Àmbit de la notícia
Ambiental

L’Amep i la Xse presenten un decàleg amb propostes en matèria d’energia pel Govern de Catalunya

Entitat redactora
Colectic
Patrícia Reche, presidenta de l’Amep, i Irene González, membre de la Xse, durant la presentació del decàleg. Font: Amep.
Patrícia Reche, presidenta de l’Amep, i Irene González, membre de la Xse, durant la presentació del decàleg. Font: Amep. Font: Amep

Algunes de les mesures recollides al decàleg inclouen la titularitat pública de la xarxa de distribució d’electricitat o la rehabilitació energètica dels edificis.

Situar l’energia entre una de les prioritats de la legislatura d’enguany del govern català: aquest és l'objectiu del 'Decàleg de propostes per una energia pública i sostenible a Catalunya' presentat per Patrícia Reche, presidenta de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (Amep) i Tinenta d'alcaldia de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Terrassa, i Irene González, membre de la Xarxa per la sobirania energètica (Xse) a l'Ajuntament de Terrassa. 

Segons les entitats impulsores, la transició energètica ha d’anar més enllà d’una simple reducció d’emissions de CO2. Ha d’anar acompanyada de polítiques que enforteixin el paper de les institucions públiques i de la ciutadania. “Les polítiques públiques vinculades a la transició energètica ens han de conduir a un nou model energètic sostenible, descentralitzat, participatiu i socialment just”, afirmen.

Les mesures del decàleg

Pel que fa a l’autoconsum col·lectiu, el decàleg proposa modificar alguns aspectes de la normativa actual, concretament del Reial Decret 244/2019. Com va assenyalar la presidenta de l’Amep durant la presentació del document, és una peça fonamental per al desenvolupament de les comunitats energètiques locals. “Cal ampliar la distància per compartir energia i permetre més potència per a la compensació d’excedents, actualment limitada a 100kW”, va concloure Reche que, a més, va insistir en què la Generalitat “ha de fer seves les al·legacions que desenes de municipis catalans van presentar per desencallar la problemàtica amb els autoconsums compartits”.

L’Amep va avançar que estan treballant en iniciatives per avançar cap a la titularitat pública de distribució de la xarxa elèctrica, un compromís compartit també per la Xarxa per la sobirania energètica. “Apostar per la titularitat pública és fonamental per garantir els drets de les persones consumidores a l’energia”, van assegurar. El decàleg també reclama una reforma urgent de la normativa amb relació a la titularitat, propietat i gestió de la xarxa per part de l’Estat per treballar en pro de la capacitat de les administracions de poder planificar a favor de la ciutadania, millorar les inversions i el manteniment, reduir les habituals incidències. Reche va afegir que "és imprescindible la titularitat pública de la xarxa de distribució per avançar cap a una transició energètica més justa i democràtica".

Per la seva part, Irene González, membre de la Xse, va destacar la importància de la participació, entesa com a estructures que “han de tenir un caràcter permanent, clar i accessible per a tots els sectors de la societat”. En aquest sentit, González va assenyalar que no han de ser accions puntuals “on només és recullen opinions, sinó llocs on es prenguin decisions reals i on totes les parts assumeixin compromisos”.

González també va assegurar que és necessària la tramitació definitiva de la Llei de Transició Energètica perquè “necessitem energia governada per l’administració pública i al servei de la societat, per garantir que realment respongui a les necessitats col·lectives”.  Concretament, va destacar la importància de posar en marxa el Consell Assessor per la Transició Energètica i la Taula de Participació per la Transició Energètica, dos mecanismes clau previstos a l’Avantprojecte de Llei.

El 'Decàleg de propostes per una energia pública i sostenible a Catalunya' també proposa mesures relacionades amb el Pla Territorial de les Energies Renovables a Catalunya (PLATER), l’Energètica Pública de Catalunya, l’emmagatzematge i la recuperació de centrals hidroelèctriques, la pobresa energètica, la rehabilitació energètica dels edificis i l’impuls de l’hidrogen i el biogàs.

Tant l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública com la Xarxa per la sobirania energètica van avançar que estan previstes reunions amb membres del govern català per presentar les propostes de manera formal.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari