Limnos expressa la seva preocupació per la massificació a l'Estany d'Espolla

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Limnos expressa la seva preocupació per la massificació a l'Estany d'Espolla

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

L'eclosió dels ous de triops a l'estany intermitent d'Espolla, a Banyoles, suposa un atractiu per a molts visitants. L'entitat Limnos alerta que els comportaments irrespectuosos posen en perill l'espècie i l'espai.

L'estany d'Espolla és un estany intermitent situat al nord de Banyoles. Després de períodes de pluges intenses, la pressió de l'aigua subterrània augmenta i les surgències d'aigua cap a la superfície creen l'estany, que es troba a 50 m d'altitud per sobre de l'Estany de Banyoles.

Es tracta d'un espai d'interès a causa de la presència d'animals prehistòrics, els triops cancriformis, difícils de trobar en altres indrets i actualment protegits. Els ous es troben enterrats a la terra durant l'hivern, però quan l'estany s'omple i s'assoleix una temperatura elevada, eclosionen començant el cicle vital de l'animal. Es considera l'animal prehistòric més antic que encara existeix, un autèntic fòssil vivent que va aparèixer a la terra al Triàsic, fa 200 milions d'anys.

Atrets per l'interès i l'excepcionalitat de l'esdeveniment, molts visitants acullen a presenciar-lo. Els comportaments no respectuosos, però, poden causar danys i posar en perill aquesta singular espècie.

L'entitat ambiental alerta

L'entitat ambiental Limnos ha alertat en un comunicat del passat 21 de març sobre els riscos de la massificació i dels comportaments no adequats durant les visites a l'indret. Expressen que han observat comportament no respectuosos amb la natura, com capturar els triops i emportar-se'ls o posar-los sobre la mà i jugar amb ells amb els salabres. A la vegada també preocupa la manca de gestió en l'espai, el trepig, l'accés indiscriminat a tot l'espai i l'aparcament.

Limnos es felicita del ressò del valor natural de la platja d'Espolla, però lamenta que la crida per visitar-lo i gaudir-lo, no sigui corresposta amb una gestió activa, ni en l'ordenament de visitants.

Una espècie protegida

En el seu comunicat recorden que els triops són espècies protegides i que no es poden treure de la natura, ni es poden emportar a casa sense autorització. Cal observar-los amb cura i de fet per fer-ne fotos cal autorització. La millor opció observar-los directament a la natura i sense salabres. Recorden a més a més que existeix risc de contagi de malalties infeccioses als amfibis, i el risc de propagacions d'altres espècies de triops a l'estany.

Manca d'informació als visitants

Si bé els agents rurals que han estat visitant la zona informant alguns visitants de l'espai, l'entitat lamenta que no hi ha suficient informació i senyalització a l'espai natural, i que el Museu del triops de Can Jan de la Farrés està tancat i no visitable. També expressen la preocupació per la desprotecció en la qual es troba els Saltants de Martís i el rec d'Espolla, en estar fora de l'espai d'interès natural i fora de la Xarxa Natura 2000 de protecció. Per aquest motiu reclamen novament la creació del parc Natural de la zona lacustre de Banyoles que pugui garantir una millor gestió i resposta d'aquest ric patrimoni natural.

Reclamen, d'altra banda, un pla d'actuació per a quan hi hagi períodes d'inundació que incorpori l'aplicació de mesures de control dels visitants, controlant els accessos i dirigint-os a zones delimitades, millorant la senyalització dels aparcaments, i oferint informació als visitants.

Voluntariat ambiental per la protecció de l'espai

L'entitat es posa a disposició amb tots el seu voluntariat per a fer actuacions de sensibilització tant al Consorci de l'Estany com als tres ajuntaments de la zona, Porqueres, Fontcoberta i Esponellà. El passat 26 de març l'entitat va organitzar una visita guiada per facilitar la interpretació de l'espai, conèixer quin és el funcionament d'un brollador al fons de l'estanyol i les problemàtiques ambientals associades, així com l'observació de triops, i capgrossos de quatre espècies, de forma respectuosa. Durant la jornada els agents rurals també van estar vigilant l'espai, ajudant al compliment de les normes i controlant l'acció dels visitants sobre l'espai.

Com es difon la informació ambiental?

L'entitat també ha contactat amb TV3, arran de l'emissió d'una notícia que en explicar l'esdeveniment convidava a visitar l'espai "amb botes d'aigua i a agafar triops amb les mans". TV3 va emetre una segona notícia alertant dels comportaments de risc.

Afegeix un comentari nou