L’Associació Tapís dona una nova vida a roba de segona mà amb les seves roses de Sant Jordi
Comparteix
L’entitat osonenca impulsa aquest projecte social i ambiental amb l’objectiu de reutilitzar la roba que els hi arriba. Les roses de tèxtil les han elaborat les joves del projecte 'Senders’ i es podran comprar el 23 d’abril a Vic, Manlleu i Barcelona.
Sense risc a equivocar-nos, podem dir clarament que la diada de Sant Jordi és una de les festes més boniques de tot el calendari festiu a Catalunya. Quan surts al carrer es nota un ambient especial, la gent passeja, s’atura a les parades, olora roses, mira i remira llibres, els compra, els regala. En definitiva, es crea una atmosfera acollidora i agradable (sobretot, quan fa bon temps).
Entre les parades que omplen carrers i places, podem trobar la floristeria i la llibreria del barri, grans cadenes i, també, projectes solidaris que aprofiten aquest dia per donar-se a conèixer i vendre allò que han preparat per recaptar fons per a la seva causa. Si aquest dia sou a Osona, us trobareu amb unes roses ben especials creades per les joves ateses a l’Associació Tapís, de Vic. I què tenen d’especials aquestes roses? Doncs que no són naturals ni de paper ni fetes amb caramel: estan elaborades amb teixits reutilitzats.
La roba que han utilitzat per fer-les prové de les peces que la ciutadania d’Osona deixa als contenidors taronges que l’entitat té repartits per la comarca. Quan arriben a Tapís es fa una primera selecció i la que està en bon estat es porta a les seves botigues d’inserció laboral de roba de segona mà i les descartades arriben al taller per donar-li una segona vida. “Aquest any hem creat aquest projecte de les roses amb roba de segona mà que la gent no vol: mantes, estovalles, texans...”, explica Bruna Vernis, referent del projecte ‘Senders’ de l’Associació Tapís.
Cada rosa de roba val 5 euros i es podran comprar a les parades que tindran a Vic, Manlleu i Barcelona, on algunes de les joves hi seran per vendre-les, acompanyades per les educadores i les coordinadores. Si algú vol assegurar-se que tindrà la seva rosa el dia de Sant Jordi, pot encarregar-la fins al 22 d’abril a través del correu electrònic projectesenders@tapis.cat: “Es parlarà amb cada persona que encarregui sobre com fer la recollida”, puntualitza.
A més de les roses mencionades, les usuàries de l’Associació Tapís han creat roses de sabó: “És un dels altres projectes que estan dins de Tapís. A part d’amb el tèxtil també treballem amb oli reciclat, que és d’on surten els sabons”. Així mateix, es podran comprar llibretes fetes amb tèxtil reaprofitat i llibres de paper reciclat enquadernats artesanalment (l’entitat té la seva pròpia editorial, constituïda com a tal recentment).
El projecte ‘Senders’
Actualment, aquest projecte atén deu joves. Provenen d’un altre projecte de l’associació, l’‘Aktua’, estan a la fase final de la inserció laboral i estan en tràmit de regularització. Com explica Vernis, “alguns ja tenen algun contracte laboral, només falta que arribin tots els tràmits, que ja estan demanats i tot”, i això pot trigar entre tres i cinc mesos a l’espera que s’aprovi la nova llei d’estrangeria.
Com que ja són més autònomes i dominen més el català, realitzen xerrades i tallers. Com a usuàries, són les encarregades de fer les tapes de roba de les llibretes artesanes i ara s’ha afegit un nou encàrrec: fer amb tèxtil reciclat les banderoles dels concerts de la plaça Major de Vic, per poder “anar eliminant el plàstic”.
Els altres projectes de l’Associació Tapís
‘Aktua’ va dirigit a les joves que fa uns anys que són aquí, però que encara no poden tramitar els papers. Mentrestant, es fa un acompanyament i un procés d’inserció laboral i, al cap de dos anys de formar part d’‘Aktua’, “ja tenen les condicions per poder fer tot el tràmit i passen a ‘Senders’”.
Pel que fa a ‘Sostre 360’, les joves que arriben no tenen un habitatge on viure. A Tapís, s’encarreguen de fer l’acompanyament i la inserció laboral, i de donar-los-hi un pis de Càritas.
Afegeix un nou comentari