Àmbit de la notícia
Ambiental

Laura Duro: "Volem aconseguir zero víctimes de trànsit en un futur no molt llunyà"

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Cristina Costa Siles
  • Laura Duro és psicòloga a l'Associació STOP Accidentes Catalunya. Font: Associació STOP Accidentes Catalunya.
    En el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat, la psicòloga Laura Duro destaca la importància d'utilitzar vehicles més sostenibles. Font: STOP Accidentes Catalunya. Font: STOP Accidentes Catalunya.
  • L'Associació STOP Accidentes Catalunya va nèixer l'any 2000. Font: STOP Accidentes Catalunya.
    STOP Accidentes Catalunya va néixer l'any 2000 amb l'objectiu d'acompanyar a víctimes de sinistres de trànsit. Font: STOP Accidentes Catalunya. Font: STOP Accidentes Catalunya.
  • Una de les funcions de l'entitat és dur a terme campanyes de conscienciació i seguretat vial a centres educatius. Font: STOP Accidentes Catalunya.
    L'entitat duu a terme campanyes de conscienciació i seguretat viària a centres educatius i altres emplaçaments. Font: STOP Accidentes Catalunya. Font: STOP Accidentes Catalunya.

STOP Accidentes Catalunya treballa àmbits com l'acompanyament a víctimes de sinistres de trànsit i la prevenció d'accidents a través d'activitats dirigides a infants, persones infractores, entitats i empreses.

L'any 2000 va néixer STOP Accidentes Catalunya, una entitat sense ànim de lucre que treballa en l'acompanyament i la prevenció dels sinistres de trànsit. La seva fundadora, Ana Maria Campo, havia patit la pèrdua d'un ésser estimat arran d'un sinistre de trànsit. Per aquest motiu, va decidir crear una associació de suport i orientació dirigida a persones que es trobessin en una situació similar. 

En el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat, Laura Duro, psicòloga i coordinadora de cursos del permís de punts a STOP Accidentes Catalunya, repassa aspectes com la missió principal de l'entitat i la importància d'utilitzar vehicles que fomentin una mobilitat verda i sostenible. A més, destaca quines són les activitats previstes des de l'entitat durant els dies de celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat.

Quina és la vostra missió principal com a associació?

La nostra missió principal com a entitat és conscienciar a tota la societat contra la violència viària, i també en l'àmbit polític i jurídic. El terme 'violència viària' s'utilitza per parlar d'una persona que condueix sota els efectes de l'alcohol o les drogues. En aquell moment, ja es tracta d'un individu que està cometent un comportament violent cap als altres. Pot provocar unes conseqüències irreversibles com són la mort o ferides lleus de per vida a persones innocents.

Per tant, volem aconseguir zero víctimes de trànsit en un futur no molt llunyà. Ens agradaria que fos l'any 2050. Fa molts anys que treballem sota la premissa que la majoria dels accidents són evitables. 

Quines són les dades actuals a Catalunya pel que fa al nombre de persones afectades per accidents de trànsit?

Segons dades del Servei Català de Trànsit (SCT), des de l'inici de l'any fins avui (14 de setembre) el balanç de sinistralitat a les carreteres catalanes ens indica que hi ha hagut un total de 97 accidents mortals, 109 víctimes mortals i 521 ferits greus a Catalunya.

En l'àmbit estatal, la Direcció General de Trànsit (DGT) ja ha comptabilitzat 739 persones mortes a les carreteres. Sí que és veritat que són 19 víctimes menys que en el mateix període de l'any passat, però nosaltres continuem considerant aquestes dades molt altes. Les 739 persones mortes mencionades ja han de ser multiplicades per dos o per tres, perquè hi ha un munt de persones del seu entorn que ho pateixen. Hi ha moltes famílies destrossades i és un patiment innecessari que encara es continua acumulant. Per aquests motius, hem de seguir lluitant.

Quines altres àrees treballeu a l'entitat?

A part de donar suport a les víctimes, organitzem activitats i tallers de prevenció a centres educatius, entitats i empreses. També treballem amb persones infractores en cursos del permís de punts, organitzem el concurs escolar de dibuixos i redaccions 'Ara anem caminant a l'escola!' i elaborem materials de sensibilització.

