Àmbit de la notícia
Ambiental

L’AMEP demana avançar cap a un model d’energia pública a Catalunya

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Alejandra Sanchez
  • L'estudi de l'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública inclou un argumentari per sumar adhesions a l'entitat. Font: Pixabay.
    L'estudi de l'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública inclou un argumentari per sumar adhesions a l'entitat. Font: Pixabay.

En el seu primer informe, l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública analitza la situació de l’energia pública a la Unió Europea i presenta un argumentari per aplicar el model públic a Espanya.

L'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública (AMEP) ha publicat el seu primer estudi, centrat a recollir exemples de xarxes de distribució elèctrica de titularitat pública a Europa. L'objectiu de l'informe és analitzar si és possible aconseguir aquest model a Catalunya.

L'informe, presentant durant la cinquena assemblea general de l'Associació, ha estat elaborat per Jorge Andrey Sterner del bufet d'advocats Schlaich Dauss i té un enfocament eminentment pràctic i de plantejament d'accions concretes. A més, l'anàlisi també contempla un estudi jurídic comparat i un argumentari de raons polítiques, econòmiques i tècniques per fer pressió i influència en favor d'un model públic de gestió de l'energia.

Exemples de titularitat pública a la Unió Europea

L'estudi de l'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública planteja la qüestió de si, tenint en compte l'actual normativa europea, es podria desenvolupar una xarxa de distribució pública a casa nostra. Amb la intenció de donar resposta a la qüestió, s'analitzen els casos d'estats membres de la Unió Europea – Irlanda, Països Baixos, Alemanya, Portugal, Grècia, Dinamarca, Estònia i França – que ja estan produint i distribuint energia pública.

L'estudi determina les diferències de cada cas i analitza les normatives locals de cadascun dels països per veure si les xarxes de distribució d'energia són de titularitat pública en la seva totalitat, en quin moment va entrar en vigor aquest model de gestió i com avança. Un cop s'ha assentat aquesta base, l'informe distingeix entre la titularitat i la gestió de la xarxa, ja que, sovint, la gestió recau en entitats diferents de les titulars o propietàries de les infraestructures. De fet, tal com assenyalen des de l'AMEP, arreu d'Europa podem trobar diversos casos de països en què l'estat manté la propietat de la xarxa, mentre que l'operació, el manteniment i el desenvolupament de la xarxa se subcontracten a una gestora mitjançant concessions, llicències o autoritzacions.

Argumentari per passar a l’acció

L'anàlisi dut a terme per l'AMEP, a més d'analitzar l'actual situació legal pel que fa a l'energia pública, recull arguments elaborats a partir de l'anàlisi de diversos documents normatius, com ara la Constitució espanyola o l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, per mostrar no només els beneficis, sinó també les possibilitats reals de canviar el model actual. La intenció d'aquest argumentari és que serveixi per traslladar les propostes de l'AMEP a més municipis i entitats i, així, per poder continuar sumant adhesions i pressionar les administracions per aconseguir canvis efectius.

Algunes de les qüestions en què s'aprofundeix a l'argumentari, inclouen l'accés a l'energia com un dret universal, considerant la xarxa elèctrica com un actiu estratègic per a un estat, la necessitat de fer front a la concentració oligopolística de les ajudes dels fons Next Generation en detriment del benefici social, i la importància de posar fi als moviments de persones entre els consells d'administració, que reforcen aquest oligopoli.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari