L’Amazònia es crema a un ritme alarmant

Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a: 
Dani Gallart
Els incendis ja porten actius des del 6 d'agost. Font: El Desconcierto. Font: Font: El Desconcierto.
Els incendis ja porten actius des del 6 d'agost. Font: El Desconcierto.
A l'Amazònia es concetra el 10% de la biodiversitat de tot el món. Font: unsplash. Font: Font: Unsplash.
A l'Amazònia es concetra el 10% de la biodiversitat de tot el món. Font: unsplash.
A l’Amazònia, les flames actuen a nivell del terra, però amb això n’hi ha prou per matar arbres molt grans. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
A l’Amazònia, les flames actuen a nivell del terra, però amb això n’hi ha prou per matar arbres molt grans. Font: Unsplash.

L’Amazònia es crema a un ritme alarmant

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector – Fundesplai

Resum: 

Amb el Govern del polític ultradretà Bolsonaro s’ha disparat la desforestació, causa principal de l’onada d’incendis.

Només al 2019, un total de 72.843 incendis han afectat les zones forestals del Brasil, la meitat dels quals han estat detectats a l’Amazònia. Parcs nacionals com el de la Chapada dos Guimarães ja ha perdut el 12% de la vegetació i 13.631 incendis es focalitzen a l’estat de Mato Grosso, que s’estén per gran part de l’Amazònia.

Quina és la causa principal?

L’origen de la proliferació dels incendis ha estat la desforestació. El sector agropecuari brasiler demana grans àrees de pasturatge i sembrat i amb la presidència de Jair Bolsonaro ha augmentat la desforestació en un 273%, ocupant terres de la selva de forma il·legal.

Aquesta desforestació que permet especular i vendre les terres, és la principal causa perquè al 2019 s’hagin incrementat els focs en un 83% respecte el 2018.

Les dades obtingudes per l’agència espacial del Brasil alerten d’una desforestació de 4.565 quilòmetres quadrats, el que representa la desaparició d’un 15% de superfície respecte l’any anterior.

El ritme actual al que avança la desforestació és l’equivalent a que cada minut desaparegui una superfície de selva semblant a la d’un camp de futbol.

Bolsonaro contra les ONG

Tot i les evidències que els incendis han estat causats per la desforestació, el president del Brasil acusa a les oenagés dels focs. “Pot haver-hi, sí, i no estic afirmant, una acció criminal de les persones que treballen a les ONG per cridar l’atenció contra la meva persona, contra el Govern del Brasil i aquesta és la lluita la qual ens enfrontem”.

Bolsonaro, que té una gran aversió als defensors ambientals ha tallat els diners públics que anaven dirigits a les oenagés de la regió de l’Amazònia, perquè sentin la falta de diners.

El president del Brasil ha reiterat en nombroses vegades que l’Amazònia pertany al Brasil i que el país té dret d’explotar tots els seus recursos.

Alarma ambiental

L’especialista Alfredo Sirkis ha alertat que “amb un 5% addicional de destrucció de l’Amazònia podrem provocar canvis irreversibles que afectin el règim de pluges en la resta del país”. “Les inundacions, la desertització, els riscos per l’agricultura, els vents extrems, la invasió de les zones costaneres pel mar i les onades de calor constitueixen un drama anticipat” afegeix Sirkis.

Part de la lluita contra els incendis del Brasil està finançada pel Fons Amazones, que patrocinen Noruega i Alemanya, però degut a l’increment de la desforestació, Oslo i Berlín ja han avisat que suspendran les partides destinades a aquest fons.

Qualsevol persona que vulgui contribuir amb un donatiu per posar fi a la problemàtica que està afectant a l’Amazònia, ho pot fer a través de Somos Amazonia.

Afegeix un comentari nou