.

Es poden consultar les barraques o cabanes existents als diferents paisatges i a cada municipi, a través de mapes, fitxes, fotografies i croquis.

Entitats i voluntaris per la pedra seca

Gràcies a una xarxa de 185 voluntaris i voluntàries col·laboradors, el web recull dades de 13.000 barraques de pedra seca, localitzades a 38 de les 42 comarques catalanes.

A Catalunya la "Coordinadora d'Entitats per la Pedra Seca" està constituïda pel grup multidisciplinari sense ànim de lucre d'entitats, associacions i col·lectius de caràcter divers, que comparteixen l'objectiu de difondre, coordinar, intercanviar i vetllar pel patrimoni cultural de la pedra seca català. En formen part entre d'altres la Fundació El Solà La Fatarella de la Terra Alta, el Grup Barraquer el Drac Verd de Sitges o l'Associació Pedra Tosca de Les Preses.

El Pla de Paisatge de la Cerdanya

En el marc del Pla de paisatge transfronterer de la Cerdanya, els 85 municipis que integren el Parc del Pirineu Català i la Mancomunitat del Conflent-Canigó, corresponents a les comarques de Cerdanya, Conflent i Capcir de l'estat francès, s'han afegit al projecte Wikipedra, ampliant així el seu abast geogràfic.

El Pla va sorgir a partir d'institucions i actors d'ambdues bandes de la frontera amb la voluntat de sumar esforços per posar en valor un paisatge compartit. La Cerdanya és una única unitat de paisatge i un patrimoni comú que travessa la frontera, sota les competències de diverses administracions: 11 municipis de la comarca formen part de Girona, 6 de LLeida, mentre que l'Alta Cerdanya es troba al departament francès dels Pirineus Orientals (regió Llenguadoc-Rosselló).

Afegeix un comentari nou