Les curses de transports reivindiquen la mobilitat activa i el transport públic

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
Enguany, la PTP organitza sis curses de transports en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat. Font: PTP
Enguany, la PTP organitza sis curses de transports en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat. Font: PTP
Les curses de transports són un esdeveniment clàssic de la Setmana Europea de la Mobilitat. Font: PTP
Les curses de transports són un esdeveniment clàssic de la Setmana Europea de la Mobilitat. Font: PTP
Des de la PTP, com sempre, encaren una setmana tan especial amb molta il·lusió i amb un calendari d’activitats molt atapeït. Font: PTP
Des de la PTP, com sempre, encaren una setmana tan especial amb molta il·lusió i amb un calendari d’activitats molt atapeït. Font: PTP

Les curses de transports reivindiquen la mobilitat activa i el transport públic

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

Organitzades per l’Associació de Promoció del Transport Públic, enguany se’n celebren sis en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat.

“El cotxe és el mode de transport menys interessant per realitzar la majoria de trajectes”, va concloure l’informe sobre els resultats de la 19a edició de la Cursa de Transports urbana i interurbana de Barcelona, celebrada l’any passat, que també va determinar que el cotxe té uns índexs d’emissions de gasos contaminants, energia consumida, cost econòmic i temps de viatge superiors al d’altres mitjans de transport a l’hora de moure’s per la ciutat.

Aquests resultats no són una sorpresa, però contribueixen a desmuntar el mite, encara molt estès, que sosté que el cotxe és el mitjà de transport més competitiu i ràpid per arribar al nostre destí. És realment així si tenim en compte el temps invertit en la cerca d’aparcament o les aturades pels embussos, especialment a dins de les ciutats?

Per acabar amb aquesta i altres idees preconcebudes, així com saber del cert, amb els números a la mà, què guanyem i què perdem amb l’ús de cada transport, des de fa anys l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) organitza les curses de transports, una iniciativa que se celebra anualment en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat, que enguany tindrà lloc entre el 16 i el 22 de setembre.

Amb el pas dels anys, la cursa de transports s’ha convertit en l’esdeveniment popular per excel·lència de la PTP i s’ha estès més enllà de Barcelona. Aquest any, la cursa de transports urbana de la capital catalana –la més antiga– compleix vint edicions i es disputarà el dimecres 20 de setembre, però comparteix protagonisme amb la del Camp de Tarragona (18/09), la d’Osona (19/09), la de l’àrea de Lleida (20/09), la de la regió metropolitana de Barcelona (21/09) i la de Vilafranca del Penedès (22/09).

Tota la informació concreta sobre les curses i les inscripcions, així com pel que fa a altres activitats que la PTP organitza durant la Setmana Europea de la Mobilitat 2023 es pot consultar al detall al web de l’associació.

Comparar el temps de viatge, el cost econòmic i l'impacte ambiental

“La cursa de transports va sorgir de la necessitat de comparar els diferents mitjans de transport i extreure conclusions sobre quin és més avantatjós, per exemple entre el cotxe i el transport públic, per anar d’un lloc a un altre; i ho volíem fer amb números”, explica en conversa amb Xarxanet el Carles Garcia, tècnic de la PTP, qui afegeix que “tot i que les comparacions de vegades són odioses, vam pensar que estaria bé posar una mica de llum a aquesta qüestió, atès que sovint les conclusions són sorprenents”.

Així, la cursa de transports és una activitat en què diverses persones realitzen desplaçaments entre un origen i una destinació comuns, emprant diferents mitjans de transport, que poden ser privats com el cotxe, la bicicleta o la moto, i públics com l’autobús, el tren o el metro, entre altres. L’objectiu de tot plegat és comparar tres variables principals per al mateix trajecte amb cada mitjà de transport: el temps del viatge, el cost econòmic i l’impacte ambiental.

Tanmateix, no estem parlant d’una cursa de velocitat, sinó d’una simulació real d’un desplaçament quotidià, com els que fem cada dia per anar a la feina, a la universitat o per fer tràmits. Per tant, es tracta també de completar els desplaçaments respectant les normes de circulació i utilitzant correctament el transport públic.

Després de tantes edicions, i malgrat que cada cursa de transports té les seves particularitats, el cert és que hi ha resultats que es repeteixen un cop i un altre, com indica el Carles Garcia: “Si parlem de cost econòmic i emissions, tant en trajectes de llarga com de curta distància, sempre guanya la mobilitat activa, principalment la bicicleta”, assegura.

Si ens fixem en el temps invertit per a cada desplaçament, normalment el cotxe s’imposa a les curses de distàncies llargues i interurbanes, “per contra, si parlem de distàncies curtes sovint guanya la bici i el transport públic sempre fa un molt bon paper; en canvi, el cotxe gairebé mai guanya en distàncies curtes, especialment dins de les ciutats, on hi ha embussos i de vegades no és fàcil trobar aparcament”, assenyala el tècnic de la PTP.

Sigui com sigui, i com ja és tradició, durant aquesta Setmana Europea de la Mobilitat les curses de transport que organitza la PTP seran una nova oportunitat per a la divulgació dels valors ambientals, sanitaris, socials i econòmics del transport públic i de la mobilitat activa.

Com a novetat d’aquest any, la cursa de la regió metropolitana de Barcelona, que sempre havia acabat a la capital catalana, tindrà Mataró com a punt final de la cursa per commemorar el 175è aniversari de l’arribada del ferrocarril a la capital del Maresme i, a ,més, trencar la radialitat de Barcelona.

Des de la PTP, com sempre, encaren una setmana tan especial amb molta il·lusió i amb un calendari d’activitats molt atapeït. A més de les sis curses de transport, l’associació organitza una visita pensada per a infants i famílies al Parc de l’Oreneta el 17 de setembre, per celebrar els trenta anys de la PTP.

A banda, el 21 de setembre, l’entitat ha programat a Sant Just Desvern l’activitat ‘Aprenem a gaudir dels viatges en bus’, per apropar la mobilitat sostenible en bus al municipi i defensar bones pràctiques a l’hora d’emprar el transport públic.

Afegeix un comentari nou