L'abril porta 30 dies d'alegria ciclista

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Anna Parisi
Cartell de la campanya 30 dies en bici, amb la frase Abril Bicis Mil i una il·lustració de Dibuja y Pedalea Font: Amics de la Bici
Cartell de la campanya 30 dies en bici, amb la frase Abril Bicis Mil i una il·lustració de Dibuja y Pedalea Font: Amics de la Bici
Imatges publicades a les xarxes per participants de la passada  edició dels #30diesenbiciBCN Font: Xavier Sabaté
Imatges publicades a les xarxes per participants de la passada edició dels #30diesenbiciBCN Font: Xavier Sabaté
Piulada a Twitter d'un participant en la campanya #30diesenbici del 2017 Font: @jogonmar
Piulada a Twitter d'un participant en la campanya #30diesenbici del 2017 Font: @jogonmar
Es recomana imprimir aquesta targeta i identificar la bicicleta amb ella  Font: Amics de la Bici
Es recomana imprimir aquesta targeta i identificar la bicicleta amb ella Font: Amics de la Bici

L'abril porta 30 dies d'alegria ciclista

Autor/a: 
Anna Parisi
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

La campanya #30diesenbici proposa pedalejar i adquirir l'hàbit de l'ús quotidià de la bicicleta.

"Deixo la nena a l'escola i després agafo una bici fins a la feina" - ens diu l'Anna. "Ens veiem a la porta del teatre, baixo en bici"- queda l'Adrià amb la seva companya. "Quedem amb les nenes per fer un volt en bici?"- pregunta la Mercè a la seva amiga un diumenge al matí.

La versatilitat de la bici ens permet pedalejar per anar a la feina, desplaçar-nos per la ciutat o sortir a fer un volt al capvespre per desconnectar i fer una mica d'exercici. És precisament la naturalitat d'anar en bici, la que vol ser protagonista de la campanya "30 dies en bici". I per això l'objectiu és donar visibilitat a tots aquests desplaçaments quotidians que fem en companyia de la bicicleta.

Abril, el mes de la bicicleta

El 19 d'abril és el dia Mundial de la Bicicleta, i el mes d'abril se sol dedicar a donar protagonisme a aquest mitjà de transport. La iniciativa #30daysofbiking va sorgir als Estats Units fa 6 anys, i es va estendre a ciutats de tot el món. A Barcelona #30diesenbici està impulsada per l'entitat Amics de la Bici, i se celebra des de fa 4 anys.

És una campanya col·lectiva on cada persona pot participar individualment, des de Barcelona, però també des de qualsevol altre indret. A part, les entitats i organitzacions poden impulsar específicament la campanya en el seu municipi, fent-ne difusió o planificant algunes accions puntuals. Enguany, l'Ajuntament de Barcelona celebra el dia mundial de la bici el 15 d'abril - i no al juny com anys anteriors-, i l'Àrea Metropolitana de Barcelona també s'ha sumat a la campanya fent-ne difusió.

Com participar

Qui accepti el repte dels 30 dies en bici, bàsicament ha de pedalejar i compartir la foto a les xarxes, amb l'etiqueta #30diesenbici. Amics de la bici recomana inscriure's al repte, a través de la declaració dels alegres ciclistes en la pàgina web. No és una mesura obligatòria, però facilita conèixer el nombre de participants. També es recomana imprimir el spokecard, l'indicatiu de la campanya, i col·locar-lo als radis de la bicicleta, o, si més no, portar-lo perquè aparegui a les fotos. Les accions següents són sortir a pedalejar, i explicar amb fotografies, textos o vídeos, a xarxes socials, blogs o YouTube, el nostre dia a dia amb la bicicleta.

Si es vol es pot participar en accions puntuals promogudes per diversos col·lectius. Per exemple el 23 d'abril, Amis de la bici convida a celebrar Sant Jordi passejant amb la bici i la rosa. El 6 d'abril el col·lectiu Massa Crítica organitza una acció a l'Arc de Triomf, i diverses organitzacions ofereixen tallers de reparació. Es pot consultar l'agenda o afegir una acció a la pàgina web de la campanya.

"L'important és que entre tots aconseguim que es mostri i es parli de la bici amb naturalitat durant aquest mes"- ens diu Albert Garcia, de l'Associació Amics de la Bici. "Pots participar en la campanya des de qualsevol lloc, encara que siguis l'única persona al teu poble que va en bici. Més serem més riurem"

Afegeix un comentari nou