Recentment, per exemple, hem creat la 'Guia d'atenció integral a les persones afectades per sinistres de trànsit'. El recurs s'adreça tant a víctimes de sinistres de trànsit com a familiars. S'hi pot trobar assessorament específic en àmbits com el psicològic, el jurídic i el social. Considerem que és un material important perquè, molts cops, les persones que pateixen un sinistre se senten molt perdudes i desorientades.

En aquest sentit, com hauria de ser la mobilitat del futur? 

La nostra voluntat és aconseguir reduir l'ús del vehicle privat i potenciar la utilització d'altres tipus de transport, com ara les bicicletes o els patinets elèctrics. Estem alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i les Estratègies de Seguretat Viària 2030 de la DGT, que es basen, en definitiva, en contribuir en un canvi de comportament social que es dirigeixi cap a una mobilitat més sostenible, saludable i segura.

Des de l'associació estem començant a treballar a les escoles la normativa de nous vehicles, com seria el cas del patinet elèctric. Tot i que sigui una bona alternativa, ens sorprèn i ens adonem que molts infants que l'utilitzen no tenen l'edat reglamentària per conduir-lo ni tampoc coneixen les normes que hi ha al darrere. És un element que va entrar com una joguina a moltes cases i que s'ha acabat transformant en un vehicle de mobilitat personal. Per aquests motius i aquesta nova realitat, la nostra tasca de sensibilització s'intensifica i és més necessària que mai.

Laura Duro: "La nostra voluntat és aconseguir reduir l'ús del vehicle privat".

Quines activitats teniu previstes realitzar durant la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat?

El dimarts 19 i dijous 21 durem a terme el taller 'Fes-te visible' amb infants i famílies. La sessió de dimarts se celebrarà a la biblioteca Montserrat Abelló de Barcelona de 17.30 a 18.30 h, i la de dijous a la biblioteca Districte 5 de Terrassa de 18 a 19 h. El dimecres 20, com fem el tercer dimecres de cada mes, organitzem una activitat per a infants hospitalitzats a l'Hospital Sant Joan de Déu, de 17 a 18 h.

Finalment, el divendres 22 posarem en marxa la campanya de conscienciació d'operació sortida 'Ves, torna i viu'. Serà en dues benzineres de Barcelona en horari de 10 a 14 h. A banda d'aquests actes, durant tota la Setmana Europea de la Mobilitat es difondrà un vídeo de l'associació a les pantalles d'autobusos i metros de Barcelona des del canal de vídeo difusió MouTV. La peça audiovisual conté imatges que conviden a mantenir una mobilitat més segura i sostenible.

En què consisteixen els tallers que organitzeu?

Per exemple, el taller 'Fes-te visible', dirigit a infants, es basa en fer servir material reutilitzable, com ara els CDs de tota la vida, per crear reflectants. Nosaltres els expliquem que és un element que els pot servir perquè es facin visibles. Se'l poden penjar a la motxilla, al patinet o a la roda d'una bicicleta.

Al final, sigui com a persona vianant o que condueix una bicicleta o un patinet, hem de ser conscients que nosaltres també hem de posar de la nostra part. Cal adoptar una sèrie d'hàbits i comportaments que ens ajudin a circular d'una manera més segura.

De quina manera es pot col·laborar amb STOP Accidentes Catalunya?

Durant tot l'any tenim accions fixes i d’altres que són més puntuals. Contínuament tenim molt moviment i sí que ens va molt bé tenir un cop de mà. El perfil de persona voluntària, en aquest cas, hauria de tenir preocupació i interès per temes relacionats amb la mobilitat i la seguretat viària

Primer de tot, faríem una mica de formació amb ella perquè conegui com transmetem aquest tipus missatges des de l'associació en les diverses campanyes de conscienciació que realitzem. Per descomptat, si algú necessita ajuda aquí té la porta oberta. Ens pot contactar a través de la nostra pàgina web, trucant al telèfon 93 245 40 48 o bé escrivint un correu electrònic a l'adreça info@stopaccidentes.cat

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari