Àmbit de la notícia
Ambiental

Marc Torrents: "Les oliveres monumentals són patrimoni de tothom, i entre tots i totes les hem de conservar"

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Marc Torrents és tècnic de projectes de conservació del GEPEC-EdC.
    El Marc Torrents és tècnic de projectes de conservació del GEPEC-EdC. Font: GEPEC-EdC
  • Les oliveres monumentals són arbres únics que poden tenir centenars d’anys i, en alguns casos, fins i tot sobrepassar el miler.
    Les oliveres monumentals són arbres únics que poden tenir centenars d’anys i, en alguns casos, fins i tot sobrepassar el miler. Font: Xavi Jiménez / GEPEC-EdC
  • El GEPEC-EdC ha iniciat una campanya de captació de fons per protegir les oliveres monumentals.
    El GEPEC-EdC ha iniciat una campanya de captació de fons per protegir les oliveres monumentals. Font: Aura Colomé / GEPEC-EdC

El GEPEC-EdC ha posat en marxa una campanya de captació de fons per protegir les oliveres monumentals i crear una reserva d'aquests arbres mil·lenaris a les Terres de l’Ebre.

Les oliveres monumentals de les Terres de l'Ebre són un dels elements patrimonials més importants de Catalunya. La seva protecció és un dels objectius històrics dels consistoris de la zona, així com d'entitats ecologistes com el Grup D'estudi i Protecció Dels Ecosistemes Catalans (GEPEC-EdC). Coincidint amb el dia mundial de les oliveres, el 26 de novembre, i emmarcada en el Giving Tuesday, l'entitat va iniciar una campanya de captació de fons per dur a terme diverses accions per aturar l'espoli que s'està realitzant als oliverars de les Terres de l'Ebre.

El Marc Torrents, tècnic de projectes de conservació del GEPEC-EdC, ens parla de les accions que duu a terme l'entitat ecologista per protegir les oliveres monumentals de les Terres de l'Ebre, així com la importància patrimonial d'aquests arbres singulars que, tot i ser centenaris, la biodiversitat que tenen al seu voltant i l'existència d'una llei que les protegeix, encara es troben en perill.

De què parlem quan parlem d'oliveres monumentals?

Les oliveres monumentals poden tenir centenars d’anys i, en alguns casos, fins i tot sobrepassar el miler. Per l'edat que tenen, poden tenir unes formes molt curioses i estranyes, amb arrels que s'escampen per la base, així com perímetres de més de tres metres i mig. Aquesta mida és la que marca la llei per considerar que les oliveres són monumentals. Des de l'entitat, però, considerem monumentals algunes de menys de tres metres i mig, si són grans, i tenen unes condicions que considerem importants pel que fa a monumentalitat.

Quina és l'olivera que es considera més antiga?

L'olivera que està mesurada com a més vella té 1.706 anys. És la que es troba a La Farga d'Arion, a Ulldecona. Podríem dir que és de l'època romana. Així que l'olivera ha conegut un munt de cultures diferents, i encara es conserva. És de la varietat farga, varietat que fa molts anys es plantava habitualment a les Terres de l'Ebre, però que actualment ja no es planta. És una varietat poc productiva, o que triga més a produir.

"S'està fent molta conscienciació [d'oliverars monumentals], però segurament no se'ls dona el valor que tenen"

La gent és conscient de com d'antigues són aquestes oliveres?

S'està fent molta conscienciació, però segurament no se'ls dona el valor que tenen. En l'àmbit patrimonial, lligat a les oliveres, hem de pensar que hi ha un paisatge al seu voltant molt important. Parlo, per exemple, de la pedra seca, que sempre ha anat lligada als oliverars, o la biodiversitat que comporten. Falta bastant pedagogia en aquest sentit per donar-li el valor que es mereixen.

Són arbres que tenen milers d'anys, no es troben així com així, i més les oliveres, l'arbre propi del mediterrani, de la nostra cultura, que forma part del nostre paisatge. Les oliveres són patrimoni de tothom, i entre tots i totes les hem de conservar.

On es troba la concentració més gran d'oliveres monumentals a Catalunya?

A Catalunya, on hi ha major densitat de concentració d'oliveres monumentals és a la banda catalana del riu Sénia, a la zona del Montsià, i principalment el terme municipal d'Ulldecona.

Per què estan en perill?

Fa molts anys que aquestes oliveres pateixen un espoli. Hi ha molts marxants d'oliveres que les venen a tercers, a jardineria, per exemple, al centre d'Europa es paguen molt bé. El que fan aquests marxants és fer propostes econòmiques als propietaris, que veuen que les oliveres no són rendibles econòmicament i ja no poden viure d'elles, o que tenen la finca abandonada perquè no s'hi poden dedicar. Així que el que fan moltes vegades és vendre-les.

Les empreses que les compren arrenquen les oliveres monumentals i se les emporten. Però moltes d'aquestes oliveres, si arriben a destí, duren pocs anys. Arrencar oliveres, amb les arrels que tenen, de fa centenars d'anys, escapçant arrels i branques, fa que moltes ja no suportin ni el seu transport. Encara es troben camions per l'autopista carregats d'oliveres centenàries. Això és perdre la identitat del territori. Desapareixen totalment, i en fer passar tota la maquinària pesant per arrencar aquestes oliveres destrossen el seu voltant.

Camió carregant oliveres centenàries. Font: Salvem Lo Montsià

Camió carregant oliveres centenàries. Font: Salvem Lo Montsià

Com la pedra seca.

Exacte. La separació entre parcel·les o finques es feia amb murs de pedra seca, o amb marges, si la finca té desnivell. Quan espolien les oliveres, entren a les finques màquines de gran tonatge que, a banda d'arrencar les oliveres, també malmeten tot l'entorn de la finca.

Protegir aquestes oliveres també significa protegir la biodiversitat.

En aquests arbres centenaris s'hi refugien moltes espècies. Dins d'aquests arbres, madurs i adults, s'hi crea fusta morta, escletxes, forats que són hàbitats pels xots, dragons, conills, ocells, o, fins i tot, gats. Els marges de pedra seca també és refugi per a moltes espècies de rèptils, així com les tanques vegetals, on nidifica, en el cas de la plana del Montsià i el terme d'Ulldecona, l'esparver cendrós, una espècie protegida a tots els nivells, un rapinyaire migrant que ve a l'estiu i nidifica en aquestes tanques als camps d'oliveres.

El paisatge de les oliveres monumentals és un paisatge amb baixa densitat d'oliveres. No són com les oliveres que es planten actualment, amb alta densitat, intensives, que estan molt juntes. Les oliveres monumentals són oliveres amb una distància entre elles prou gran perquè creixin herbes o altres espècies dins la mateixa finca. Això també ajuda a les espècies rapinyaires a caçar. Aquestes estructures del paisatge tradicional, amb les oliveres monumentals, mantenen una biodiversitat molt rica de flora i fauna.

"Les estructures del paisatge tradicional, amb oliveres monumentals, tenen una biodiversitat rica de flora i fauna".

Fins a quin punt estan protegides les Oliveres?

Fa un any i mig es va aprovar una llei de protecció de les oliveres, però és una llei que no té un reglament. No hi ha una comissió tècnica que vetlli per aquesta llei, ni tampoc s'ha fet l'inventari d'oliveres monumentals. És una llei, ara mateix, que no serveix per a res. Per tant, aquestes empreses poden lliurement arrencant les oliveres.

La llei existeix, però no està desenvolupada.

Exacte. Per decret s'ha d'aprovar el reglament de les oliveres; que hi hagi un règim sancionador; crear la comissió tècnica que vetlli perquè es compleixi la llei; la creació d'un inventari de les oliveres monumentals i quins requisits han de tenir les oliveres perquè entrin dins de l'inventari. Tot això no existeix. La llei hi és, però no es pot aplicar.

Al GEPEC treballeu per protegir les oliveres monumentals de les Terres de l'Ebre. Quines accions dueu a terme des del GEPEC per defensar les oliveres?

Fa molts anys el GEPEC va fer un inventari de totes les oliveres monumentals que es trobaven al terme d'Ulldecona, al voltant de 1.600. A partir d'aquest inventari, tenim la idea de crear una reserva d'oliverars monumentals de les Terres de l'Ebre. Gràcies a un ajut de l’antic Departament de Territori i Sostenibilitat, de la Generalitat, vam posar en marxa les fases prèvies d'aquesta reserva. Hem actualitzat l'inventari, i seleccionem les àrees prioritàries on són les oliveres monumentals per fer estudis de biodiversitat de flora i fauna i veure el seu estat.

De moment el GEPEC ha comprat una finca, però la idea és comprar-ne alguna més que estigui molt amenaçada: finques amb una gran quantitat d'oliveres monumentals i que estiguin abandonades, que són les que realment tenen més perill de ser espoliades. Com són abandonades ja no tenen la rendibilitat econòmica, i es vol aprofitar per conservar aquestes oliveres, treure'n rendibilitat econòmica a través de l'oli ecològic, i que serveixi de motor de creació de la reserva monumental.

També feu acords de custòdia amb propietaris.

Ja tenim un acord de custòdia fet, a prop de la primera finca que es va comprar a l'Arion. I ara tenim dos més en marxa que aviat se signaran. Són acords de custòdia amb propietaris d'oliveres monumentals. El GEPEC els ofereix assessorament i gestió per fer una reconversió de la finca, de convencional a conreu ecològic, aquest és el primer pas. A més, la idea és fer accions de conservació de biodiversitat, com penjar caixes niu, mantenir la capa herbàcia, i, per tant, els pol·linitzadors, o la reconstrucció de marges i barraques de pedra seca.

A partir d'aquí, si el pagès no pot portar la finca, el GEPEC dona l'opció de fer-ho. Si la finca la porta el pagès, el GEPEC comprarà l'oliva, i es crearà una marca pròpia de la reserva per comercialitzar l'oli ecològic, un producte que, a més de ser ecològic, té altres valors afegits, com que va acompanyat d'accions de conservació de la biodiversitat.

Heu creat una campanya per recaptar fons per crear una reserva d'oliveres monumentals a les Terres de l'Ebre.

El dia 26 de novembre va ser el dia mundial de les oliveres. S'ha fet una campanya de captació de fons que durarà fins al 3 de desembre, dins la campanya del Giving Tuesday. Hi ha l'opció de fer un donatiu amb la quantitat que es vulgui, o de regalar unes postals virtuals solidàries, postals de la campanya de la creació de la reserva de les oliveres amb imatges de la flora o fauna relacionada amb els oliverars monumentals. L'objectiu és el de crear una reserva d’oliverars monumentals a les Terres de l’Ebre.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari