Les entitats de custòdia del territori, indispensables en la gestió d'espais protegits

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
A Catalunya hi ha 700 iniciatives de custòdia vigents, que ocupen una superfície de quasi 40.000 hectàrees. Font: XCN
A Catalunya hi ha 700 iniciatives de custòdia vigents, que ocupen una superfície de quasi 40.000 hectàrees. Font: XCN
La majoria de comarques amb presència d’entitats de custòdia es roben en la meitat est de Catalunya.  Font: XCN
La majoria de comarques amb presència d’entitats de custòdia es roben en la meitat est de Catalunya. Font: XCN
L’objectiu principal de les iniciatives és conservar hàbitats. Font: XCN
L’objectiu principal de les iniciatives és conservar hàbitats. Font: XCN

Les entitats de custòdia del territori, indispensables en la gestió d'espais protegits

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

La Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) ha publicat l’Inventari de custòdia 2019 que recull les iniciatives de custòdia, tant públiques com privades. A Catalunya hi ha 700 iniciatives de custòdia vigents.

A Catalunya hi ha 700 iniciatives de custòdia vigents, que ocupen una superfície de quasi 40.000 hectàrees. Així ho mostra l’Inventari de custòdia 2019 que ha publicat la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) i que recull aquestes iniciatives, tant públiques com privades. L’informe posa de manifest el paper indispensable de les entitats ambientals en la gestió d’espais protegits i espècies i hàbitats amenaçats.

Tal com assenyalen des de l'XCN, la custòdia del territori és un conjunt d’estratègies i instruments que tenen per objectiu implicar els propietaris i usuaris del territori, i el conjunt de la ciutadania, en la conservació de la natura i el bon ús dels recursos naturals. En aquest aspecte, les entitats de custòdia del territori apliquen aquest conjunt d’estratègies en les seves iniciatives o projectes de custòdia del territori.

Des de l’anterior inventari, al 2017, s’han incorporat 174 iniciatives de custòdia a l’inventari, 76 de les quals iniciades durant el 2018 i 2019. D'altra banda, de les 700 iniciatives, 447 són impulsades per entitats privades (64%) i 253 per entitats públiques (36%), mentre que de les 63 entitats que promouen les iniciatives, 42 són entitats privades (associacions i fundacions). Cada entitat promou, de mediana, tres iniciatives.

L’Inventari també inclou un visor web on es mostra, a través d'un mapa, la distribució territorial de les iniciatives. En 28 de les 42 comarques hi ha presència d’entitats de custòdia, la majoria en la meitat est de Catalunya, és a dir, província de Girona i regió metropolitana de Barcelona, tot i que el mapa també posa de manifest una presència destacada al Camp de Tarragona. La comarca amb més entitats de custòdia és el Vallès Occidental, amb vuit.

La comarca amb una major superfície de custòdia és l’Alt Urgell, amb més de 5.800 ha, tot i que només té quatre iniciatives. El segueixen el Baix Camp i la Conca de Barberà, amb més de 4.400 i 3.600 ha respectivament.

L’objectiu principal de les iniciatives és conservar hàbitats. La sensibilització i educació ambiental, la restauració d'hàbitats i el control d'espècies exòtiques invasores són les estratègies més utilitzades per a la conservació d’aquestes finques.

Pots consultar l'Inventari de Custòdia 2019 sencer aquí.

Afegeix un comentari nou